Annonse

- Behov for mer forskning

Antibiotikaforebygging reduserer overførselen av gruppe B-streptokokker fra mor til barn fra 45 til 3 prosent. En samlet vurdering av tiltak for å redusere smitte, har likevel avdekket behov for mer forskning. Det foreligger ingen klar internasjonal konsensus.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mellom ti og 40 prosent av alle gravide er smittet med gruppe B-streptokokker. Streptokokker er den vanligste årsaken til infeksjoner hos nyfødte. Den forekommer sjeldent, men kan gi alvorlig sykdom.

Smitten kan overføres fra mor til barn under svangerskapet og ved fødsel.

En tidlig infeksjon oppstår i løpet av første leveuke, og har en høy dødelighetsrate. Den skyldes i hovedsak smitte fra mor til barn.

Sen smitte opptrer vanligvis etter første leveuke, og inntil barnet er tre måneder. I slike tilfelle kan smitten også komme fra andre enn mor.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har på oppdrag av Sosial- og helsedirektoratet foretatt en vurdering av nyere dokumentasjon for hvor nyttige ulike strategier mot streptokokker egentlig er.

Ingen konsensus

"Forskningsleder Marianne Klemp Gjertsen i Kunnskapssenteret. Foto: Ellenor Mathisen."

Det foreligger ingen klar internasjonal konsensus for hvilken strategi man bør velge for å redusere gruppe B-streptokokkinfeksjon hos nyfødte. Dermed er det også ulik praksis for hvordan faren håndteres.

- Enkelte land anbefaler generell screening og forebyggende bruk av antibiotika til alle bærere av bakterien, mens andre land vurderer utstrakt antibiotikabruk som risikabelt og anbefaler en risikobasert profylakse.

- Vi har ikke funnet systematiske oversikter som direkte har sammenlignet nytten av risikobasert strategi med screeningstrategi for å redusere gruppe B-streptokokkinfeksjon hos nyfødte. Det er behov for mer forskning om dette, før man kan si sikkert hvilken strategi som er mest effektiv, påpeker Klemp Gjertsen, som har ledet arbeidet.

Hovedfunn

En av strategiene som er undersøkt, er forebyggende antibiotikabehandling av mor under fødselen. Her har man sett på forebyggende behandling av kvinner som man vet er bærere av slike streptokokker med og uten tilleggsrisiko.

Resultatene av disse søkene viste at slik antibiotikaforebygging av smittede kvinner, reduserer overførselen av smitte til barnet fra 45 til 3 prosent og forekomst av infeksjon fra 5.4 til 0,3 prosent.

Den samme antibiotikaforebygging av gravide i risiko-gruppen, reduserer overførsel av smitte fra 50 til 9,4 prosent, mens resultatene for effekt på forekomst av infeksjon hos barnet er varierende.

Behandling etter fødselen

En annen strategi for å redusere infeksjon hos den nyfødte er å gi antibiotikabehandling til barnet rett etter fødselen. Dette forhindrer ikke tidlig infeksjon hos barn født av mødre som er bærere av bakterien.

Klorhexidin-skylling av skjeden under fødselen hos kvinner man vet er smittet av disse streptokokkene, reduserer smitte av barnet.

Det foreligger ikke tilstrekkelige data for å konkludere om dødelighet hos nyfødte i forhold til noen av strategiene.

Gruppe B-streptokokker er vanlig i mage- tarmsystemet, urinledere og vagina hos kvinner. Man regner med at mellom 10 og 40 prosent av gravide er smittet. Det er stor variasjon mellom befolkningsgrupper, geografisk region, alder og seksualvaner.

Powered by Labrador CMS