Mat på fat, olje på fat

Hvordan kan USA spare energi tilsvarende 350 millioner fat olje på ett år, uten at folk ville merker det på levestandarden?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Mat som kastes i USA

Prosentandeler av mat som går i søpla:

Fett og oljer, 33 prosent.
Meireiprodukter, 32 prosent
Kornprodukter, 32 prosent
Egg, 32 prosent
Sukker og andre
karoritette søtningsstoffer 31 prosent
Grønnsaker 25 prosent
Frukt 23 prosent
Kjøtt, fjærfe, fisk 16 prosent
Bønner, erter, linser 16 prosent
Nøtter, peanøtter 16 prosent

Kilde: American Chemical Society, pressemelding.
 

Jo, ved å slutte å kaste så mye mat, ifølge forskere Michael E. Webber og Amanda D. Cuéllar fra University of Texas, USA.

Forskerne fikk en aldri så liten aha-opplevelse, da de begynte å regne på hvor mye man faktisk kan spare på at matrester havner i folks i munn - og ikke i søpla.

Energien av rundt 350 millioner oljefat tilsvarer rundt 2 prosent av det totale årlige energiforbruket i USA.

Den nye analysen presenteres i tidsskriftet Environmental Science & Technology.

- Energi i kastet mat representerer et helt konkret mål for å redusere forbruket i USA, påpeker forskerne. Duoen mener beregningene deres av energien som går rett i søpla, er et forsiktig estimat.

Brødfø det moderne samfunn

- Tallmaterialet over kastet mat er ufullstendig og utdatert, samtidig er også dataene for hvor mye mat vi kjøper på utsalgssteder og i butikker ufullstendige, påpeker forskerne videre.

Beregninger fra 2007 antyder at et sted mellom 8 og 16 prosent av energiforbruket i USA går med til matvareproduksjon.

Det kreves altså mye for å brødfø et moderne samfunn, og samtidig regner det amerikanske landbruksdepartementet med at folk kaster 27 prosent av maten de kjøper.

For å produsere, bearbeide, pakke, klargjøre, og distribuere all mat i USA i ett år, kreves betydelig flere oljefat; nærmere bestemt 1,4 milliarder, ifølge en pressemelding fra American Chemical Society. Det skulle bli drøyt 222 milliarder liter olje, det…

Referanse:

Michael E. Webber og Amanda D Cuéllar. Wasted Food, Wasted Energy: The Embedded Energy in Food Waste in the United States. Environ. Sci. Technol., 2010, 44 (16), pp 6464–6469. DOI: 10.1021/es100310d.

Powered by Labrador CMS