
1 av 8 fuglearter kan dø ut
Mennesker truer fuglene mest.
Så mange som 13 prosent av fugleartene i verden er utrydningstruet – til sammen 1469 arter. Ytterligere 1000 arter vekker bekymring fordi de kan nærme seg å være truet.
Særlig jordbruk er et problem for fuglene, ifølge rådet BirdLife International, som har regnet på det. Det gjelder 6 av 8 arter som er truet.
Deretter kommer skogbruk. Halvparten trues av dette. Arter som egentlig ikke hører til i området, jakt og klimaendringer forstyrrer også fuglene.
Dreper fugler
– Hver gang vi gjør denne undersøkelsen, ser vi litt flere arter som er utrydningstruet – situasjonen blir verre og tendensene sterkere, sier Tris Allinson i BirdLife International til den britiske avisa The Guardian.
BirdLife International er registrert som en veldedig organisasjon i Storbritannia. Rådet er faglig ansvarlig for den internasjonale rødlista over truede fugler og samler jevnlig eksperter for å vurdere fuglenes situasjon.
Den nye rapporten inneholder tellinger og beregninger fra de siste fem årene.
Fagfolkene anslår for eksempel at italienerne ulovlig tar livet av 5,6 millioner fugler hvert år. Særlig spurvefugler blir rammet.
- Les også: Dette truer fuglene
Minst 40 prosent av verdens fuglearter har færre medlemmer enn før, og mange arter har forsvunnet i løpet av de siste århundrene.
Særlig traner, gribber og albatrosser står i fare for å miste mange av sine egne.

Foreslår akutthjelp
Fagfolkene bak rapporten kommer med flere forslag til tiltak for å ta vare på fuglene. Fugleforkjemperne mener at leveområdene må bli bedre beskyttet enn i dag. De anslår at det i dag finnes minst 13 000 områder verden over som er viktige for fugler.
De vil dessuten at vi skal plante trær, få kontroll på fremmede arter, sørge for at sjøfugl ikke blir fanget i fiskegarn, endre politikk og lovverk og sikre utdanning, bevisstgjøring og økonomihjelp som gjør at folk ikke føler seg tvunget til å ødelegge for fuglene.
- Les også: – Ikke overdriv fuglemating
Et forsøk i Storbritannia har vist at det nytter å legge til rette for fuglene. Når bøndene planter blomster på åkrene og lar være å klippe ned vegetasjonen rundt jordene, kommer fuglene tilbake til gårdene.
Referanse:
Tris Allinson mfl: State of the world’s birds. Taking the pulse of the planet. BirdLife International 2018.
SE OGSÅ
-
Derfor ble vandreduen utryddet
-
Færre kongeørnunger i år enn i fjor
-
Krykkja sliter på grunn av varmere Barentshav
-
Endringer i algeoppblomstring kan gi færre sjøfugler
-
Kronglete klimaformidling
-
Har DNA-rekonstruert 11 utdødde fuglearter
-
Gjenoppretting av våtmarksområde ga rekordrask evolusjon
-
Slik vil forskere restaurere ødelagte vannmiljø
-
Verdens arter utryddes 1000 ganger raskere enn det som er naturlig
-
Artenes forsvinnelse
-
Hubro gjør naturvern vanskelig
-
Uvanlig mange ørner i svensk telling
-
Knallår for gråsisik i hagefugltellingen
-
Havsula trives i et stadig varmere Arktis
-
Bønder kan redde fugler
-
Dette truer fuglene
-
Stressa sjøfugl dør tidligere
-
Farlige vindmøller for fugler