Saken er produsert og finansiert av NTNU - Les mer

Omega-3 bremser kreftceller

At tran er sunt på mange vis, har vi visst lenge. Men nå har forskere også funnet ut at omega-3-fettsyrene DHA og EPA kan redusere veksten av enkelte kreftceller.
7.7 2012 05:00

Doktorgradsstudent Caroline Hild Pettersen og kolleger ved NTNU har forsket på omega-3-fettsyrene DHA og EPA – som finnes i både tran og annen sjømat.

Hensikten var å se hvordan disse fettsyrene påvirker veksten av kreftceller, og hvilke mekanismer som er involvert.

Pettersen har funnet ut at omega-3 ser ut til å redusere veksten av tarmkreftceller og leukemiceller fra mennesker.

Ubalanse, stress og celledød

– Vi har vist at noen kreftceller er følsomme – de vokser mindre når man gir dem omega-3-fettsyrer – mens andre ikke gjør det. Vi har som mål å finne ut hvilke mekanismer som blir påvirket av disse fettsyrene.

– Og vi er de første som viser at omega-3-fettsyrer aktiverer et signalspor som er involvert i normal stressrespons (ER-stress) i kreftceller, sier hun.

ER (endoplasmatisk retikulum) er den delen av cellen som blant annet regulerer kalsiumnivåene i cellen. Når disse mekanismene forstyrres og det blir ubalanse i systemet, oppstår ER-stress.

Mens cellen prøver å gjenopprette skaden, stoppes celleveksten midlertidig. Og hvis reparasjonen ikke lykkes, kan ER-stress føre til celledød, noe som er positivt når det gjelder kreftceller.

Ikke alle påvirkes

Samtidig som noen kreftceller blir påvirket av omega-3, viser også forskning at andre kreftceller forblir upåvirket.

Dette skyldes sannsynligvis forskjellig genetisk oppbygning av kreftcellene, og det er dette forskerne ved NTNU har sett videre på.

Omega-3 i normale mengder er ikke skadelig for friske celler, og mengden omega-3 brukt i studiene, tilsvarer mengden man lett kan oppnå i kroppen ved bruk av omega-3-supplementer til kosten.


 

Kan hjelpe cellegiften?

Selv om doktorgradsavhandlingen til Pettersen nå er ferdig, fortsetter forskerne med å lete etter mekanismer som påvirkes av omega-3-fettsyrer ved ulike typer kreft.

De vil se om det finnes noen fellesfaktorer når det kommer til følsomheten for omega-3-fettsyrene.

– I framtiden kan omega-3-fettsyrer kanskje bli et supplement til annen behandling, men det vil ta tid å avklare denne muligheten, sier Pettersen.

Studien med tarmkreftcellene viste for eksempel at noen av de samme proteinene som er målet for cellegiftbehandling, ble påvirket av omega-3.

– Det gir en indikasjon på at omega-3 i noen tilfeller kan hjelpe cellegiftbehandlingen. Men dette krever mer forskning, understreker forskeren.

Caroline Hild Pettersen arbeider ved NTNUs Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer.

Referanser:

Slagsvold m.fl.: DHA alters expression of target proteins of cancer therapy in chemotherapy resistant SW620 colon cancer cells, Nutrition and Cancer, Volume 62, Issue 5, 2010, doi: 10.1080/01635580903532366.

Slagsvold m.fl: The antiproliferative effect of EPA in HL60 cells is mediated by alterations in calcium homeostasis, Lipids, Volume 44, Number 2 (2009), 103-113, doi: 10.1007/s11745-008-3263-5.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse