Omega-3 er sunt, men fordi stoffet bare kommer i fiskeoljeform, harskner det lett og smaker fy. Norske forskere har funnet en metode for å gjøre oljen om til pulver.
FORNY jobber for å øke verdiskapingen i Norge gjennom å bidra til kommersialisering av forskningsresultater.
FORNY bevilger rund 130 millioner kroner i året - direkte til forskningsmiljøene og til kommersialiseringsaktører som fanger opp, evaluere og realisere ideer som har stort forretningsmessig potensial.
FORNY er et samarbeidsprogram mellom Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.
Birkeland Innovasjon er teknologioverføringsselskap (TTO) ved Universitetet i Oslo.
Sammen med idehaverne jobber de med å utvikle kunnskap og forskningsresultater til produkter og tjenester.
Selskapet mottar ca. 70 ideer årlig.
Siden oppstart i 2004 har de mottatt ca 320 ideer - hvorav 50 nye ideer i 2008 - per 15. september.
Så langt har de bidratt til å starte 14 selskaper - og har inngått 16 lisensavtaler/avtaler om teknologisalg.
Justering i artikkel
Etter publisering er det gjort enkelte justeringer i ingressen. Red, kl 10:43, 09.10.08
Å tilsette omega-3 i matvarer er skikkelig hot for tiden.
Alle vet at det er sunt, så hvorfor ikke kjøpe yoghurt med det fantastiske stoffet i. Eller knekkebrød? Det er jo så lettvint. Så slipper man den kvalmende, illeluktende tranen.
Jo da. Men det er jo gjerne slik at det som virker for godt til å være sant, er nettopp det. For et par uker siden fikk vi sjokkmeldingen: For å få i seg anbefalt dagsdose av omega-3, må man spise 476 omega-3-knekkebrød!
Tilbake til den sleipe tranflaska eller kapslene som får deg til å gulpe gammel fisk dagen lang?
Pulver uten smak
Ikke nødvendigvis. Ved Universitetet i Oslo og Birkeland Innovasjon er det nylig etablert et lite firma som er i gang med å utvikle en teknologi som de mener kan endre det eventyrlige omega-3-markedet – og måten vi får i oss disse fettsyrene på.
Ved hjelp av nanoinnkapsling av fettsyre-molekyler, kan nemlig Omegatri AS gjøre fiskeolje om til et luktfritt og smakfritt, hvitt pulver.
- Vi har planer om å utvikle ulike typer pulvere basert på relatert teknologi, sier nyansatt daglig leder, Astrid Hilde Myrset.
Oppfinnere
Det er Jo Klaveness og Pål Rongved, henholdsvis professor og førsteamanuensis ved Farmasøytisk institutt ved Universitet i Oslo, som står bak ideene.
Metoden er en avlegger av en metode som ble utviklet i forbindelse med et helt annet prosjekt – slik mange innovasjoner gjerne er.
- Jeg jobbet med en klinisk studie av en hudkrem der det var et stoff som var forurenset av fettløselige syrer.
- Disse måtte bort, og jeg klarte det ved å utføre en kjemisk prosess som fikk fettsyrene – som vanligvis skyr vann - til å bli til frie fettsyrer i form av salt, som videre kunne bli til pulver som løste seg opp i vann, forteller Klaveness.
- Det var ingen “hokus-pokus-metode”, men relativt kjent teknologi. Siden oppdaget vi at vi kunne gjøre olje direkte om til pulver, med samme innkapslingsteknikk, bare i en enklere versjon, sier han.
Marked for metoden
Sammen med Pål Rongved fant Klaveness fram til det perfekte anvendelsesområdet, både vitenskapelig og forretningsmessig sett: Omega-3.
- Det var ideen om å bruke teknologien på nye områder og videreutvikle den, som var ny, sier Klaveness, som alltid har vært opptatt av innovasjon og har tatt patent på en rekke oppfinnelser.
- Omega-3-fettsyrene, som finnes i marine oljer, har en dokumentert helsemessig effekt og det har vist seg at tilstrekkelig tilførsel av omega-3 kan redusere sykdomssymptomer og forebygge en rekke sykdommer.
Annonse
- Alle har et forhold til omega-3, og svært mange vil ha det, påpeker Klaveness.
Ingen vil lukte gammel fisk
I den formen omega 3 finnes per i dag, nemlig i oljeform, byr den på en del utfordringer. For det første harskner marine oljer relativt fort i møte med oksygen (oksidasjon).
Da lukter den og smaker vondt.
- Dessuten lar det seg ikke uten videre gjøre å blande olje i stor nok dose inn i all slags mat eller drikke, forklarer Klaveness og Myrset på det lille kontoret til Omegatri AS i Forskningsparken i Oslo.
- Ingen lar seg friste av fettperler i juicen eller mat som lukter gammel fisk! Som kosttilskudd er det i dag derfor fremdeles tran og ulike versjoner av omega-3-kapsler som dominerer.
- Kapslene kan faktisk også være skadelige, da mye dårlig, harsk olje kan lures inn i dem uten at man merker det, påpeker Myrset.
Dokumenterer pulverets fordeler
Ifølge Myrset er det, hvis alt går etter planen, bare et tidsspørsmål før frisk, smaksfri omega-3 blir tilgjengelig for helt nye bruksområder.
Omegatri AS er nå i gang med praktisk arbeid for å finne den beste metoden for å lage pulver, og for å studere egenskapene til omega-3-pulveret videre.
Gjennom disse testene skal det blant annet dokumenteres at det hvite pulveret er mer stabilt mot oksidasjon enn fiskeolje, det vil si at pulveret ikke harskner og begynner å lukte vondt.
- Når den dokumentasjonen er på plass, kan produksjon av ulike typer omega-3-pulver starte, sier Myrset.
Annonse
Frisk olje gir godt pulver
- Enhver marin olje kan i prinsippet benyttes som utgangspunkt for vårt pulver, sier Myrset.
- Det som imidlertid er sentralt for oss, er at vi velger de beste råvarene, det vil si den friskeste oljen, slik at den omega-3 som bygges inn i vårt pulver utelukkende har positive helsemessige effekter,
Firmaet ser for seg at pulveret skal kunne tilsettes matvarer som kosttilskudd i ønskelig dose, eller at det kan brukes i tabletter av ulike slag.
Omega-3 i hudkrem
Det er kjent at omega-3 har positive effekter på hud. Men fordi omega-3-fettsyrer fra fiskeoljer harskner, er det vanskelig å tilsette dem direkte i hudpleieprodukter.
Omegatri planlegger derfor et prosjekt for å utforske muligheten for å bruke nanoinnskapslet omega-3 i hudpleieprodukter.
- Vi samarbeider med Bioforskning AS for å forsøke å komme fram til det optimale blandingsforhold av omega-3 og innskapslingsstoff for hudpleieprodukter, forteller daglig leder Myrset.
Kanskje kan vi smøre oss med omega-3-krem om få år?
Fjerner miljøgifter
En annen utfordring med dagens fiskeoljeprodukter, er rensing.
Avfallsstoffer fra industrien, som dioksiner og flammehemmere, samles i fettet i de marine organismene som får det i seg, det vil si i fiskeoljen.
Annonse
Og jo høyere opp i næringskjeden man kommer, jo mer konsentrert vil disse miljøgiftene bli.
Å rense oljen for miljøgifter er en stor ekstrakostnad for omega-3-produsentene, og kanskje blir det derfor godtatt mer gift i produktene enn det som er forsvarlig.
Klaveness og Rongved har imidlertid også utviklet en teknologi for å rense omega-3 fettsyrer fra ulike typer giftstoffer.
Andregenerasjonspulver
Dette gjøres ved hjelp samme teknikk som ble oppdaget i Klaveness’ arbeid med hudkremen: Ved å tilføre et annet stoff, som gjør at fettsyrene som vanligvis ikke løser seg i vann, blir til frie fettsyrer i form av salt, som videre kan bli til vannløselig pulver.
- Denne teknologien er mer utfordrende og vil kreve mer utviklingsarbeid, påpeker Myrset, og forklarer at vannløselig pulver vil tilhører det man kan kalle ”andregenerasjonspulvere” fra Omegatri.
- Om det lykkes, vil det åpne helt nye muligheter innen omega-3-feltet, avslutter Myrset.