Druer skal under mikrokontroll

Mikroteknologi tas i bruk i vinproduksjonen. Sensorer montert på druene vil gi vinbonden god kontroll.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På Høgskolen i Vestfold er forskere i gang med utviklingsarbeid som får stor betydning for vinprodusentene.

Forskerne skal utvikle en sensor som kan monteres på druene på forskjellige steder på vingården.

- Sensoren skal sørge for at vi mye mer effektivt kan overvåke utviklingen av sukker i druene, og beregne når vi skal vanne, sprøyte, beskjære og høste, forteller førsteamanuensis Knut Aasmundtveit ved Høgskolen i Vestfold.

Måler sukkerinnholdet

- Flere faktorer teller om dette skal bli et vellykket prosjekt. Sensoren må være så billig at den kan kastes etter at den har vært i bruk, den må kunne måle sukkerinnholdet i druene og sende måleresultatet til en mottaker, og den må kunne monteres inn i en drue uten at druen punkterer, forteller Aasmundtveit.

I dag skjer kontrollen ved at vinbonden går ut i vingården, knuser en drue, presser saften ned i et apparat som han holder mot solen for å lese av sukkerinnholdet.

Deretter må han gjøre rent apparatet før han knuser neste drue. Dette er tidkrevende og ødelegger druene. Metoden gir dessuten ingen informasjon om utviklingen, siden den druen som blir undersøkt, samtidig blir ødelagt.

Bombrikke for druer

- Det vi skal utvikle er en liten sensor som kan monteres i enkeltdruer på forskjellige steder i vingården. På den måten kan en overvåke utviklingen over tid, og på forskjellige steder: i østvendte marker, høyt oppe, lengre nede, sier Aasmundtveit.

- Hvilke krav stilles til sensoren?

- Sensoren må være billig, for at systemet skal komme i bruk. Mottakeren kan gjerne være stor og kostbar, for den skal brukes mange ganger, men sensoren må være liten og billig. I tillegg kan sensoren ikke være avhengig av strøm. Det er kanskje relevant å sammenligne med de brikkene vi bruker i bomstasjoner på veien, forteller Aasmundtveit.

"Druedyrking er big business i California"

- Vi ser for oss at vindyrkeren tar med seg mottakeren rundt i vingården og leser av resultatene. På den måten vil han få vite noe om tilstanden til den enkelte druen, hvor den er plassert, og han vil kunne følge utviklingen over tid, sier Aasmundtveit.

Samme teknologi som i bleier

- Du skal bruke hydrogel i denne sensoren. Hva er det?

- Hvis du åpner en engangsbleie, vil du se små kuler. Disse er av hydrogel, som er et polymernettverk med kryssbindinger, som har den egenskapen at de kan ta opp i seg enorme mengder fuktighet i forhold til egen størrelse.

- Det er dette vi skal utnytte ved å bruke ulike typer polymerer som reagerer på pH, temperatur og sukker, forteller Aasmundtveit.

Stor økonomisk betydning

Drueproduksjonen er viktig i California. I 2005 var inntektene av drueproduksjonen i overkant av 20 milliarder kroner, mens den samlede inntekt fra produksjon av bær og nøtter var på over 60 milliarder kroner. Ringvirkningen av vinproduksjonen er beregnet til 300 milliarder kroner i California og 700 milliarder i USA.

Vi snakker med andre ord om store økonomiske verdier, og om store markeder.

Tunge samarbeidspartnere

Knut Aasmundtveit ble en del av dette prosjektet da han var gjesteforsker ved University of California, Berkeley. Han er fortsatt engasjert i prosjektet og er fornøyd med at mikrotekmiljøet i Horten har tunge internasjonale samarbeidspartnere.

Powered by Labrador CMS