Antibiotikaresistens er en tikkende bombe

At bakteriene blir motstandsdyktige mot antibiotka, er ikke lenger en fremtidig trussel – det er en katastrofe som skjer overalt i verden, mener forskerne på feltet.

En helt vanlig infeksjon kan bli dødelig om antbiotika ikke ta knekken på bakteriene. (Foto: iStockphoto)

– Antibiotikaresistens er som en tsunami, Vi står på stranden og ser på, men ingen gjør noe. Vi diskuterer bare om vi vil svømme, løpe vekk eller få tak i en livbåt, sa Caspar Wegener, som er prorektor ved Danmarks Tekniske Universitet.

I mange år har han forsket på resistente bakterier som blir overført fra dyr til mennesker.

Salen var fylt opp da ledende internasjonale forskere på ESOF-konferansen i København denne uken sammenlignet økende antibiotikaresistens med klimaendringene: Det er et enormt problem som sprer seg lynraskt, og det gjøres altfor lite med det.

Vi trenger en øyeblikkelig innsats for å begrense bruken av antibiotika – det var Wegener og de andre forskerne enige om.

Brukes for lett

Anne Glover er rådgiver for EU-kommisjonens president. Hun mener vi ikke gjør nok for å begrense bruken av antibiotika. (Foto: Friends of Europe)

Altfor mange steder i verden kan man kjøpe antibiotika i butikken, og mange andre steder er legene altfor rundhåndede med å skrive ut resepter. I tillegg bruker bønder antibiotika rutinemessig som et forebyggende middel som tilsettes dyrenes fôr og vann.

– Bakterier er veldig flinke til å utvikle resistens, så dette er ikke overraskende for oss mikrobiologer. Resistens er ikke lenger en fremtidig trussel – det er en katastrofe som skjer overalt i verden, sa Anne Glover, som er professor i mikrobiologi og vitenskapelig sjefrådgiver for EU-kommisjonens president.

– Hvis vi vil bremse utviklingen, må vi begynne å tenke på antibiotika som den aller siste behandlingsmuligheten. Og vi må investere massivt i å finne nye legemidler, fortsatte Glover.

Reising sprer resistens

Resistensen sprer seg globalt, blant annet fordi vi reiser mer og oftere gjennomgår kirurgiske operasjoner i utlandet. I verste fall bringer vi med oss multiresistente bakterier over landegrensene. Jo mer antibiotika vi bruker, jo raskere blir bakteriene motstandsdyktige.

Hvis antibiotika ikke lenger kan ta livet av bakterier, kan noe så enkelt som en urinveisinfeksjon bli dødelig. Antibiotika er også livsnødvendig ved keisersnitt og andre operasjoner.

Ifølge Anne Glover har FN, EU og G20-landene så smått begynt å ta problemet på alvor. Tidligere i år utga WHO en rapport som advarte mot overforbruk av antibiotika. Men det skjer på ingen måte nok.

– I den vestlige verden er mange bekymret for hva vi spiser. Vi burde heller være ute på gaten og demonstrere mot antibiotika i landbruket. Det er et enormt problem, sier Glover.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS