Annonse
Større og bedre plommer er målet for forskningsprosjektet. (Foto: Colourbox)

Bakepulver mot skadedyr

Nye metoder prøves ut i økologisk fruktdyrking. Bakepulver, olje og grønnsåpe tar knekken på sykdommer og skadedyr.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Harving av jorda langs trerekkene har gitt lovende resultater. (Foto: Bioforsk)

Regjeringens mål er at minst 15 prosent av den totale fruktproduksjonen i Norge skal være økologisk innen 2020. Bedre kvalitet på økologisk frukt og grønt står dermed på dagsorden både hos produsenter og forskere.

I mars 2012 avsluttes forskningsprosjektet «Norsk produsert økologisk frukt til forbrukerne», som har undersøkt hvordan dyrkning og omsetting av økologisk frukt kan bli bedre. Prosjektet er finansiert av Matprogrammet i Forskningsrådet, Gartnerhallen og BAMA.

– Større volum og bedre kvalitet på epler og plommer er hovedmålet, forteller Nina Heiberg, forsknings- og utviklingssjef i Gartnerhallen. Gartnerhallen eier prosjektet, mens Bioforsk har utført forskningen.

– Dersom vi skal nå målet innen 2020, må produksjonen økes raskt. Vi startet opp prosjektet fordi produsentene fortviler over hindringer som gjør økologisk dyrking vanskelig. Ingen kunder vil for eksempel ha epler med rognebærmøll, forteller Heiberg.

Hun understreker at det har stor betydning at Gartnerhallen er med i prosjektet. Gartnerhallen, som er en produsentorganisasjon, samarbeider med de store aktørene innen industri, distribusjon og omsetning i Norge i dag.

– Det er lettere å ta ny kunnskap i bruk når alle ledd har vært med fra starten. Vi kan følge forskningen tett og sette tiltak raskt ut i livet, sier Heiberg. Forskningsrådet ser veldig positivt på forskningsporsjekter som evner å samarbeide langs hele verdikjeden.

– Eierskap til selve prosjektet gir i de fleste tilfeller større sannsynlighet for å ta resultatene i bruk, sier rådgiver Kirsti Anker-Nilssen i Matprogrammet i Forskningsrådet.

Lite prøving i praksis
Eivind Vangdal i Bioforsk. Mye kunnskap om økologisk fruktproduksjon er opparbeidet gjennom tidligere forskningsprosjekter.

Eivind Vangdal i Bioforsk. (Foto: Bioforsk)

–Kunnskapen er likevel i for liten grad prøvd ut systematisk i større skala hos økologiske produsenter, forteller prosjektleder Eivind Vangdal ved Bioforsk.
 
Vangdal mener mange vil kjøpe økologisk frukt dersom tilbudet er til stede. Men så langt er produsentene engstelige for å satse stort på grunn av ujevne sesonger og sykdommer.

– Noen sesonger gir lite frukt, mens andre gir mye. Slik variasjon fungerer dårlig i et marked som vil ha et jevnt tilsig av produkter, sier han.

Bakepulver og olje
I samarbeid med fruktdyrkere i Sogn, Hardanger, Telemark og Lier, har forskerne prøvd ut ulike økologiske dyrkingssystemer som kan forebygge sykdom.

Siden kjemiske plantevernmidler ikke er godkjent i økologisk dyrking, gjelder det å finne nye metoder mot angrep av sopp og sykdommer.

Det gjøres blant annet forsøk med bakepulver mot skurv. Bakepulver inneholder bikarbonat som tidligere har vist seg svært effektivt i økologisk plantevern. En blanding av bakepulver (bikarbonat) og grønnsåpe virker for eksempel mot meldugg og bladlus på tomater.

– Resultatet var så positivt i 2010 at vi denne sommeren har vi lagt ut et enda større felt for å teste ut metoden ytterligere, forteller Vangdal. 

Bruk av vegetabilsk olje blandet ut med grønnsåpe har så langt også vist seg svært gunstig mot angrep av rognebærmøll.

Forskerne har også sett nærmere på mekanisk ugrasrenhold som innebærer at de bearbeider jorda med maskiner.

– Ugras under frukttrær er et stort problem. Det suger ut kraften fra jordsmonnet og utkonkurrerer treet. Harving av jorda langs trerekkene har gitt lovende resultater, og det gjør mer nitrogen tilgjengelig for trærne. 

Fortsatt en utfordring
En stor del av prosjektet har bestått av å formidle den nye kunnskapen om dyrkingsteknikk, regelverk, økonomiske støtteordninger og politiske føringer til potensielle og etablerte økologiske fruktdyrkere.

Vangdal og Heiberg bekrefter at vi fortsatt er langt unna målet om 15 prosent økologisk frukt på markedet.

– Vi sliter fortsatt med oppslutningen, både fra produsenter og kunder. Vi fikk liten drahjelp av finanskrisen. Folk kjøpte mindre økologisk og det ble stuerent å kjøpe billig frukt. Men vi ser at konvensjonelle dyrkere i stadig større grad tar i bruk dyrkningsmetoder fra økologisk dyrking. Det betyr jo at vi forsker frem gode teknikker som kommer samfunnet til nytte, sier Heiberg.

– Det er en utfordring å dyrke økologisk i Norge. Kundene har stor tillit til konvensjonell dyrking, siden vi allerede er restriktive med bruk av sprøytemidler i Norge. Norsk frukt er ren i forhold til mye av frukten som produseres utenlands, sier Vangdal.

Lenke:

Forskningsrådets program Norsk mat fra sjø og land (MATPROGRAMMET)  

Powered by Labrador CMS