Annonse

Sender spytt i posten

Spytt i boksen og send den med posten. Forskere samler nå inn prøver fra menn som har hatt testikkelkreft i et forsøk på å kartlegge sykdomsårsakene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Illustrasjonsbilde fra arbeid på lab. (Foto: Høgskolen i Oslo)

For å kartlegge årsakene til testikkelkreft ønsker forskere å samle inn spytt fra menn som har hatt testikkelkreft, og deres foreldre.

Derfor sendes det nå ut bokser til utvalgte deltakere i Norge og Sverige, og prøvene skal danne grunnlag for en storstilt studie. 

Prosjektet er et samarbeid mellom Karolinska Institutet i Stockholm, Kreftregisteret og Høgskolen i Oslo, og har fått betydelig støtte av Nordic Cancer Union og Kreftforeningen.

Internasjonal oppsikt

- De genetiske studiene skal gjøres på DNA isolert fra spyttet. Dette er en unik studie som vil vekke internasjonal oppsikt, sier professor Trine B. Haugen og førsteamanuensis Elin L. Aschim.

De jobber i gruppen for reproduksjonsforskning ved Høgskolen i Oslo og deltar i samarbeidet.

- Denne såkalte ”triade-studien” kan bidra til å kartlegge de genetiske årsakene til testikkelkreft. For Norge er det av spesiell interesse siden vi er på verdenstoppen når det gjelder denne kreftformen, sier Haugen.

Sverige har langt lavere forekomst enn Norge, men også der har det vært en økning i de siste tiårene.

Stadig mer testikkelkreft

Fv. Professor Trine B. Haugen og førsteamanuensis Elin L. Aschim. Foto: Hege Fagerheim/HiO

- Årsaken til en dramatisk økning i testikkelkreft i mange land, ikke minst i Norge, er ikke kjent, men sannsynligvis er kombinasjonen av miljøfaktorer, livsstil og gener avgjørende, sier Haugen.

Hun forklarer at de bruker avanserte metoder både i laboratorieanalysene og i den statistiske bearbeidingen av datamaterialet, og at de er spente på deltakelsesprosenten.

- Vi ønsker å ha med totalt 1000 menn fra Norge og Sverige og deres foreldre, noe som vil gi studien stor styrke, sier Haugen.

Foreldrene med

Aschim tror en av de største utfordringene blir å få med foreldrene.

- Men siden de kun blir bedt om å spytte i en boks for så å returnere den i en ferdig frankert konvolutt, antar vi at deltakelsen vil bli atskillig høyere enn om de måtte dra til lege for å ta blodprøve, sier Aschim.

Resultatene vil inngå i doktorgraden til Wenche Kristiansen ved Høgskolen i Oslo og stipendiat Kristine Engen Andreassen ved Kreftregisteret.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo - Les mer

Powered by Labrador CMS