Hva vil skje med Palestina?

Noen av Norges fremste Midtøstenforskere kom sammen for å diskutere hva som kommer til å bli Palestinas framtid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Hvilke muligheter har landet? Hva er realistisk?

Professor Hilde Henriksen Waage, direktør for Norske senter for menneskerettigheter, Nils Butenschøn, seniorforsker ved CULCOM, Elisabeth Eide og prest og doktogradstipendiat Anne Hege Grung, møttes nylig til seminar på Blindern i Oslo for å gi sine spådommer for de palestinske områdene.

- Det er altså slik at hvis et folk blir undertrykket kraftig, da blir det opprør, og et utfall av denne konflikten kan være et nytt palestinsk opprør. Fem millioner palestinske flyktinger presser på for å få komme tilbake til områdene, sier Nils Butenschøn.

- Samtidig vil alle mennesker ha fred, og de vil ha en fred de og deres barn kan leve med. Mange israelere ønsker å ha en bærekraftig palestinsk stat ved sin side, sier han.

Men Israel har et stort problem, tror Butenschøn. Det er den humatitære krisen de står overfor i de palestinske områdene, og det folkerettslig ansvaret de har for palestinerne.

Begrensede muligheter?

Butenschøn tror ikke at Israel vil slippe makten de har tilegnet seg over de historisk palestinske områdene, og mener det vil bli vanskelig å få til en likestilt tostatsløsning.

"Nils Butenschøn. (Foto: Norsk senter for menneskerettigheter, Universitetet i Oslo"

- Palestinerne kan håpe på å få opprette enklaver av palestinere som Israel anerkjenner, men Israel vil helt klart ønske å ha fysisk kontroll over hele det historiske Palestina, tror han.

- Det har lenge vært snakk om tostatsløsningen, men hvis den eneste type løsning er apartisk, med et etnisk dominert regime, og med kontrollerte palestinske områder, da er vi i en umulig situasjon.

- Da har vi fått et etnisk hegemoni med sitt like i Sør-Afrika og apartheidregimet, sier Butenschøn.

Han foreslår at det kanskje hadde vært mulig med en føderativ løsning (at stater samles under samme regjering); at man kanskje samtidig kunne opprettholde en etnisk løsning.

- Må kle mytene av konflikten

- Israelske ledere sier det ikke er noen løsning, men vi må avsløre mytene om hvorfor denne konflikten er så spesiell, tror Anne Hege Grung, som er prest og stipendiat hos CULCOM.

Hun mener det hersker både politiske og religiøse myter som blandes sammen, og at mytene finnes på begge sider av konflikten. På et slikt mytologisk nivå kan ikke konflikten løses, mener hun.

"Anne Hege Grung. (Foto: Lorenz Kazaleh, CULCOM, Universitetet i Oslo"

- De vi kaller fundamentalistiske kristne har en egen mytologi om Israel, som bygger på Guds utvalgte folk, et hellig land. Og krig i dette landet er ofte regnet som et endetidstegn.

- Samtidig har Hamas også en mytologisk ideologi. I det øyebliket vi hører en hamasuttalelse som går ut på å gjøre jøder over hele verden til hovedfiende, er det også en myteproduserende del av saken, sier Grung.

“War on terror”, og tanken om at islam er den mest aggressive religionen, er vestens skadelige myter, mener hun.

- Denne retorikken får mange til å tro at det dramaet som nå foregår er krig mot terror.  Da trenger man ikke definere hva terror er, da er det greit på en måte, og man trenger ikke forklare motiver nærmere.

- På et slikt mytologisk nivå kan konflikten ikke løses, sier Grung.

Hun advarer derfor mot å bruke begreper som hellig og krig mot terror, og mot de tilslørende mytologiene og myten om at området er dømt til å være i krig.

"Israel og de Palestina. (KIlde: Wikimedia Commons"

- Det er skummelt, for i myten om at konflikten er uløselig, ligger det at en av partene må utslettes, sier Anne Hege Grung.

Pessimistisk

- Jeg tror at vi for tredje gang skal gjenoppbygge Gaza, og ut av ruinene vil vi få se et fragmentert samfunn, der ytterliggående grupper sverger hevn. Det vil ikke finnes noen der som vil forhandle fred med Israel.

- Dessuten vil vi kunne si at de ikke har noen å forhandle med.

Det sier professor i historie, Hilde Henriksen Waage, ved Universitetet i Oslo. Hun har lenge vært sterkt kritisk til Israels okkupasjon, og nå til den israelske invasjonen i Gaza. Hun ser ingen tydelig løsning på konflikten mellom Palestina og Israel.

- Fatahregjeringen på Vestbredden vil fortsette å snakke med vesten, men de vil bli en slags Quislingregjering for palestinerne. De vil mangle en sentral figur, en Arafat-figur som kan representere palestinerne, tror hun.

- Barack Obama vil heller ikke endre de rådende spillereglene når han tiltrer. Hvis han setter betingelser og tar grep i denne saken, kommer det til å gå som med president Jimmy Carter; han vil ikke bli gjenvalgt.

- Dermed kan Israel bare fortsette med bosetningene og okkupasjonen, sier Waage.

Hun mener imidlertig at en økonomisk boikott av Israel fra EU-landene kunne ha bidratt til en løsning.

- Dette vil ikke fungere i diktatoriske regimer der lederne er villige til å sulte befolkningne, men det kan fungere i Israel, som ligner mer på oss, sier hun.
 

–—

På seminaret om Palestinas framtid denne uka ble det også stilt et retorisk spørsmålet: Vil palestinerne få nok, og dra? Er det slik det skal løses?

 

Powered by Labrador CMS