Stipendiat Inger Ottestad fra Høgskolen i Akershus innrømmer at nervene kommer til å være til stede når hun står foran hundrevis av mennesker i Forsker Grand Prix neste helg.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Akershus - Les mer
En time med coaching av kunstnerisk leder Nils Petter Mørland ved Teater Liksom har begynt, og Inger Ottestad, stipendiat ved Avdeling for helse, ernæring og ledelse på HiAk, har forberedt seg med tekst og PowerPoint-presentasjon.
I møterommet logger hun seg på sin bærbare PC.
– Har du prøvd heistesten noen gang? spør Mørland.
– Nei.
– Tenk deg at vi kommer inn i en heis i tiende etasje, og så skal vi ned til første og har kort tid. Hva ville du ha sagt da, hvis jeg hadde spurt deg om hva du driver med?
– Jeg heter Inger Ottestad. Jeg er stipendiat og forsker på omega-3.
– På hvilken måte?
– På mennesker og om harsk fiskeolje påvirker helseeffekter.
– Hvilke helseeffekter?
– Rett og slett for å se om harsk fiskeolje kan være mindre gunstig enn om den er av god kvalitet.
– Bra. Fint, smiler Mørland oppmuntrende under skyggeluen. Han er mannen som skal hjelpe deltakerne med å forberede seg til det første Forsker Grand Prix i Oslo.
Tilbud om coaching og et ønske om å lære mer om forskningsformidling, var det som motiverte Inger Ottestad til å melde seg på konkurransen. Hun er blant de 20 som ble valgt ut til å delta i semifinalene 21. mai og 18. juni. Totalt sendte 62 doktorgradskandidater inn søknad om deltakelse.
Den som er best til å fortelle om forskningen sin vinner, og fire minutter er hva Inger og de andre deltakerne får til å presentere sitt prosjekt foran en fagjury og et publikum utstyrt med mentometerknapper.
Stor bredde i prosjektene
Ideen til Forsker Grand Prix stammer fra Danmark, og det var Forskningsdagene som hentet konseptet til Norge i fjor.
– Målet med Forsker Grand Prix er å få forskere til å formidle forskningen sin på en mer interessant og tilgjengelig måte, slik at alle kan forstå, forklarer Gunn Camilla Stang, som er prosjektleder for Forsker Grand Prix i Oslo.
Hun mener arrangementet er en fin måte å løfte frem doktorgradsstipendiater på.
Annonse
– I løpet av en kveld får et stort publikum innblikk i mange forskningsprosjekter som folk flest vanligvis ikke får høre om. Det er utrolig gøy og lærerikt, sier Stang.
Haddy N’jie og Erik Solbakken, kjente som programledere for den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i mai i fjor, skal lede semifinalene og finalen 24. september under Forskningsdagene.
Det avholdes tilsvarende kåringer i Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø. Nytt av året er at de to beste formidlerne fra hver av byene går videre til en nasjonal Forsker Grand Prix finale på Den Nationale Scene i Bergen søndag 2. oktober.
Avslutter omega-3-studien
For tre år siden bestemte Inger Ottestad seg for å forske på omega-3 som en del av sin doktorgradsavhandling. Da jobbet hun som klinisk ernæringsfysiolog på Rikshospitalet, hvor hun ga kostholdsveiledning til pasienter med høy risiko for hjerte- og karsykdommer.
Ofte fikk hun spørsmål om hvilke omega-3-produkter de burde velge, og hun tenkte at dette kunne det være spennende å finne ut mer om.
– Siden det fantes lite forskning om kvaliteten på omega-3 har noe å si, var det vanskelig å gi et godt svar, sier hun.
Høsten 2009 startet hun et kostforsøk på Høgskolen i Akershus hvor hun studerte virkningen av omega-3 på en testgruppe med friske personer. Deltakerne fikk utlevert mat i tre uker, og de måtte spise et antall kapsler med fiskeolje daglig i en periode på sju uker.
Én del av deltakerne fikk kapsler som inneholdt fiskeolje av høy kvalitet, mens andre fikk kapsler av noe lavere kvalitet. En tredje gruppe fikk kapsler med planteolje. Fire ganger i løpet av kostforsøket måtte hver deltaker avlegge en blodprøve som ble analysert.
Nå er hun snart ferdig med forskningsprosjektet. Det som gjenstår, er å få skrevet resultatene om til vitenskapelige artikler og en avhandling.
– Jeg synes jeg er heldig som får jobbe med forskning på omega-3, og det er spennende å være med i en prosess fra A til Å, sier Inger, som håper på en fast forskerstilling etter hvert.
Øvelse gjør mester
Annonse
Medieprofessor Espen Ytreberg, som er instituttleder ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, tror den største utfordringen for deltakerne i Forsker Grand Prix er å fremstå som en profesjonell opptreder.
– For å få til det, er det øvelse som skal til. Dette vet alle profesjonelle opptredere som for eksempel politikere og skuespillere.
– Jeg skulle ønske at forskere så på forskningsformidling først og fremst som et håndverk de burde øve på, enten ved å melde seg på et kurs eller øve alene, sier han og legger til at alle forskere burde ha langsiktige planer for forskningsformidling.
– Forskningen og forskere er ikke til for seg selv, men for samfunnet og borgerne. Sørger man ikke for å ha en profesjonell formidling, så kommer man til et punkt hvor det nesten ikke er noe særlig vits å forske lenger, påpeker medieprofessoren.
Han synes det er sørgelig når universitets- og høgskolefolk snakker om forskningsformidling som om det er en plikt og en risiko.
– For mange forskere, deriblant meg selv, er forskningsformidling gøy og spennende.
– Hvem tror du vil gjøre det best i Forsker Grand Prix?
– Det er åpenbart de som er uformelle og gode til å fortelle. Ofte fungerer det bra å snakke om sitt eget forhold til forskningen, og hva det er ved prosjektet som fascinerer en, sier Ytreberg.
En del av den norske folkesjela
Inger Ottestad har nettopp fremført presentasjonen sin og venter på tilbakemeldingen fra skuespiller og coach Nils Petter Mørland.
– Jeg foreslår at vi går tilbake til begynnelsen og finner en god måte å komme inn i stoffet på, fordi det første øyeblikket man møter publikum er så viktig, sier han og deler deretter et par råd for å bli kvitt sceneangst.
– Ett av triksene når du føler deg nervøs, er å se for deg publikum nakne. Og rist litt løs i kroppen før du går på scenen, sier han, og demonstrerer med lange armer og bein.
Annonse
Etter en time med coaching, kommer innledningen mer og mer på plass. Men det er vanskelig å gjøre ting morsomt, for fettsyrer er ikke morsomme, tenker Inger.
– Omega-3 er som langrennsski, femmila, Gerhardsen og elg i solnedgang for nordmenn. Tran har jeg hørt like mye om som skismøring da jeg vokste opp. Omega-3 berører nesten alle i Norge, og det kan du være stolt av.
– Vi bryr oss om det som finnes i kjøleskapet vårt, poengterer teaterregissøren, som har en NM-tittel i teatersport bak seg.
– Ja, jeg skjønner at jeg må trene på å si det på en like entusiastisk måte som deg, ler Inger.
Helt til slutt spør hun om han har flere gode råd for å takle nervøsiteten før man går på scenen.
– Ofte hjelper det å varme opp. Rope høyt og løpe. Ta med deg mat som du synes er godt. Det å øve seg helt til ordene ligger i ryggmargen er nok lurt, råder han.
Og fortsatt er det noen dager igjen til å øve.
Praktisk informasjon:
Arrangementet er gratis, og billetter kan bestilles på Billettservice. Festmøtet med Forsker Grand Prix 21. mai varer fra kl. 18 til 21.
Universitetet i Oslo feirer 200-årsjubileum i år, og gjør semifinalene til en del av Idéfestivalen 2011 som står sentralt i jubileumsprogrammet.
De andre kandidatene i Forsker Grand Prix i Oslo er fra Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo, Universitetet for miljø- og biovitenskap, Norges musikkhøgskole, Handelshøyskolen BI, Rikshospitalet og Akershus universitetssykehus.