Annonse

Vil klone juletrær

Skal det være et klonet juletre? Ved Oppland Skogselskap driver man utvikling av klonede juletrær. Noen hindringer gjenstår fremdeles, men Ola Gram Dæhlen ved Oppland Skogselskap håper å nå markedene i Norge og utlandet innen kort tid.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Juletrenæringen i Norge er i vekst, og potensialet for eksport er betydelig. Derfor har Oppland Skogselskap, i samarbeid med kanadiske CellFor og amerikanske Georgia Institute of Technology, tenkt å satse på dette markedet.

Juletreproduksjon er svært arbeidskrevende. Siden det selvfølgelig har mye å si hvordan et juletre ser ut, kreves det stor arbeidsinnsats å trimme og stelle trærne før de kan selges.

Dersom den norske næringen skal kunne konkurrere i det europeiske markedet, er det nødvendig å redusere arbeidsforbruket i produksjonen.

Amerikansk gran

Derfor må man tenke nytt fra bunnen av. Oppland Skogselskap har valgt å satse på fjelledelgrana, en gransort som stammer fra nordamerikanske fjell. I utseende, lukt og holdbarhet (det vil si hvor lang tid det går før barnålhelvetet begynner) er den bedre egnet som juletre i stua enn grana vi er vant til fra norske skoger.

Et annet ledd i planen er å klone grantrærne. Men hvorfor skal man klone plantene, kan man ikke bare stikke frø i jorda?

- Det er flere grunner til at vi ønsker å bruke denne teknikken, forklarer Ola Gram Dæhlen ved Oppland Skogselskap. Han er prosjektleder for juletrekloningen.

Mindre arbeid med kloning

- Den viktigste grunnen til å satse på kloning er at vi kan utnytte mye mer av den genetiske variasjonen. Vi har forsøk som viser at man kan øke andelen juletrær som kan selges uten å klippes og trimmes fra 35 til 60-70 prosent ved å bruke de beste klonene. Samtidig reduseres andelen av trær som må vrakes til 10 prosent eller mindre.

Ettersom det å klippe og trimme trær er så arbeidskrevende, har dette mye å si for hvorvidt produksjonen skal lønne seg eller ikke.

- En annen grunn til at kloning er praktisk er at fjelledelgrana har veldig uregelmessig frøproduksjon. Å produsere store mengder frø fra gode foreldretrær blir usikkert og kostbart. Derfor er kloning en god løsning.

- En annen fordel er at med den teknikken vi bruker, somatisk embryogenese, kan plantematerialet lagres i flytende nitrogen i lang tid. Dette gjør at klonene kan gjennomgå et vidt spekter av tester mens kulturen ligger trygt lagret.

Kommersiell produksjon?

- Hvor langt er dere fra å lykkes med å få frem noe som kan settes i kommersiell produksjon?

- Hovedmålet for prosjektet er å kunne lage nok planter av utvalgte kloner til at vi kan teste disse på flere steder. Først etter grundig testing av klonene er det aktuelt med kommersiell produksjon.

- I mellomtiden må vi også gjøre forbedringer i teknikken slik at vi kan få større og jevnere utbytte av planter. Kommersiell bruk ligger derfor flere år fram i tid, sier Dæhlen.

Kloning trenger ikke være noen heksekunst. Den vanligste måten å klone en plante på er nemlig å simpelthen ta en stikling. Likevel er fremgangsmåten Oppland Skogselskap bruker litt mer komplisert.

Kloner fra kultur

- Når vi skal klone fjelledelgran, trenger vi en kultur å klone fra. Denne kulturen starter vi ved å skjære ut zygotiske embryo (kimplanter) fra frø og legge disse på et næringsmedium.

- For å få tilslag er det viktig å treffe rett utviklingsstadium. Etter en tid vil det utvikles en kultur med somatiske embryo med lange trådaktige suspensorceller, forklarer Dæhlen.

- Når kulturen dyrkes, vil de somatiske embryoene spalte av stadig nye embryoer. Denne prosessen minner mye om en naturlig prosess som kalles kløyvingspolyembryoni, noe som forekommer i mange bartrearter.

Næringsmedier og hormoner

For å få til videre utvikling kan man endre på næringsmediet frøkulturen ligger i. Man kan også tilsette forskjellige hormoner.

- Embryoene vil da utvikles og modnes, for å få god spiring må de tørkes noe og flyttes til et annet medium. Etter spiring og noen måneders vekst i petriskåler kan de flyttes over i jord og akklimatiseres.

Dette er altså teknikken som skal brukes for å gjøre norske klonetrær konkurransedyktige på det norske og internasjonale juletremarkedet. Så får tiden vise hvorvidt markedet er modent for klonede juletrær.

Powered by Labrador CMS