Rundt 150 000 nordmenn har diabetes type 2.
D-vitamin mot diabetes
Stadig flere rammes av type 2-diabetes. Forskere i Tromsø undersøker nå om noe så enkelt som D-vitamin kan være med på å stanse utviklingen hos personer i risikosonen.
Diabetes type 2 er en sykdom som skyldes en kombinasjon av genetisk predisposisjon og miljøfaktorer der overvekt ser ut til å være viktigst. I dag har rundt 150 000 nordmenn denne typen diabetes.
– Forekomsten av type 2-diabetes øker, og studier fra både USA og Norge viser en dobling av forekomsten de siste tretti årene.
– En sannsynlig forklaring på dette er at vi har fått en livsstil med mer stillesittende arbeid og vektøkning, forteller Rolf Jorde, professor i medisin ved Universitetet i Tromsø.
I en studie med 517 deltagere undersøker han og kollegene om tilskudd av D-vitamin kan forebygge utviklingen av type 2-diabetes blant personer i risikosonen - med såkalt redusert glukosetoleranse.
Store konsekvenser
Personer med type 2-diabetes har som regel en kombinasjon av insulinresistens og redusert insulinutskillelse. Overvekt fører til at insulinresistensen øker, men inntil et visst punkt kompenserer de insulinproduserende betacellene for dette.
Når betacellene ikke lenger klarer å kompensere for insulinresistensen, utvikles sykdommen gradvis gjennom et forstadium med redusert glukosetoleranse. Hvert år vil rundt en av ti med redusert glukosetoleranse utvikle diabetes type 2.
– Type 2-diabetes er assosiert med hjerte- og karsykdommer og økt dødelighet. Dette har store samfunnsmessige konsekvenser. Derfor er det viktig å hindre utviklingen fra redusert glukosetoleranse til diabetes, påpeker Jorde.
Vanskelig å endre livsstil
Ifølge professoren tyder andre studier på at antallet som går fra redusert glukosetoleranse til type 2-diabetes kan reduseres med opptil 50 prosent ved å gjøre store livsstilsendringer. Å få til dette er imidlertid lettere sagt enn gjort.
– Derfor er det viktig å lete etter andre måter å forebygge type 2-diabetes på, som for eksempel tilskudd av D-vitamin.
– Det er nemlig gode holdepunkter for at D-vitamin er av betydning for både insulinutskillelse og insulinresistens, men det er ikke vist sikkert i kliniske studier ennå, forklarer Jorde.
Det håper han og kollegene å endre på. I 2010 ble den siste deltakeren inkludert i studien, hvor halvparten får store tilskudd av D-vitamin, mens den andre halvparten får placebobehandling.
Følges over fem år
Deltagerne skal følges over fem år, og de som utvikler diabetes type 2 underveis, går ut av studien. Når studien er over, gjenstår det å se hvor mange som har fått diabetes i de to ulike gruppene.
– Hittil er rundt 125 personer ute av studien på grunn av diabetes type 2. Vi vet imidlertid ikke hvor mange av dem som har fått D-vitamin og hvor mange som har fått placebobehandling, forteller Jorde.
Hvis det skulle vise seg at tilskudd med D-vitamin kan bidra til å forebygge utvikling av diabetes, må det følges opp med studier i andre befolkningsgrupper og andre doser D-vitamintilskudd, påpeker professoren.
Lenke:
Forskningsrådets program Klinisk forskning (KLINISKFORSKNING)