- Gleder oss til forskerne kommer

Om fire år står Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark klar, men allerede nå begynner samarbeidet mellom Ullern videregående skole og forskere og bedrifter innen bioteknologi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik kan det bli: Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark.

I slutten av oktober reiser rektor Pål Ris til Washington sammen med Oslo Cancer Cluster, Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo.

På en konferanse skal de presentere Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark; verdens kanskje første innovasjonspark innen kreftforskning med en integrert videregående skole.

Med turen til USA starter samarbeidet mellom den videregående skolen, Radiumhospitalet, forskere og bedrifter innen medisinsk kreftutvikling og Universitetet i Oslo.

Et samarbeid som ikke bare skal komme realfagselevene, men også yrkesfagelevene, til gode.

Framtidsskole

Vi sitter på rektors kontor i den 77 år gamle skolebygningen til Ullern videregående skole en tidlig mandag morgen.

Elever myldrer i gangene i en typisk skolebygning, som snart skal erstattes med et moderne bygg med løsninger tilpasset norsk skole anno 2000-tallet.

Her skal det bli et vitenssenter, det skal bli konferanserom og kantine som deles mellom alle som skal ha undervisning og arbeidshverdagen sin her. 

Politisk initiativ og støtte

Torger Ødegaard som er byråd for kultur og utdanning i Oslo har vært en pådriver for å få skolen på plass.

- For at Osloskolen skal lykkes med å gi elevene enda bedre læringsresultater, er det nødvendig å ha høy faglig kompetanse på skolen, tilpasse opplæringen og å ha høyt læringstrykk.

- Skoletilbudet vil være svært attraktivt for elever som velger realfag og dette kan bidra til en bredere rekruttering til forskning, sier Ødegaard.

Riis selv kan ikke si noe annet enn at han gleder seg til forskerne, bedriftene og alle er på plass: Det er morsomt å skrive skolehistorie, selv om det er mye som skal gjøres for å realisere alle planer i det forpliktende skolefaglige samarbeidet mellom partene.

Positivt initiativ

Jarle Breivik er leder av Den medisinske forskerlinjen ved Det medisinske fakultetet ved Universitet i Oslo.

Han har sammen med leder av Naturfagsenteret Anders Isnes, Hanne Finstad i Forskerfabrikken, Kåre Norum fra Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark og Forskningsrådet allerede hatt de første innledende møtene om hvordan det skolefaglige samarbeidet i praksis skal bli.

- Universitetet representerer den naturlige koblingen mellom forskning og utdanning – og ønsker å være en aktiv partner i dette tverrfaglige samarbeidet. Vi diskuterer blant annet hvordan masterstudenter og doktorgradsstipendiater skal trekkes med som ressurspersoner og rollemodeller i undervisingen på Ullern.

- Samtidig vil Innovasjonsparken kunne bli arena for en ny type forskerutdanning med økt fokus på kommunikasjon, innovasjon og ledelse, sier Breivik. 

Han poengterer at kontinuiteten mellom skole, universitet, forskning og næringsliv kan bidra til bedre utdanning på alle nivåer.

Hanne S. Finstad i Forskerfabrikken.

Hanne S. Finstad i Forskerfabrikken synes også planene om mer integrert undervisning er uhyre spennende.

- I dag er det for stor avstand mellom hva som undervises i skolen og hva som skjer i forskningsfronten innen et fag, og dette virker demotiverende på elevene når de i lærerbøkene leser om hva som skjedde på 1950-tallet og de i avisen leser om hva som skjer nå, sier Finstad.

Hun mener et dette er en årsak til at elevene i dagens skole ikke ser hvor spennende realfag faktisk er. 

Anders Isnes i Naturfagsenteret er enig med Finstad.

- Dette tette samarbeidet mellom forskere, bedrifter og elever vil vise elevene hva de har foran seg av muligheter innen yrkeslivet, sier Isnes.

Yrkesfagene i fokus

I dag har Ullern videregående Studiespesialiserende fag og Medier og kommunikasjon, men fra 2012 skal yrkesfag som elektrofag og helse- og sosialfag også inn.

Elevene her integreres også i det skolefaglige samarbeidet innen Innovasjonsparken.

- Helse- og sosialfagselevene skal få praksis på Radiumhospitalet allerede fra første året, og elektrofagelevene vil oppleve at de i praksis lever i et svært moderne bygg hvor det er masse for dem å studere, sier Riis.

- Mellom 30 og 40 prosent av elevene på yrkesfag faller fra hvert år, men nettopp praksis og en mer variert skolehverdag som er utfordrende og motiverende har vist seg å være et effektivt botemiddel, forteller Riis.

- Neste år skal våre elever innen entreprenørskap få gjesteforelesninger fra bioteknologibedrifter, og dette er starten på et tett samarbeid mellom bedriftene som skal inn i Innovasjonsparken og elevene innen dette fagområdet, sier Riis. 

13 bioteknologibedrifter har allerede i dag sagt at de skal legge sine kontorer og laboratorier til Innovasjonsparken når den står klar.

Da skal de på jevnlig basis gi forelesninger til elevene innen entreprenørskap, og de skal også tilby elevene praksisplasser i sine bedrifter.

- På Ullern er det mange elever i dag som velger en kombinasjon av økonomi og realfag.

- Det at elevene som er interessert i nettopp disse fagene kan få forelesninger og praksisplasser fra bioteknologibedrifter som driver innovasjon vil være svært motiverende og spennende for elevene, sier Riis.

Økt forskerrekruttering et mål

Pål Riis, rektor på Ullern videregående skole.

Realfagselevene på Ullern vil fra 2012 få undervisning fra forskere som er spesialister innen sitt fagfelt, de får topp moderne naturfagsrom og laboratorier der de kan drive eksperimenter og lære om det som skjer innen forskningen i dag.

- Det skolefaglige samarbeidet sikrer også at realfagslærerne våre skal få årlig kompetanseheving i form av etterutdanning innen fagene sine, sier Riis.

Han håper dette vil trekke gode realfagslærere til Ullern, og sikre at de også blir ved skolen lenge.

- Kombinasjonen av motiverte lærere, gjesteforelesninger og interaktiv undervisning håper vi skal motivere flere elever til å velge realfag og også flere til å bli forskere, sier Riis.

Det håper også Forskningsrådet

- Vi ser med spenning på initiativet, sier Mona Gravningen Rygh, avdelingsdirektør for kommunikasjon i Forskningsrådet.

- Rekruttering til norsk forskning vil stå høyt på dagsordenen i årene fremover, og Forskningsrådet er opptatt av å finne løsninger som kan sikre den kompetansen som trengs for å møte mange av de store samfunnsutfordringene. Da er denne innovasjonsparken et interessant initiativ, sier Gravningen Rygh.

Rektor Pål Riis har også fått svært positiv respons fra elevene som går på Ullern i dag om planene, noen av dem synes til og med det er trist at de ikke får en del av dette tilbudet.

Frem til skolen står klar vil imidlertid gjesteforelesninger og praksisplasser bli tilbudt i alle fag fra 2010 – så en del av de nåværende elevene vil få noe glede av deler av det skolefaglige tilbudet.

Powered by Labrador CMS