Annonse
Maria budskapsdag ble i likhet med tredje juledag avskaffet i 1700. Maleriet «Maria budskapsdag» ble malt av den polske kunstneren Mistrz Jerzy i 1517.

Hvorfor er ikke tredje juledag lenger en helligdag?

Før 1770 hadde nordmenn fri både på marimesse, høstakkefest og den helligtrekongersdag. Hva skjedde?

Publisert

Før i tiden hadde folk i Norge fri både første, andre og tredje juledag.

Ikke nok med det, de fikk fri tredje påskedag også – og tredje pinsedag.

Hva skjedde med alle helligdagene?

Kongen avskaffet helligdagene

I 1770 gjorde kongen noe som skulle endre hverdagen til folk flest i Norge og Danmark.

Kong Christian VII signerte en lov som fjernet en hel rekke fridager fra kalenderen.

Dette var dager som folk hadde feiret og hatt fri på i generasjoner, og som plutselig skulle bli vanlige arbeidsdager.

Helligdagene som forsvant:

  • Helligtrekongersdag, 6. januar (13. dag jul).
  • Kyndelsmesse, 2. februar (halvgått vinter).
  • Maria budskapsdag, 25. mars.
  • Tredje påskedag.
  • Tredje pinsedag.
  • Jonsokdag, 24. juni.
  • Maria besøkelsesdag, 2. juli.
  • Mikkelsmess, 29. september (tid for høstonn).
  • Allehelgensdag, 1. november.
  • Tredje juledag.

Hva skyldtes avskaffelsen?

– Begrunnelsen for å fjerne helligdagene i 1770 var at befolkningen brukte dagene til «lediggang og laster», og ikke til gudsdyrkelse, forteller Herleik Baklid, forsker ved Universitetet i Sørøst-Norge til forskning.no.

Dessuten ble arbeid sett på som noe som virket forebyggende på sosiale problemer og førte til mer økonomisk produktivitet, så det var bedre med flere arbeidsdager og færre fridager.

På 1700-tallet levde de fleste nordmenn som bønder eller fiskere, og livet var preget av hardt arbeid og enkle kår, ifølge Norgeshistorie.no.

Helligdagene betydde flere fridager fra en svært arbeidskrevende hverdag

Fornuft, frihet og toleranse

Det samme skjedde i flere andre land på denne tiden, forteller Baklid.

Europa var preget av opplysningstiden, der vitenskap, fornuft, frihet, toleranse og framskritt ble de nye idealene.

Det ble tatt oppgjør med religion og katolisismen.

Helligdagene passet dermed ikke lenger inn i den nye tiden. Noen av dem ble fjernet fra kalenderen, mens andre ble flyttet til en søndag. 

Slik lød teksten i den nye loven:

«Skiønt deres Anordning kan have havt et gudeligt Øiemerke, ere de dog mere blevne anvendte til Lediggang og Laster, end til sand Guds Dyrkelse; hvorfore det er bedre, at de efter andre Protestantiske Landes Exempel blive anvendte til Arbeide og nyttig Gierning. Følgende Festdage skal aldeles ophøre: den 3 Jule-, Paaske- og Pintse-Dag; Hellig 3 Kongers Dag; Marie Renselses Dag; St. Hans Dag; Marie Besøgelses Dag; Mikkels- og Alle-Helgens-Dag; dog skal denne Dags Texter og Bønner for Reformationen forklares og læses neste Søndag efter 1. November. Marie Bebudelses Dag skal henlegges til 5. Søndag i Faste, og dens Evangelium og Text til Aftensang da forklares. Taksigelses-Festen for Ildebrandens Dæmpelse i København den 23. October skal og ophøre, derimod skal neste Søndag derefter Taksigelse skee af Prædikestolene og Bønnen læses. Dette skal begynde fra neste Advents Søndag. Da det formodes, at Søndagen og de vedblivende Fester med desmere Alvorlighed og Andagt helligholdes; hvorover Vedkommende tilbørligen have at holde. De Tavler og Bekkener, som skulde ombæres eller udsettes paa nogen af disse afskaffede Hellig-Dage, skal henlegges til neste Søndag efter.»

Kilde:  Forordning af 26. October 1770, Schous Forordninger V. Deel , 1777, s. 115.

Hva skjedde med Jesus tredje juledag?

I kristendommen feirer man jul til minne om Jesu fødsel. Første juledag er blitt etablert som «Jesu fødselsdag», selv om datoen for Jesu fødsel i virkeligheten er ukjent, ifølge Store norske leksikon.  

Så hva skjedde egentlig tredje juledag, ifølge julefortellingen?

– Ingenting spesielt, svarer Baklid.

Grunnen til at dagen var hellig, var at folk skulle holde de største høytidene som jul, påske og pinse hellige i tre dager for «Kristi histories skyld». Det stod i Kirkeordinansen fra 1537, en lov som handlet om kirken, fattigomsorg og undervisning.

Derfor var både tredje juledag, tredje pinsedag og tredje påskedag hellige før 1770. 

Mikkelsmesse 29 september er minnedagen for erkeengelen St.Mikael.

Maria budskapsdag og høsttakkefest

Det var flere helligdager som ble avskaffet i 1770.

Den helligtrekongersdag som feires 6. januar, ble også fjernet. Den markerer at de hellige tre konger fant frem til Jesusbarnet med gull, røkelse og myrra. Den har også tradisjonelt vært regnet som den dagen julen avsluttes, altså trettende dag jul.

Maria budskapsdag, også kjent som marimesse, var en helligdag som falt på 25. mars. I likhet med helligtrekongersdagen feires den fremdeles i kirken. Den markerer dagen da erkeengelen Gabriel kom til jomfru Maria og fortalte at hun skal bli med barn unnfanget av den hellige ånd.

Også høsttakkefest, som egentlig heter mikkelsmesse, var en religiøs fridag som ble fjernet i 1770.

Se resten av helligdagene som forsvant i 1770 i egen faktaboks.

Feiret fremdeles

Selv om kongen avskaffet helligdagene rent lovlig sett, var det ikke like lett å venne seg av med dem for folk flest.

– Det tok det lang tid før dette helt fikk fotfeste i folkekulturen, noe som i seg selv er et interessant kulturelt fenomen, forteller Baklid.

– Over 150 år seinere var det fremdeles skikk at tjenestejentene hadde fri tredjedagene. Dessuten kunne det bli sagt at man ikke trengte å arbeide så hardt disse dagene.

Det er lite tegn til at dagens myndigheter vil avskaffe flere helligdager, selv om de fleste av dem er knyttet til en religion som ikke lenger er statsreligion. 

Etter at Danmark fremmet et forslag om å avskaffe helligdagen store bededag i 2023, erklærte det norske arbeids- og inkluderingsdepartementet at fjerning av helligdager ikke er på dagsordenen i Norge, ifølge Store norske leksikon

Opptatt av arkeologi og historie?

Se inn i fortiden og få samtidig siste nytt fra forskning.no om historie, språk, kunst, musikk og religion.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS