Gammelt skinn - ung i sinn! er tittelen på en samling vitser og gode historier om gamle mennesker og det de opplever i alderdommen. Med boka i hånd går eldreforsker Øyvind Nøhr ved Høgskolen i Lillehammer til angrep på myter og fordommer.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Lillehammer - Les mer
Årgangshumor
Du vet at du er gammel når…
…du bøyer deg ned for å knytte skolissa og tenker: Er det noe mer jeg kan gjøre mens jeg er her nede?
…du synes det svinger skikkelig av trekkspillmusikk
…kona di har som nyttårsløfte å slutte med sex, og du ikke oppdager det før til St. Hans
…du tar deg en røyk etter sex, og klarer deg med en tipakning i året
…favorittmusikken din alltid er på tilbud
…du synes Vidar Lønn Arnesen er en festlig ungdom.
Besøk av presten
Presten var på besøk hos gamle Anna. Dei satt i stova og prata då presten sa: - Vil du Anna, at eg skal synge ein salme? - Ja, gjer det, så går eg ut på kjøkkenet og kokar kaffe!
- Gjennom nesten 20 års forskning på temaer som har med eldre og aldring, har jeg observert at det er et gap mellom folks generelle oppfatning og fordommer, og hva vi faktisk finner ved hjelp av forskning når det gjelder hva det vil si å være gammel, forteller Øyvind Nøhr.
De aller fleste er oppegående mennesker med et humoristisk og positivt skråblikk på livet og omgivelsene. Det er derfor viktig at man får fram de positive sidene ved det å eldes.
En kulturskatt
Gjennom sin forskning har Nøhr samlet på gode historier fra og om eldre som ikke direkte har funnet en plass i den mer seriøse forskningsbiten. Dette bestemte han seg for å gjøre noe med. Forlaget Aschehoug tente på ideen og i disse dager lanseres boka Gammelt skinn, ung i sinn.
Under innsamlingen forteller Øyvind Nøhr at han fikk tilsendt et håndskrevet 13 siders brev fra en dame på 93 år fra Grorud i Oslo.
- Noen av historiene hun hadde skrevet ned var så grove at jeg rett og slett ikke kunne ta alle med i boka!, sier han.
Historiene fra de eldre er sortert og presenteres under ulike tema i boka som bl.a. “Ekstrem forvandling - helt gratis” og “På husken skal folk kjennes”.
Aktuelt tema
Høgskolelektor Øyvind Nøhr er opprinnelig samfunnsgeograf og skrev hovedoppgave om hvordan det er å bli eldre på bygda når kvinner og barn flytter ut. Siden den gang har han interessert seg for eldres situasjon gjennom forskning, undervisning og foredrag.
I september kommer det nok en bok fra den produktive høgskolelektoren. Boka De kompetente eldre - aldring og digital kompetanse ser på i hvilken grad nye generasjoner med eldre forholder seg, eventuelt ikke forholder seg, til bruk av data.