Norge tar kostholdsgrep – for lite jod kan gi hjerneskader
Norske myndigheter har lenge vært bekymret for synkende jodnivåer i befolkningen. I 2025 innføres tiltak for å øke inntaket.
De viktigste kildene til jod er melk og hvit fisk, men forbruket av begge disse matvarene har falt de siste årene. Nå tar myndighetene grep.(Foto: Rodrigo Freitas / NTB)
NTB.
Publisert
Matindustrien er nå bedt om å tilsette jod i salt – nærmere bestemt 20 mikrogram per gram salt – også i brød og bakervarer, skriver Nettavisen.
Jod er avgjørende for stoffskiftet og hjernens utvikling, særlig hos gravide. Alvorlig mangel kan føre til varige hjerneskader hos fosteret.
– Det er behov for å innføre flere kilder til jod i det norske kostholdet for å redusere risikoen for jodmangel. Vi er spesielt opptatt av at kvinner i fruktbar alder bør ha et bra lager av jod i kroppen, helst før de blir gravide, sier forsker Marianne Hope Abel i Folkehelseinstituttet (FHI).
I dag er det bare Jozo-salt som er tilsatt jod. Nå anbefaler Nasjonalt råd for ernæring at også vanlig bordsalt og industrisalt skal berikes.
En arbeidsgruppe bestående av representanter fra Helsedirektoratet, Mattilsynet og FHI har samarbeidet om å utvikle et jodberikningsprogram, sier Abel til Nettavisen.
Dette programmet starter opp i 2025, og matbransjen har begynt å bli informert om tiltaket nå, opplyser hun.
– Det er litt ironisk å putte ting vi trenger mer av, oppi ting vi trenger mindre av. Men det er krevende å finne en annen matvare så mange spiser, sier ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør til Nettavisen.
Spiser mindre av de viktigste jod-kildene
De viktigste kildene til jod er melk og hvit fisk, men forbruket av begge disse matvarene har falt de siste årene.
– Samtidig som prisene på fisk har steget enormt, er det blitt mindre oppmerksomhet rundt den hvite fisken vi tidligere spiste så mye av, sier Sundfør.