Annonse

Ingen rekordvarme i 2008

Vi er halvveis i 2008 og har indikasjoner på hvordan klimaåret blir. Det ligger ikke an til å bli rekordvarmt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Også i år er det lite is i Polhavet. Vil rekorden fra i fjor bli slått? Dette bildet er fra isen på Grønland. (Foto: NASA/JPL)

Den amerikanske værvarslingen, NOAA, presenterer hver måned globale klimadata for måneden som gikk, og for året så langt.

Halve året 2008 er nå snart passert, og satellitter, ballonger og bakkemålinger begynner å gi klare tegn på hva slags år dette ligger an til å bli, rent klimamessig.

2008 ser ikke ut til å bli noe rekordvarmt år. Temperaturmålinger ved bakken og til sjøs i perioden januar - mai plasserer året så langt på 12. plass, ifølge NOAA.

Noen viktige årsaker til denne raske ”nedkjølingen” etter mange varme år, er havfenomenet La Niña i Stillehavet og at solflekksyklusen er på et minimum. Mengden av drivhusgasser i atmosfæren fortsetter som kjent å øke jevnt og trutt.

Kaldere i syd

Relativt sett har det hittil i år vært kaldere på den sydlige halvkule enn på den nordlige. Det har da også vært svært mye sjøis i havet utenfor Antarktis i år.

Illustrasjon av forskningssatellitten EarthCare som skytes opp i 2013.

I nord er det derimot fortsatt spenning om fjorårets rekordstore issmelting i Polhavet vil bli slått senere i år. I øyeblikket ligger kurvene for 2007 og 2008 helt likt, ifølge målinger fra værsatellittene.   

Hva så med temperaturen oppover i atmosfæren?

I stratosfæren, ca 20 km over oss, har det vært svært kaldt denne våren, bare slått av rekordåret 1999. En kald stratosfære er i godt samsvar med økt drivhuseffekt (fordi mer av varmen holdes igjen i lavere luftlag).

Kaldere i troposfæren

Mer overraskende er det nok at NOAAs satellitter melder om at temperaturen hittil i 2008 har vært kaldere enn normalt også i troposfæren (den delen av atmosfæren som er nærmest jorda, og skal varmes opp mest av drivhuseffekten).

I dette høydelaget er det riktignok noe forskjell på hva satellittene har målt og hva som registreres fra radiosonder, men konklusjonen er den samme:

2008  kommer neppe til å havne på ”Top 10” for varme år når status for troposfæren skal gjøres opp ved årets slutt.

Et snaut halvår med målinger spiller statistisk sett svært liten rolle når det gjelder debatten om hvorvidt FNs klimapanel IPCC har gjort en riktig avveining mellom drivhusgassenes og solens betydning for temperaturutviklingen her på jorda.

Varmere etter hvert

Kloden kan bli vesentlig varmere om et par år når CO2-innholdet har økt enda mer, La Niña har snudd til El Niño og solflekktallet er på vei opp igjen. Konklusjonen er uansett at på dette feltet gjenstår mye forskning.

Den europeiske romorganisasjonen ESA vil derfor i 2013 skyte opp den store forskningssatellitten EarthCARE, som forhåpentligvis vil bringe oss et stort steg videre i forståelsen av de kompliserte klima-relaterte prosessene i jordas atmosfære. Byggingen av denne satellitten har nettopp startet.    
 

Powered by Labrador CMS