Små partikler fra vulkanske iskjerner hjelper forskerne med å se klimavariasjoner i Antarktis 800 år tilbake i tid. De finner at klimaendringene har vært størst de siste tiårene.
I iskjernene er det lagret informasjon om sammensetningen av atmosfæren fra det tidspunktet hvor isen ble dannet og frem til i dag.
Iskjernene er fra innlandsisen i Øst-Antarktis og studert i forbindelse med en norsk-amerikansk vitenskapelig ekspedisjon i 2007-2008. Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Journal of Geophysical Research – Atmospheres.
I analyser av iskjernene finner forskerne at klimaendringene i Antarktis har vært størst de siste tiårene.
I perioden 1963 til 2007/08 har det skjedd en økning i snølagring i deler av det antarktiske platået, mens nedbørsmendgen ser ut til å ha minsket i andre deler av platået.
– Forandringer i fordelingen av nedbør i Antarktis kan på sikt få konsekvenser for størrelsen på ismassen og for isens bevegelse, sier glasiolog Elisabeth Isaksson ved Norsk Polarinstitutt.
Beskriver nedbør
Forskerne har identifisert substanser fra vulkaner i iskjernene som kan datere vulkanske utbrudd i områdene rundt ekvator hele 800 år tilbake i tid.
De historiske utbruddene er viktige dateringer for å beregne hvor mye nederbør som har skjedd i dette området i fortida.
Informasjonene fra iskjernene er viktig for forståelse av både fortidas, nåtidens og fremtidens klima i Antarktis. Iskjernene ble boret i forbindelse med den største norske forskningsekspedisjonen i Antarktis i moderne tid.
I to sesonger dro forskere og teknikere fra USA og Norge med beltevogn fra Dronning Maud Land til Sydpolen og tilbake. Målet med ekspedisjonen var å få en bedre forståelse av klimaendringene i området.
Referanse:
Forsker Helgard Anschuetz er hovedforfatter av artikkelen. Jan-Gunnar Winther og Elisabeth Isaksson fra Norsk Polarinstitutt med flere er medforfattere.