Ber om krisestøtte

Nærings- og handelsdepartementet ber Forskningsrådet øke støtten til innovasjonsprosjekter i bedrifter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange land drømmer om suksess i bioteknologi, også Norge.

Dagens Næringsliv skrev i går at statsråd Sylvi Brustad ber Forskningsrådet om å øke støtten til forskning i næringslivet for å hindre at finanskrisen lammer innovasjonen.

Administrerende direktør i Oslo Cancer Cluster, Bjarte Reve, er veldig positiv til initiativet fra Brustad.

– Dette betyr at våre medlemsbedrifter og andre bioteknologibedrifter står bedre rustet gjennom finanskrisen, sier Reve.

- I Oslo Cancer Cluster har vi mange små norske bioteknologibedrifter som er medlemmer. Dette er typiske eksempler på forskningsintensive bedrifter med høy innovasjonsgrad.

- Ifølge en undersøkelse vi har gjort blant disse, så risikerer mer enn halvparten å gå tom for penger innen 12-18 måneder. Dette gjelder også andre bioteknologibedrifter, men økt støtte fra Forskningsrådet vil hjelpe disse bedriftene betraktelig, sier Reve.

Dobling i støtten

Bjarte Reve (Foto: OCC)

Det er i det årlige tildelingsbrevet til Forskningsrådet der Nærings- og handelsdepartementet gir føringer for hvordan rådet bør prioriterer bevilgningene sine.

Her ber Brustad Forskningsrådet bruke mer fleksibilitet og skjønn. I Norge ligger støttenivået til næringsprosjekter på 25 prosent, mens EØS-regelverket åpner for at støtten kan økes til 50 prosent.

- For våre bedrifter og andre bioteknologibedrifter betyr en eventuell dobling i støtten mye. Det tar i gjennomsnitt 12 år å utvikle medisiner eller behandlinger, og i disse årene er bedriftene helt avhengig av offentlig støtte, sier Reve.

Ifølge medlemsundersøkelsen i Oslo Cancer Cluster, leverte bedriftene i klyngen 19 felles søknader til støtte fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og EU i 2008, hvorav 12 søknader ble bevilget.

Bedriftene leverte også inn 34 egensøknader om støtte, og her ble 18 innvilget. Totalt mottok bedriftene 58 millioner norske kroner i støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet i 2008.

- Vi ser at våre bedrifter har en god uttelling på støtte fra offentlige myndigheter allerede, og en eventuelle dobling i støttesatsene vil være veldig positivt, sier Reve.

Innovasjon mot kreft

Medlemsundersøkelsen viser også at bedriftene fikk innvilget 45 patenter totalt i 2008. Samlet har de totalt 81 kreftmedisiner under utvikling og 34 diagnostiske hjelpemidler under utvikling.

- Dette er morgendagens kreftbehandling som er under utvikling. Risikoen i disse dårlige finansielle tider er at utviklingen av kreftmedisiner og diagnostikk bremses eller stopper helt opp.

- Det betyr at det vil ta lengre tid før kreftpasienter får nye og bedre medisiner, sier Reve.

Powered by Labrador CMS