Hvis forskerne har rett i sitt anslag, er det 93 av menneskets rundt 20 000 gener som kan være i stand til å gjøre en vanlig brystcelle til en brystkreftcelle.

Nå har vi kanskje fullstendig oversikt over genene som fører til brystkreft

Forskere og legemiddelfirmaer skal bruke den nye listen til å utvikle nye og målrettede medisiner.

6.5 2016 04:00

I en ny studie legger forskere fram et nært opptil fullstendig bilde av de genetiske faktorene som forårsaker brystkreft.

Kartleggingen kan bidra til å finne nye metoder for å behandle og forebygge kreft, skriver bbc.com.

En internasjonal forskergruppe har publisert studien i tidsskriftet Nature.

Forskerne undersøkte genene i 560 tilfeller av brystkreft. Her fant de 93 gen-sett som kan forårsake kreft hvis de muterer.

Noen av genene er allerede kartlagt, men forskerne regner med at de nye oppdagelsene gjør at vi nå kanskje har den endelige listen over alle settene med gener som kan gi brystkreft.

Professor Mike Stratton fra Cambridge University, som er hovedforfatter av studien, kaller det en milepæl i kreftforskningen.

– Det er omkring 20 000 gener i mennesket. Hvis det viser seg at vi nå har det komplette overblikket over brystkreft, er det 93 av disse genene som vil gjøre en vanlig brystcelle til en brystkreftcelle, hvis de muterer.

– Det er viktig informasjon, sier Stratton til bbc.com.

Forskerne har gitt listen videre til andre forskere, universiteter og legemiddelfirmaer, slik at de kan begynne å utvikle ny medisiner går målrettet etter de bestemte gen-mutasjonene.

Målrettede former for medisiner som for eksempel Herceptin blir allerede brukt av pasienter med spesifikke genmutasjoner.

Mike Stratton påpeker overfor BBC at det vil ta minst et tiår før de nye legemidlene kan komme ut til pasientene. Han advarer også om at kreftcellene vil forsøke å finne metoder for å utvikle resistens overfor den nye medisinen.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse