Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.

Eksempel på dronefoto som brukes til å trene datamodeller til å gjenkjenne rein.

Kan droner gjøre tellingen av rein mer effektiv?

Bilder tatt av droner og analysert ved hjelp av kunstig intelligens kan gjøre fremtidens telling av rein både billigere og mer effektiv.

Publisert

Tellinger av kalver og vintertellinger av villrein gjennomføres i dag primært ved bruk av helikopter. Der blir observerte flokker fotografert. 

Strukturtellingene gjennomføres av personell til fots og flokkene blir filmet med video. Bilde- og videomaterialet må deretter gjennomgås manuelt. 

Totalt sett er dette både dyrt og tidkrevende. I tillegg viser erfaringene at det i enkelte år og områder er umulig å innhente gode nok grunnlagsdata med dagens metoder.

Bedre og mer effektiv overvåking

Den raske utviklingen i droneteknologi åpner for stadig nye muligheter og bruksområder. Dette er bakgrunnen for en ny pilotstudie i regi av forskere ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) og NTNU.

– Vi vil undersøke om droner og kunstig intelligens (KI) kan bidra til å effektivisere tellingen av rein, sier seniorforsker Vebjørn Veiberg i NINA.  

Han forteller at droner brukes mer og mer til kartlegging og overvåking av miljø og naturressurser. Samtidig skjer utviklingen innen både droneteknologi og KI i raskt tempo. 

– Lykkes vi kan bruken av droner på sikt representere et realistisk alternativ eller tilskudd til dagens metoder for telling. 

Automatisk analyse av bilder

Prosjektet har to overordnede mål. 

Det ene er å utforske dagens muligheter og begrensninger ved bruk av droner til effektivt å dekke arealene når rein skal fotograferes. 

Det andre er bruk av KI og maskinlæring. Det brukes for å utvikle effektive prosedyrer for automatisert analyse av bildemateriale innsamlet med droner. 

Forskerne vil også undersøke om datamodellene klarer å skille mellom ulike aldersklasser på en tilfredsstillende måte.

– Vi har samlet inn et omfattende bildemateriale. Det skal i første omgang tilsvare dagens kalvetellinger, sier Veiberg.

Han forteller at de må gjennomgå alle bildene manuelt for å markere reinsdyra og skille mellom kalver og andre dyr. Dette materialet brukes deretter til å trene datamodellen til å kunne gjøre den samme jobben. 

– Foreløpige resultater virker svært lovende. I løpet av året vil vi få svar på hvor godt metodene fungerer og hva som er de viktigste utfordringene fremover. 

Aktuelt for tamrein

Også i forvaltningen av tamrein ønsker de seg bedre verktøy for telling. Reindriften er underlagt offentlig forvaltning gjennom tilskuddsordninger og krav om regulering av bestanden. 

Det har vist seg svært utfordrende og kostbart å hente inn grunnlagsdata for å fastsette antall flokker og størrelsen på flokkene.

Droner kombinert med kunstig intelligens kan være framtida for å telle rein.

Teller rein i 24 villreinområder

Ulike typer tellinger bidrar med viktige data i overvåkingen av villrein. Etter innføringen av kvalitetsnormen for villrein i 2020 er det forventet at alle landets 24 områder for villrein skal gjennomføre kalvetellinger og strukturtellinger. 

Informasjon fra disse tellingene er en viktig del av kunnskapsgrunnlaget for vurderingen av villreinbestandenes tilstand og levevilkår.

Kalvetellinger gjennomføres tidlig på sommeren. De skal gi et anslag på årets kalveproduksjon. 

Strukturtellingene gjennomføres på høsten i forbindelse med brunsten. Disse tellingene gir informasjon om fordelingen av kjønn og alder i bestandene etter jakta.

I tillegg gjennomfører enkelte villreinområder såkalte vintertellinger eller minimumstellinger. Formålet med disse tellingene er å få et overslag over den samlede størrelsen på vinterbestanden.

Rein har sentrale roller i naturen

Både vill- og tamreinen har sentrale roller i økosystemene de er en del av. Det er sterkt ønskelig med objektive, effektive og gode metoder for overvåking for å unngå uønskede økologiske effekter som følge av manglende kontroll på bestandene. 

Reinen er også en betydningsfull art i lokal og nasjonal arealforvaltning.

Prosjektet skjer i samarbeid mellom NINA, NTNU og Norsk Villreinsenter. Innsamlingen av data er gjort i samarbeid med Riast Hylling tamreinbesetning på Røros.

Powered by Labrador CMS