Annonse
Kvinner behøvde mindre trening for å oppnå samme fordeler som menn, viser studie. Kan det være så enkelt?

Kvinner får størst utbytte av en time med trening

Ikke veldig overraskende funn, mener forsker.

Publisert

Det er lett å tro at du får samme utbytte av en time med trening som det naboen får. 

Kanskje er det ikke fullt så enkelt. 

Et forskerteam fra USA og Kina har nettopp publisert en ny studie på temaet. Forskningen viser at trening har litt større effekt på kvinners hjertehelse enn menns hjertehelse. 

Hvordan kan det ha seg?

Lavere risiko for tidlig død

Forskerne undersøkte data fra mer enn 412.000 amerikanske voksne mellom 27 og 61 år. De hadde selv rapportert om hvor ofte og hvordan de trente. 

Undersøkelsen varte i lang tid, fra 1997 til 2017. Forskerne sjekket hvor mange som hadde dødd innen 2019.

Tallenes tale var at kvinnene som trente regelmessig, hadde 24 prosent mindre sannsynlighet for å dø i denne perioden enn dem som ikke trente. 

Menn som trente regelmessig hadde også lavere sannsynlighet for å dø i perioden. Her var reduksjonen likevel bare på 15 prosent. 

Når forskerne så spesifikt på risikoen for å dø av hjerte-relaterte sykdommer ble forskjellen enda tydeligere. Det var 36 prosent mindre sannsynlig for kvinnene å dø av hjerteinfarkt, slag eller andre hjerte- og karsykdommer dersom de trente. For menn var det 14 prosent redusert risiko. 

Forskerne fant denne sammenhengen med flere slags treningsformer. Både ved moderat og mer intens trening. 

Samme treningsmengde, ulikt resultat

Forskerne fant at kvinners risiko for død sank brattere ved den samme treningsmengden som menn, og at kvinner trenger mindre trening for å få den samme effekten som menn.

Derfor mener forskerne at kvinner har spesielt stort potensiale for å redusere sjansene sine for å dø for tidlig gjennom trening. 

Kvinner kan ha større belastning per økt

– Dette er ikke veldig overraskende, mener professor Emmanuel Stamatakis på University of Sydney. Han uttaler seg om forskningsresultatene til avisen The Guardian

Han poengterer at studier som denne ikke kan ta høyde for en viktig ting. Den fysiske anstrengelsen kan være større hos en kvinne enn for en mann for den samme oppgaven. 

Stamatakis mener det er sannsynlig at belastningen for en treningsøkt i snitt er større for kvinner enn for menn. Han poengterer også at musklene er ulike mellom kjønnene. 

Det er en mulig forklaring på en ulik effekt, sier Stamatakis. 

Noen begrensninger

Det er i det hele tatt mye en studie som dette ikke kan fortelle oss om menneskene bak tallene. Forskerne vet ikke noe personlig om noen av dem. 

At tallene er selvrapportert, betyr også at de er basert på folks egen oppfatning av treningsrutinene sine. 

Det forskerne finner, er altså en sammenheng. De kan ikke si med sikkerhet at det er treningen som er grunnen til forskjellene mellom kvinner og menn.

Annen forskning har vist at ikke alle har likt utbytte av den samme treningen. For eksempel viste en studie forskning.no skrev om i 2022 at kvinner og menn hadde litt forskjellig effekt av å trene tidlig og sent på dagen. 

De fant også at tidspunktet på dagen man bør trene, avhenger av hvem man er og hva man vil oppnå.

Referanse:

Ji, Hongwei og Gulati, Martha., m. fl. (2024). Sex Differences in Association of Physical Activity With All-Cause and Cardiovascular Mortality. Journal of the American College of Cardiology

 

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS