Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Hva skal til for at du orker å legge ned så mye innsats at du blir supergod i noe? Du må rett og slett brenne for det, viser forskning. Bildet viser den norske fotballspilleren Ada Hegerberg. (Foto: NTB Scanpix(Foto: REUTERS/ Bernadett Szabo/ NTB Scanpix)

Veien mot toppen starter med lidenskap

Lidenskap, pågangsmot og støtte fra andre må til for at du skal bli blant de aller beste. For bare sånn kan du motivere deg og holde ut all øvingen som trengs.

Hvordan kan Magnus Carlsen være så overlegen? Hvordan kan Zlatan trylle med en appelsin og Ada Hegerberg bli verdens beste fotballspiller? Hvordan ble Björk en så kreativ og dyktig musiker? Det kommer ikke gratis.

– Det ser ut til at visse faktorer må være til stede for å bli ekspert innenfor et område, sier professor Hermundur Sigmundsson ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Disse suksesskriteriene er:

  • Fokusert trening
  • Lidenskap
  • Pågangsmot
  • Positivt tankesett
  • En mentor

En ny forskningsartikkel publisert i tidsskriftet New Ideas in Psychology presenter en teoretisk modell om lidenskap sett i forhold til det å utvikle en ferdighet.

– Et viktig stikkord i denne sammenhengen er å finne et område som du har interesse for. På den måten klarer vi å tenne gnisten, sier professor Sigmundsson.

Hvordan øver du nok?

10.000 timer øvelse er omkvedet for at du skal bli skikkelig god. Selv om timetallet neppe er mer enn en pekepinn, er det ingen særlig tvil om at du må øve mye og målrettet for å bli skikkelig god til noe. Du må altså øve på akkurat det du vil bli god til.

Så hvem er villig til å bruke så mye tid? Hva skal til for at du gidder å legge en slik innsats i å bli den beste til å skru frispark, til å ta i litt ekstra på oppløpet på femmila, til å løse kompliserte ligninger eller skrive en roman?

– Da trenger du noe mer. Du trenger lidenskap for det du holder på med. Du må brenne for det, påpeker Sigmundsson.

Men også pågangsmot, en vilje til å stå på over tid, er nødvendig.

– Lidenskap setter retningen på pilen, men pågangsmot bestemmer styrken og størrelsen på pilen, sier Hermundur Sigmundsson.

– I tillegg trenger du et positivt tankesett, en innstilling som sier at du kan få det til, sier professoren.

Alene greier du det neppe heller. Du må nok ha noen som viser deg veien og støtter deg, en mentor. Noen med de rette kunnskapene må bistå deg i det langvarige løpet som kreves for å bli dyktig.

Lidenskap for et område, et tema eller en ferdighet er altså en helt sentral faktor for å oppnå målene.

For menn er det sterkest sammenheng mellom lidenskap og pågangsmot. De bruker mye energi på det de brenner for. Men for damer er det aller sterkest sammenheng mellom pågangsmot og positivt tankesett.

– Lidenskap setter retningen på pilen, men pågangsmot bestemmer styrken og størrelsen på pilen, sier Hermundur Sigmundsson. (Illustrasjonsfoto: Artur Didyk / Shutterstock / NTB scanpix)

Lidenskap og pågangsmot sammenvevd

126 personer deltok i studien som danner grunnlaget for artikkelen. Men studien henger også sammen med tidligere arbeid på feltet. Forskningen ved NTNU på læring og ferdighetsutvikling har pågått i snart 30 år.

De siste fire-fem årene har flere forskere jobbet med boken «Ekspertise. Utvikling av kunnskap og ferdigheter». De har blant annet tatt for seg H. C. Andersen, Charles Darwin og Zlatan Ibrahimovic, og hvilke faktorer som gjorde dem fremragende på sine områder.

Faren til Magnus Carlsen, Henrik Albert Carlsen, skriver i boken om sønnens vei til å bli den beste. Vidar Halldorsson har skrevet om islendingene og deres suksess innen idrett som håndball. K. Anders Ericsson skriver om nettopp de 10.000 timene med trening og at eksperter alltid er «made, not born».

Referanse:

H. Sigmundsson, M. Haga & F. Hermundsdottir: "The Passion Scale: Aspects of reliability and validity of a new 8-item scale assessing passion." New Ideas in Psychology, 4. juli 2019.

Powered by Labrador CMS