Utfordrende bildebøker for voksne

Bildebøker er ikke bare for barn. Med abstrakte og kontroversielle temaer, og med høy kunstnerisk standard, gir forfattere ut avanserte bildebøker for voksne.

To bildebøkene som førsteamanuensis Åse Marie Ommundsen har undersøkt er Gro Dahles "Ikke gi opp håpet,. Werner" og lene Asks "Hitler, Jesus og far". (Foto: Kari Aamli)

– Bildebøker for voksne er noe nytt og uvanlig, sier førsteamanuensis Åse Marie Ommundsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun har skrevet første kapittel i en ny internasjonal bok om bildebøker der alle de andre bidragene handler om bildebøker for barn.

– Ute i verden er det noen få eksemplarer på bildebøker for voksne, og så langt er dette hovedsakelig bøker som utgis i Skandinavia.

Ommundsen mener at den norske innkjøpsordningen og bildeboksstøtten gjør at forfattere tør å satse på bildebøker for voksne.

– Med bildebøker for voksne ser vi at anerkjente kunstnere bryter grenser og leker med bildeboksjangeren, sier hun.

– De kan ta opp abstrakte og kontroversielle temaer, og utfordrer leserne.

Fra voksenverden

Forfatteren Gro Dahle tegner i sin bok «Ikke gi opp håpet, Werner» fra 2005. Her er illustrasjonene det viktigste.

Boka handler om Werner og sønnen. Etter at Werner dør, begynner historien på nytt med Werners sønn. Det er lite tekst, og boka er uten håp om at alt skal gå godt, slik Dahle vanligvis skriver i bildebøker for barn.

Da Erlend Loe ga ut «Maria & Jose» i 1994 sammen med tegneren Kim Hiorthøy var anmelderne usikre på om dette var en bildebok for barn eller voksne.

De som anmeldte den som en voksenbok, mente boka var bra. De som anmeldte den som barnebok, var ikke like begeistret.

Førsteamanuensis Åse Marie Ommundsen. (Foto: Kari Aamli)

– Som barnebok var den elendig. «Maria & Jose» er et eksempel på en bok som har mye tekst og en del vanskelige ord. Den er nesten utilgjengelig for barn, sier Ommundsen.

For folk i alle aldre

Bildebøker for voksne bygger på all-alderbøkene som er laget både for barn og voksne.

Her inneholder illustrasjonene både referanser til barnas og de voksnes verden. Bøkene holder en høy kunstnerisk standard, og både barn og voksne takler avanserte bildebøker på grunn av god visuell kompetanse.

– Bildebøker for voksne inneholder visuelle fortellinger eksklusivt for voksne, sier Ommundsen.

– Det er voksenreferanser i bildene, og bøkene føyer seg inn i bildesamfunnet og dagens kultur for bildemedier. Gjennom illustrasjonene kan leseren være med å skape fortellingen.

Tegneserieforfatter Lene Ask ønsket å finne ut om sin tyske farfar. Hun laget en tegneserieroman for voksne «Hitler, Jesus og far» i 2006.  Bildene er detaljerte og leseren følger Lene som leter etter sin identitet.

Ommundsen tror vi bare har sett starten på en bildeboktrend for voksne. Hun er en av de første internasjonale forskerne som så langt skriver om temaet.

– I dagens samfunn med bildemedier overalt, vil slike litterære bildebøker bli flere og flere, sier Ommundsen.

Referanse:

Åse Marie Ommundsen: Picturebooks for Adults i «Picturebooks. Representation and Narration», Routledgde, 2014 (sammendrag).

Powered by Labrador CMS