Jo, ved å slutte å kaste så mye mat, ifølge forskere Michael E. Webber og Amanda D. Cuéllar fra University of Texas, USA.
Forskerne fikk en aldri så liten aha-opplevelse, da de begynte å regne på hvor mye man faktisk kan spare på at matrester havner i folks i munn - og ikke i søpla.
Energien av rundt 350 millioner oljefat tilsvarer rundt 2 prosent av det totale årlige energiforbruket i USA.
Den nye analysen presenteres i tidsskriftet Environmental Science & Technology.
- Energi i kastet mat representerer et helt konkret mål for å redusere forbruket i USA, påpeker forskerne. Duoen mener beregningene deres av energien som går rett i søpla, er et forsiktig estimat.
Brødfø det moderne samfunn
- Tallmaterialet over kastet mat er ufullstendig og utdatert, samtidig er også dataene for hvor mye mat vi kjøper på utsalgssteder og i butikker ufullstendige, påpeker forskerne videre.
Beregninger fra 2007 antyder at et sted mellom 8 og 16 prosent av energiforbruket i USA går med til matvareproduksjon.
Det kreves altså mye for å brødfø et moderne samfunn, og samtidig regner det amerikanske landbruksdepartementet med at folk kaster 27 prosent av maten de kjøper.
For å produsere, bearbeide, pakke, klargjøre, og distribuere all mat i USA i ett år, kreves betydelig flere oljefat; nærmere bestemt 1,4 milliarder, ifølge en pressemelding fra American Chemical Society. Det skulle bli drøyt 222 milliarder liter olje, det…
Referanse:
Michael E. Webber og Amanda D Cuéllar. Wasted Food, Wasted Energy: The Embedded Energy in Food Waste in the United States. Environ. Sci. Technol., 2010, 44 (16), pp 6464–6469. DOI: 10.1021/es100310d.