Bakgrunn: Er Nissen giftig?

Han lever i hvert fall på en avfallsplass og har sannsynligvis den trinne magen full av giftige kjemikalier.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjon: iStockphoto)

Debatten om Julenissens adresse blir nok aldri avsluttet, men alle vet at han bor et sted der oppe på Nordpolen.

Det er et område som har forandret seg mye de siste årene med issmelting og varmere sommertemperaturer.

Men klimaendringene er ikke den eneste dårlige nyheten for gamlefar med rød lue og dissende mage.

Nissens magefett er kanskje ikke bare koselig. Forskere på NTNU har vist at hvis Nissen spiser noe av det som lever der oppe i nord, så er det sannsynlig at han er proppfull av giftige kjemikalier.

I tillegg lider han sannsynligvis av stress som ikke bare er forårsaket av julestria. Og muligens av hormonforstyrrelser.

PCB i arktiske dyr

(Foto: NASA)

I en serie nyere artikler viser NTNUs biolog og professor Bjørn Munro Jenssen og kollegaer at en rekke arktiske dyr inneholder høye nivåer av giftig avfall.

Dette gjelder flere typer fisk, isbjørner, sjøfugl og nå sist grønlandske sledehunder.

Miljøgifter blir spredt av luft- og havstrømmer og akkumuleres i næringskjeden: De går for eksempel fra plankton til fisk til fugl til sel til isbjørn.

Jo lenger opp i næringskjeden vi kommer, jo større blir konsentrasjonene.

Industriavfall er antagelig noe av det siste vi tenker på når vi ser bilder av Arktis’ glitrende hvite snø.

Jenssen og kollegaene har funnet ut at de vel 2 500 isbjørnene som vandrer omkring der oppe, bare 1 000 kilometer fra Nordpolen, har en av de høyeste konsentrasjonene av giftige og miljøfarlige stoffer blant levende dyr på jorden.

Forskerne har studert den samlede effekten av forurensning og klimaendringer i et stort prosjekt som kalles Bear Health.

De nyeste resultatene er publisert som en del av the Arctic Monitoring and Assessment Programme, som gir informasjon om forurensning i nord, og effekter av den, til de åtte landene som er med i the Arctic Council.

Resultatene er dårlig nytt for en rekke arter.

Bør Nissen bli vegetarianer?

I en artikkel i tidsskriftet Science of the Total Environment viser forskerne at både hval, isbjørn, ringsel, sjøløver, hvalross, polarrev inneholder faretruende mengder PCB og bromerte flammehemmere.

Så langt kan de kun påvise effekter og stress hos isbjørner og polarmåke, på grunn av disse giftstoffene. Men forskerne mener dette handler om mangel på data, ikke mangel på gifteffekt.

I siste utgave av tidsskriftet Ecotoxicology and Environmental Safety viser Jenssen og de andre forskerne at også sledehundene på Grønland sliter med effekter av miljøgiftene.

Hundene levde på en diett bestående av hvalfett fra vågehval som det er velkjent at inneholder blant annet PCB.

"Isbjørnen er mer utsatt for miljøgifter fordi den er på toppen av næringskjeden. (Foto: iStockphoto)"

Hundene som fikk hvalkjøtt, viste endringer i produksjon av hormonet tyroksin, sammenlignet med hunder som fikk giftfritt svinekjøtt.

Slanking bra for Nissen

Den gode nyheten for Julenissen er at om han skulle få lyst til å slanke seg litt, så vil ikke gifstoffene bli et problem for kroppen slik mange vandrehistorier antyder, sier toksikolog Tore Syversen ved Det medisinske fakultet, NTNU.

– De fleste reduserer vekten ganske langsomt slik at leveren fint klarer å ta unna og rense de giftstoffene som frigjøres fra fettet i kroppen.

– Det finnes ingen forskning som viser at slanking er farlig for de som har opphopning av miljøgifter i kroppen, forteller professor Syversen, som legger til at det heller ikke er skadelig med litt trim, og at det også gjelder Nissen.

Referanser:

Vijayan & Gabrielsen: Exposure and effects assessment of persistent organohalogen contaminants in arctic wildlife and fish, Science of The Total Environment, Volume 408, Issue 15, 1 July 2010, Pages 2995-3043, doi:10.1016/j.scitotenv.2009.10.038.

Kirkegaard m.fl.: Alterations in thyroid hormone status in Greenland sledge dogs exposed to whale blubber contaminated with organohalogen compounds, Ecotoxicology and environmental safety, 2011 Jan;74(1):157-63, doi:10.1016/j.ecoenv.2010.08.040.

Powered by Labrador CMS