Forskningsprosjektet til to norske bioteknologiselskaper er rangert som det tredje beste av 300 søknader totalt i Europa. Forskningsstøtten på ti millioner skal de to norske bedriftene bruke til å utvikle ny målrettet kreftbehandling.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
PCI Biotech og Sirnasense skal sammen med en tredje bedrift, SpectraCure, bruke de nesten ti millionene til å forske fram en effektiv lysdirigert levering av molekyler kalt siRNA til kreftsvulster.
siRNA er genregulerende molekyler som kan brukes i kreftbehandling, men det er avgjørende å få levert molekylene direkte der det skal virke og ingen andre steder.
Potensielt kan dette skje ved PCI Biotech sin metode for målrettet levering av molekyler ved hjelp av lys.
- Det at to av de små bioteknologiselskapene i Oslo Cancer Cluster sammen har et forskningsprosjekt som blir rangert som nummer tre av 300 i Europa, er en stor anerkjennelse av bioteknologimiljøet i klyngen, sier Jonas Einarsson.
Han er leder av Radiumhospitalets Forskningsstiftelse og styreleder i Oslo Cancer Cluster.
Tredje best av 300
Forskningstøtten er gitt de tre bedriftene av EUREKAs Eurostars-program. Støtten som i Norge kommer fra Norges forskningsråd og EU er innvilget for prosjektet “Fotokjemisk internalisering for levering av “short interfering RNA” (siRNA) - for sikker og spesifikk kreftterapi”.
Alle de europeiske søknadsprosjektene ble vurdert av uavhengige tekniske eksperter og et uavhengig evalueringspanel. Søknadsprosjektene ble rangert på tvers av alle industrier basert på prosjektets innhold, teknologi og innovasjon, samt markeds- og konkurransekriterier.
Prosjektet, som skal ledes av PCI Biotech ble rangert som nummer tre av de totalt 317 innsendte søknadene, og er dermed høyest rangert av de 20 norske søknadene.
- Finansieringen fra Eurostar er kjempeviktig. Vi er veldig tilfredse med at uavhengige europeiske eksperter deler vårt syn på at fotokjemisk internalisering kan komme til å spille en betydelig rolle i fremtidig kreftbehandling, sier Per Walday, administrerende direktør i PCI Biotech. Spinner ut fra norsk forskning
PCI Biotech er et norsk bioteknologiselskap, som spinner ut fra kreftforskning på Radiumhospitalet, mens Sirnasense spinner ut fra forskning ved Bioteknologisenteret ved Universitetet i Oslo.
PCI Biotech har en patentert teknologi for levering av legemidler til definerte områder i kroppen. Denne teknologien, som kalles fotokjemisk internalisering (PCI), har potensial til å forbedre effekten av kreftbehandling med cellegift, samt for å muliggjøre levering av genterapi og siRNA til syke celler i kroppen.
I PCI-teknologien, som ble utviklet på Radiumhospitalet, brukes lys for å aktivere leveringen av legemidler, og teknologien kan brukes for målrettet å øke effekten av legemidlene ved belysning av spesifikke deler av kroppen som kreftsvulster.
Sirnasense ble etablert i 2004 med utgangspunkt i forskningen til gruppen til Hans Prydz ved Bioteknologisenteret i Oslo, og det er fremdeles tett samarbeid mellom selskapet og BIO. siRNAsense arbeider med medisiner basert på siRNA-teknologien.