God nyhet til kveiteelskerne

Hyggelig nytt til alle som liker kveite. Forskning viser at filet fra oppdrettskveite kan oppnå en holdbarhet på nærmere tre uker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Kveite - en fisk som holder seg."

For sjømatprodusenter og dagligvarehandel er det godt nytt at kveite holder seg lenge. Lang holdbarhetstid betyr bedre muligheter for distribusjon, og for forbrukerne bedre tilgang til fersk sjømat.

Fersk og gryteklar

Forskningsresultatene øker mulighetene for å få inn ferske, ferdigpakkede og gryteklare produkter i butikkenes kjøledisker.

Det er forskningsinstituttene Norconserv, NIFES og Fiskeriforskning som i et samarbeidsprosjekt har kommet fram til at filet fra oppdrettskveite har en holdbarhet på 20 dager, pakket og oppbevart på riktig måte.

Smart pakkemetode

Forutsetningen er at den pakkes i såkalt modifisert atmosfære og oppbevares ved fire grader. Ved pakking i modifisert atomosfære erstattes vanlig luft med en blanding av forskjellige gasstyper.

I forsøket ga en blanding av 50 prosent karbondioksid og 50 prosent oksygen en holdbarhet på 20 dager. Til sammenligning var kveite pakket i vanlig luft bare holdbar i 10 dager.

Forsøkene med kveite er en del av et tre-årig prosjekt på nye oppdrettarter, finansiert av Norges forskningsråd.

Powered by Labrador CMS