– Alle land har et etisk ansvar for å produsere mat så godt
vi kan med de ressursene vi har, sa Audun Korsæth, forsker i Nibio, på et Cicero-møte på Kulturhuset i Oslo tirsdag.
Han sitter
selv i Klimautvalget 2050 og legger nå frem konklusjonene.
Matproduksjon er forurensende
– All matproduksjon bidrar til klimagassutslipp, slår Korsæth fast.
Det er vanskelig å kontrollere utslippene og umulig å
bli kvitt alle.
– Hvis vi ønsker å løse hele problemet, kan vi bare legge
ned jordbruket. Da importerer vi 100 prosent av maten, og utslippene skjer i
andre land, sier Korsæth.
Selv om dette er å sette ting litt på spissen, er det ikke veldig langt fra sannheten: Vi er allerede storforbrukere av varer som
blir produsert i utlandet.
Norske bønder produserte 39 prosent av maten vi spiste i
2021. Det betyr at vi importerer over 60 prosent av alle matvarene.
Det er få land som har en så lav egenproduksjon av mat som
Norge.
Ikke alt kan dyrkes i Norge
Klimautvalget mener at vi trenger norsk matproduksjon, også
i en fremtid som innebærer bare fem til ti prosent av utslippene vi har i dag.
– Hovedpoenget med jordbruket er å produsere mat, sier Korsæth.
Det finnes også andre poenger med jordbruk, som rensing av vann, frisk luft, nedbryting av avfall, planter for polinatorer,
biologisk mangfold og rekreasjon.
Likevel, det viktigste er matproduksjon.
Annonse
Men det er ikke like lett i Norge. Bare i overkant av tre prosent
av Norge er egnet som jordbruksareal.
– Vi har en del naturgitte forutsetninger, sier Korsæth.
Han
kaller dem de tre B-ene: Det er bratt, bløtt og beinkaldt.
– Temperatur er den største begrensningen.
Kulden begrenser hvilken mat - og hvor mye av den - bøndene faktisk
kan dyrke.
Trenger vi kjøttproduksjon i Norge?
Korsæth forteller at vegetabilske produkter som korn og
grønnsaker har minst utslipp.
Likevel mener Korsæth at storfe og sau spiller en viktig
rolle i norsk matproduksjon.
For selv om bare tre prosent av Norges natur egner seg til
jordbruksareal, er hele 45 prosent brukbart som beite til drøvtyggere, ifølge
Korsæth.
Norge er foreløpig dårligst
Kristin Halvorsen fra Cicero er også en del av Klimautvalget 2050 som ble oppnevnt av regjeringen for finne ut hvordan Norge skal nå målene om
kutt i klimagassutslipp innen 2050.
Annonse
Hun forteller om Norges foreløpige innsats i å redusere klimagassutslippene
våre.
– Vi har redusert utslippene minst i verden, med under fem
prosent, sa hun på Cicero-møtet.
Hun påpekte at det finnes nyanser og at kildene til utslipp
har endret seg noe.
– Mens utslipp fra jordbruket ligger flatt, har utslippene
fra veitrafikk og industri gått ned. Utslippene fra olje og gass har
derimot gått opp, sier hun.
– Hvis vi i Norge skulle tatt ansvar for alle utslipp som kommer
fra vår produksjon av olje og gass, ville utslippstallene våre vært tidoblet. Det
vil si at vi ville gått fra 50 millioner tonn klimagasser til 500 millioner
tonn, sier hun.
Bøndene bør få størst andel av utslippene
Dersom vi skal lykkes med Paris-avtalen, må vi altså
redusere utslippene våre med opptil 95 prosent.
Det innebærer at vi kan slippe ut fem prosent av det vi gjør
i dag.
– Og de prosentene skal vi fordele på ulike utslippskilder,
sier Halvorsen.
Hvordan skal vi fordele dette på de ulike sektorene?
Jo, Halvorsen og utvalget mener at jordbrukssektoren bør få
75 prosent av disse utslippene. Bøndene vil da gå fra ti prosent av dagens
utslipp til 75 prosent av fremtidens utslipp.
– Det er nesten ikke plass til noen andre utslipp i 2050 enn
til jordbrukssektoren, sier Halvorsen.
Annonse
Hånd i hånd med kostholdsrådene
Selv om de får en mye større andel av klimagassutslippene,
må bøndene redusere dem kraftig.
– Dette bør skje ved teknisk forbedring, men vi må også
gjøre noe med forbruket vårt, ifølge Halvorsen.
Det er altså ikke bare bøndene som må redusere kjøttproduksjonen.
Før det skjer, må nordmenn spise mindre kjøtt.
– Vi tåler godt å spise like mye kjøtt som vi gjorde på 80-
og 90-tallet. Og vi kan spise mer fisk og grønnsaker, sier Halvorsen.
Klimautvalget anbefaler at vi både reduserer forbruket og at
offentlige myndigheter ikke oppmuntrer til kjøttspising gjennom ulike
opplysningskontorer.
– Kostholdsrådene går hånd i hånd med bærekraftig matproduksjon,
sier Halvorsen.
Er den store andelen av fremtidens klimagassutslipp godt eller
dårlig nytt for bøndene?
Bondelagets Egil Hoen var også til stede på Ciceros møte om Klimautvalgets
rapport på Kulturhuset i Oslo.
– Vi er innstilt på å bidra til å redusere utslipp, forutsatt
en tilstrekkelig økonomi, sa Hoen på møtet.
Han var enig i konklusjonen om at det er umulig å produsere
mat uten utslipp.
Annonse
– Vi skal gjøre vårt ytterste for å levere på å kutte
utslipp, sa og fortalte om at de allerede er kommet langt i
teknologiutvikling som blant annet skal redusere metangassutslipp fra norsk storfe.
Færre og færre bønder
Det er grunn til å være bekymret for norsk matproduksjon. Det
forsvinner et par tusen gårdbrukere per år. Mens antallet bruk går ned, skjer det også en voldsom gjeldsutvikling i jordbruket.
– Det er veldig mange gårdbrukere som ikke orker mer, og det er vanskelig å rekruttere til yrket, forteller Korsæth.
– Det er den største utfordringen vi har for matproduksjonen
framover, sier han.
Kristin Halvorsen deler bekymringen om norske bønder.
– Vi må snakke om den store gjeldsøkningen i næringen. Det
finnes masse små bedrifter i landbruket som skal gjøre store investeringer for framtiden og som også skal ta hensyn til et generasjonsskifte. Her trenger vi forutsigbarhet,
sier hun.