Kostholdsråd fra TikTok: Får man luft i magen av havregryn?
På sosiale medier forteller kvinner om ubehag og smerter i magen etter inntak av havredrikker. Her gir forskere og kostholdseksperter sin vurdering av påstandene.
På TikTok får man høre at havredrikker gir luft i magen hos de som lider av irritabel tarm-syndrom. Er det noe hold i det?(Illustrasjon: Videnskab.dk)
Sara Oline MartiniJørgensenJOURNALIST, VIDENSKAB.DK
Publisert
For noen kan noe så enkelt som å spise og drikke føre til
oppblåsthet, magesmerter, forstoppelse og diaré.
For noen er det løk og belgfrukter, for andre er det gluten
eller laktose, som forårsaker mageproblemer.
Men for mange kan det være vanskelig å finne ut akkurat
hvilke matvarer som er problemet.
På det sosiale mediet TikTok er det mange som hevder at
havredrikker har en negativ effekt på tarmsystemet.
– Hvis du er en jente med mageproblemer og drikker
havregryn, kanskje det er det som er problemet ditt, sier en av dem.
I en annen video på det kinesiske sosiale mediet sier en kvinne:
«Jeg drikker det, og så føler jeg meg ‘gassy’ og oppblåst», mens en tredje sier
at maltose-innholdet i havregryn kan være et problem hvis du lider av IBS – også
kjent som irritabel tarmsyndrom.
when I was diagnosed w/ a "mild case of IBS/lactose intolerance," I turned to plant -based milk. i tried almond milk, had bloating & gas then turned to oat milk & unfortunately had the same issue 😭😭 i tried almond breeze, silk, and then Oatly & experienced the same damn issues w/ all of them. FYI >>> unfortunately, oatly contains emulsifiers (which increase your risk of Crohn's, IBS, irritate your gut), rapeseed oil (aka canola oil, which increases the inflammation in your body). ALTERNATIVES I used instead that didn't cause the symptoms I lifted above >> 〰️ raw milk 〰️ homemade almond milk 〰️ homemade oat milk 〰️ @threetreesfoods 〰️ @elmhurst1925 did you experience these symptoms when you drank these milks listed above?
Vi har stilt spørsmålet til en tarmforsker og en klinisk
ernæringsfysiolog.
Irritabel tarmsyndrom (IBS)
Irritabel tarm-syndrom (IBS) er en såkalt funksjonelt
syndrom. Det betyr at det ikke kan påvises noen fysiske forandringer i tarmen,
og at det ikke finnes noen test som kan brukes til å stille en diagnose.
Diagnosen stilles ved tilbakevendende ubehag eller smerter i
magen og endret avføringsmønster.
IBS er ikke farlig, men det kan påvirke det daglige
velværet.
Om lag 16 prosent av voksne dansker har IBS.
Kan potensielt føre til smerter og ubehag
Den første vi kontakter, er tarmforsker Martin Steen
Mortensen.
– Jeg vil ikke advare folk mot å drikke havredrikk, men noen kan føle ubehag, sier Mortensen. Han forsker på tarmbakterier og helse ved DTU Fødevareinstituttet i
Danmark.
Han nevner imidlertid også at det finnes ingredienser i
havredrikk som for noen kan føre til oppblåsthet og ubehag, på samme måte som
noen reagerer på laktosen i melk.
Vi har også kontaktet Mette Borre, som er klinisk
ernæringsfysiolog ved Aarhus Universitetssykehus. Det er første gang hun har
hørt om en sammenheng mellom plantedrikken og mageproblemer.
– Men man må bare erkjenne at hvis det er slik den enkelte
opplever det, så er det slik det er, uten at det nødvendigvis gjelder alle
andre, sier hun.
Borre påpeker også det
vanskelig å si hva det er i kostholdet som ligger bak magesmerter.
– Man drikker ikke havremelk dag ut og dag inn uten å innta
andre ting i tillegg, sier hun.
Det kan altså like gjerne kan være brød eller
løken som er synderen. De inneholder fermenterbare karbohydrater, som mange med
IBS reagerer på.
Innholdet i havredrikk får skylden
Annonse
Kvinnene fra TikTok trekker frem visse ingredienser som
finnes i havredrikk – maltose, rapsolje og emulgatorer – som potensielle
syndere.
Emulgatorer
Emulgatorer er tilsetningsstoffer som kan binde andre
stoffer sammen. De er forbindelser mellom en hydrofil (vannelskende) og en
hydrofob (vannavvisende) del – slik man for eksempel ser det med olje og eddik
når man lager en dressing.
Kilde: Lex.dk
La oss ta ingrediensene én om gangen.
I økosystemet i tarmen, som består av bakterier og andre
mikroorganismer, fermenteres maltose, et sukker som finnes i malt, og betaglukan,
et kostfiber fra havre. I denne prosessen dannes det kortkjedede fettsyrer, som
er sunne, men også luft, som kan føre til oppblåsthet, forklarer Martin Steen
Mortensen.
– Maltose kan ha en negativ effekt på noen, men det er feil
å si at maltose generelt er et problem, sier han.
Studier har også funnet en sammenheng mellom emulgatorer og
tarmproblemene kolitt og irritabel tarm hos dyr. Dette er imidlertid ennå ikke
påvist hos mennesker, sier Mortensen.
– Det kunne være interessant å undersøke, for det ser ut til
at det er noe der, sier han.
Når det gjelder rapsolje, kan verken Martin Steen Mortensen
eller Mette Borre se hvorfor den skulle kunne forårsake oppblåsthet og
irritabel tarm.
Rapsolje er faktisk bedre enn mye annet. Blant annet på
grunn av omega-3-innholdet, sier Borre.
I de nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) fra 2023 står
det at vegetabilske oljer, inkludert rapsolje, «kan sikre anbefalt inntak av
essensielle fettsyrer» og at «et skifte fra animalsk fett til vegetabilske
oljer i kostholdet kan redusere klimabelastningen» og «redusere risikoen for
hjerte- og karsykdommer».
Så hva gjør du hvis havredrikk er en fast del av kostholdet,
men du sliter med luft i magen og mistenker at havredrikk er den skyldige?
Du kan prøve andre plantebaserte drikker, for eksempel
mandeldrikk. Dette kan hjelpe hvis det er fiberen i havren du reagerer på.
Ellers kan du prøve en havredrikk uten maltose, foreslår Martin Steen
Mortensen.
Annonse
Mette Borre er ikke tilhenger av plantebaserte drikker som
er langtidsholdbare og varmebehandlet.
Hun mener vanlig melk kan være et alternativ, ettersom det
er et ferskt produkt med høyt innhold av vitaminer og mineraler. Hvis man
reagerer på laktosen, kan du drikke den laktosefrie versjonen, foreslår hun, og
legger til at du ikke bør overdrive inntaket av melk heller.
Men hun synes det er synd hvis folk bytter ut melk med
havredrikk for helsens skyld. Forskning har vist at plantebaserte drikker
inneholder mindre vitaminer og mineraler enn melk.
Plantedrikk versus melk?
I en studie fra DTU Fødevareinstituttet har forskere
analysert innholdet av makro- og mikronæringsstoffer i ni typer plantedrikker.
Studien viste at plantedrikkene hadde et lavere innhold av
vitaminer og mineraler enn kumelk, med unntak av vitamin E.
Melk har derimot om lag tre ganger høyere klimabelastning,
ifølge en studie fra 2018.
– Hva om man har valgt bort melk av hensyn til dyrevelferd
og klima?
– Det er en annen sak, sier Borre. – Men hvis du fjerner noe
fra kostholdet ditt, må du være klar over at du får dekket behovet for
vitaminer og kalsium på en annen måte.
Borre mener det ikke er noe å bekymre seg for når det
gjelder havredrikk, men hvis du opplever problemer, anbefaler hun å ta en pause
og se om du føler deg bedre.
Mehrnaz Morvaridi mfl.: The effects of extra virgin olive oil and canola oil on
inflammatory markers and gastrointestinal symptoms in patients with ulcerative
colitis. European Journal of Clinical Nutrition, 2020. (Sammendrag) DOI:
10.1038/s41430-019-0549-z