Annonse

Ja eller nei til genmodifisert mat?

"To be or not to be?" er ikke det heteste spørsmålet i Storbritannia for tiden. Det er snarere ja eller nei til genmodifisert mat. Etter lekkasje fra en regjeringskomité har spekulasjonene tatt av i pressen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det startet med en lekkasje til BBC News, der det ble mer enn antydet at Storbritannia vil si ja til dyrking av genmodifisert mat (GM) på britiske åkre.

Så meldte The Guardian at myndighetene helt sikkkert sier ja, men den britiske miljøvernministeren sår nå tvil om dette.

Myndighetenes ja eller nei vil bli annonsert offisielt en av de første ukene i mars, slik det har vært forespeilet en stund, skriver BBC News.

Ramaskrik?

Det er et notat fra en regjeringskomité lekket til BBC som har satt i gang rykteflommen om at Storbritannia vil tillate dyrking av genmodifisert mat.

I notatet påstås det at myndighetenes beslutning vil bli møtt med et ramaskrik fra britene.

I tilegg står det å lese i notatet at “Opposisjonen kan til slutt bli nedkjempet av solide, autoritære vitenskapelige argumenter”.

Hva vil britene selv?

En undersøkelse gjort av myndighetene for å kartlegge den jevne britens syn på genmodifiserte planter på britisk jord, GM Nation?, viser at bare to prosent av britene vil være glad for å spise genmodifisert mat.

I tillegg sier GM Nation? at britenes gjengse syn varierer fra “forsiktighet og tvil, gjennom mistenksomhet og skepsis, til fiendtlighet og avvisning.”

Det er med andre ord ingenting å si på følelsene i denne debatten.

Imidlertid har forskere som har evaluert GM Nation? kommet til at rapporten kan ha overvurdert britenes opposisjon mot genmodifisert mat og planter.

Trolig er ikke folk fullt så avvisende og redde for genmodifisert mat som rapporten skal ha det til.

Mais

Rett etter jul rådet et ekspertpanel myndighetene i Storbritannia til å tillate genmodifisert mais i britisk flora, men ikke genmodifisert raps eller sukkerroe.

Om to uker vil vi vite hvorvidt myndighetene følger rådene.

Powered by Labrador CMS