Tilbered sunn mat riktig

- Det er ikke nok bare å velge sunne råvarer om du skal spise sunt. Det hjelper ikke med sunne råvarer om de tilberedes slik at næringsstoffene ødelegges, konstaterer Wenche Frølich, professor ved Universitetet i Stavanger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Tilberedning betyr noe for hvordan næringsstoffene absorberes og videre utnyttes i kroppen vår. Dette kalles biotilgjengelighet, sier Wenche Frølich, som har mange gode tips til sunt matvett.

Frølich er prosjektleder for et mangeårig forskningsprosjekt med støtte fra Norges forskningsråd, der formålet er å få unge menn til å bedre sine kostvaner.

Tilberedning avgjørende

Forskningen som Frølich leder, har sett nøye på hvordan innholdet av visse næringsstoffer i maten endrer seg under tilberedning på ulike måter.

Hun har funnet at det er viktig at maten blir tillaget og lagret slik at næringsstoffene er til stede og tilgjengelig i maten når den skal spises.

- Det viste seg at mye ble borte under matlaging. Når det gjelder grønnsaker og poteter, er det beste rådet: Dampkok i lite vann i kort tid. Og server grønnsakene så raskt som mulig etter tillaging, konstaterer UiS-professoren.

- Tilberedning i mikrobølgeovn ser ut til å være like bra som, om ikke enda litt bedre enn, dampkoking. Mens det å lage grønnsaksretter i sterk varme i stekepannen ødelegger næringsstoffene i størst grad.

Kort vei

- Verken råvarene eller den ferdiglagede maten bør lagres for lenge, det er derfor fint med kort vei fra produsent til forbruker. «Bondens marked» er et utmerket tiltak, sier Frølich.

- Salat mister folat raskt om den blir oppbevart i lys og ved romtemperatur. Derfor bør grønnsaker raskt inn i kjøleskapet og oppbevares mørkt og kjølig.

"Wenche Frølich (Foto: UiS)"

- Mange, og da særlig kvinner, kjøper ferdige vegetarretter for å spise sunt. Dessverre viser våre undersøkelser at slike retter får lavt innhold av folat, et næringsstoff som er svært viktig for kvinner, sier Frølich.

- I retter med ris er det gjerne lite folat, mens i potetretter og retter med couscous, som kommer fra hvete, er det større mengder, forklarer Frølich, som sitter i en internasjonal forskergruppe som nå konkluderer med at den absolutt beste og sunneste måten å få i seg de nyttige næringsstoffene på, er å spise sunn mat.

Mye grønt

- Det har vært mye snakk om antioksidanter de siste årene. Dette er stoffer som finnes i svært små mengder i maten vår, og som har en svært god effekt på helsen vår.

- Det er en klar sammenheng mellom det å spise mye grønnsaker, frukt og kornprodukter og det å redusere risikoen for en rekke sykdommer, som enkelte kreftformer og hjerte- og karsykdommer. Disse stoffene ser dessuten ut til å kunne påvirke genene våre, sier Wenche Frølich og oppfordrer:

- Spis mat, ikke piller og kosttilskudd. Kosttilskudd kan være direkte skadelig. Og selvsagt gjelder fortsatt de generelle rådene: Reduser mengden mat, og spis variert, det vil si så mange ulike matvarer som mulig.

- Reduser den totale fettmengden, og bytt ut mettet fett med enumettet og flerumettet fett. Unngå så mye sukker som mulig, det gir deg kun energi. Spis grovt brød, men husk at mørkt brød ikke nødvendigvis er grovt. Spis grønnsaker, frukt og poteter. Og mosjoner. Masse! avslutter Frølich.

Powered by Labrador CMS