Annonse
De som bestemmer, er nødt til å tenke mer helhetlig og ta hensyn til flere ting på en gang, ifølge rapporten.

Det er på høy tid å se på forbruket vårt og hva vi gjør med naturen, ifølge Naturpanelet

Hvis ikke politikerne forstår at alt henger sammen med alt, så får det enorme, utilsiktede kostnader, ifølge ny rapport. 

Publisert

Naturpanelet (IPBES) har lagt fram fem strategier for å bevare natur. Det gjør de i en ny rapport om sammenhenger mellom naturmangfold, matsikkerhet, klima, vannkvalitet og helse.

Panelet slår fast at gjennomgripende samfunnsendringer må til for stoppe natur- og klimakrisen. Rapporten er laget av 165 eksperter fra 57 land.

Trengs omfattende endringer

– For å bevare gjenværende naturmangfold, må vi ha langt mer fokus på den helt grunnleggende avhengigheten mellom mennesker og natur. Vi har i stor grad fjernet oss fra dette, samtidig som nettopp dette forholdet er helt avgjørende for økonomien og livene våre, sier forsker Karen O'Brien, ifølge NTB. 

Hun er en av lederne for rapporten og professor ved Universitetet i Oslo/cCHANGE. 

Forskerne advarer mot å prøve å løse problemene med naturmangfold, matsikkerhet, klima, vannkvalitet og helse isolert. Det vil forverre de andre.

Hvis vi produserer mat på en måte som ikke er bærekraftig, har det gjerne negativ effekt på naturmangfold, vannkvalitet og klimaendringer.

Hvis vi bare fokuserer på å stoppe klimaendringer, for eksempel ved å plante masse trær, kan det gi konkurranse om arealene og være dårlig for naturmangfold og matproduksjon.

Men det er mulig å legge om kursen på en måte som gir fordeler innenfor alle hensynene, ifølge panelet. Da må vi ta vare på og gjenopprette natur, redusere forurensing, legge om til et mer bærekraftig kosthold og begrense klimaendringer. 

Slik kan vi få til store samfunnsendringer, ifølge panelet

Naturpanelet peker på fem strategier som må ligge til grunn for å få til gjennomgripende samfunnsendringer.  

– Alle fem strategier er viktige og relatert – det er ikke nok å velge en eller to, sier Karen O'Brien. 

De fem strategiene går ut på å:

  • bevare gjenværende naturmangfold og restaurere steder av verdi for mennesker og natur
  • iverksette tiltak som fremmer endringer i sektorer med størst påvirkning på natur
  • gjøre gjennomgripende endringer i økonomien som blant annet legger vekt på natur og likhet, slik som å lage naturregnskap
  • sikre involvering og åpenhet i beslutningsprosesser 
  • endre samfunnets verdier og syn på forholdet mellom mennesker og natur, blant annet ved å ta innover seg ulike type verdier og det å stille spørsmålstegn ved dagens sosiale normer rundt forbruk 
  • Fem barrierer

    Naturpanelet trekker fram fem barrierer som må overvinnes globalt for å få gjennomført gjennomgripende samfunnsendringer, skriver NTB:

    • vedvarende maktbalanse i samfunnet
    • økonomisk og politisk ulikhet
    • utilstrekkelig politikk og institusjoner som ikke fungerer
    • produksjonssystemer og forbruk som ikke er bærekraftig, inkludert vaner
    • begrenset tilgang til rene teknologier, og ukoordinerte kunnskapssystemer 

Biodiversiteten synker

Naturmangfoldet synker i alle regioner i verden, bekrefter rapporten. Biodiversiteten går ned med to til seks prosent per tiår på alle indikatorer. 

De viktigste driverne er endring i hvordan arealer brukes, overforbruk av naturressurser, klimaendringer, forurensning og fremmede arter.

Den nye rapporten viser hvordan dette forsterkes av økonomi, kultur og teknologiske endringer, som mer overforbruk og søppel.

Dette blir forverret av styring der natur, helse, matsikkerhet, vann og klimaendringer ses hver for seg.  

– Vi ser at regnskogen stadig minsker, som i Amazonas. Vi ser at isen i Arktis smelter. Vi ser en dramatisk nedgang i dyrebestander over hele verden. Og tett på oss ser vi at trær blomstrer på andre årstider enn før og at noen fugler forsvinner lokalt. Natur er i endring og tap av biodiversitet påvirker alt, sier Karen O’Brien i en pressemelding.

– Har prioritert kortsiktig økonomisk avkastning

– Nåværende beslutningstaking har prioritert kortsiktig økonomisk avkastning mens de ignorerer naturkostnader og har ikke klart å holde aktører ansvarlige for negativt økonomisk press på den naturlige verden, sier en av rapportens forfattere, Pamela McElwee i en annen pressemelding

Det investeres langt mer i aktiviteter som skader naturen enn i å forbedre tilstanden, ifølge rapporten.  

– Kort sagt investeres det forsvinnende lite i den naturen verdensøkonomien faktisk er helt avhengig av, og dette kommer til å bli veldig kostbart på sikt både økonomisk og for velferd og livskvalitet, sier Siri Eriksen i en artikkel fra Miljødirektoratet

Hun er en av de norske forskerne som har vært med på å skrive rapporten. 

Regningen vokser om vi venter

– Vi kan ikke fortsette å forbruke naturen som om den er en uendelig ressurs, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik i samme artikkel.

– Denne rapporten viser at dersom vi ikke løser naturkrisen, så vil regningen for å ta vare på matsikkerhet, rent vann og god helse fordobles i løpet av de neste ti årene. På toppen av dette kommer den økte kostnaden av å håndtere klimaendringer. 



Powered by Labrador CMS