Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt - les mer.

Iran feilet fullstendig i å vinne sympati i de persiskspråklige mediene etter USAs drap på general Qasem Suleimani.

Iran feilet voldsomt i forsøket på å styre fortellingen etter drapet på sin fremste general

Vinner ikke diktaturene informasjonskrigen likevel?

Publisert

Diktaturer utnytter den digitale utviklingen til å undertrykke og kontrollere egen befolkning. Både i forskningen og i nyhetene sies de å spre desinformasjon og manipulere debattene i vestlige demokratier. 

Men da staten Iran fikk en gyllen mulighet til å score poeng i informasjonskrigen mot erkefienden USA, bommet de fullstendig. Har vi misforstått kampen om historiefortellingen?

Har analysert mediedebatten

– I forskning på internasjonale relasjoner har det dannet seg et bilde av at autoritære stater får til veldig mye på kommunikasjonsfronten, og at demokratier er så sårbare. Denne fremstillingen forteller ikke hele historien, for autoritære regimer driver med mer enn desinformasjon. De har også budskap å formidle om hvem de er og hva de får til, sier NUPI-forsker Kjetil Selvik.

Selvik og tidligere kollega Banafsheh Ranji publiserte nylig en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet International Affairs

Der analyserer de mediedebatten i de ledende persiskspråklige satellitt-kanalene BBC Persian og Iran International i etterkant av en dramatisk hendelse 3. januar 2020. Det var lenge før storkrigen i Ukraina, og mens covid-19 fortsatt var noe ukjent borti Kina.

Dette er saken:

  • Fortellinger om hvordan verden henger sammen er viktig for Iran.
  • Kjetil Selvik og Banafsheh Ranji har studert kommunikasjonssvakheter blant diktaturer.
  • Forskningen vektlegger autoritære staters evne til å manipulere debattene.
  • Analysen viser at autoritære stater ikke har full kontroll over fortellingene.

Drapet på generalen

Nyheten fra Bagdad i Irak slo ned som en bombe: Et amerikansk droneangrep hadde tatt livet av ti personer. Blant dem var en av lederne for de sjiamuslimske militsene i Irak. 

Men det var ikke han som var hovedmålet. 

Grunnen til at Midtøsten-kjennerne holdt pusten, var at angrepet også drepte den karismatiske, iranske generalen Qasem Soleimani.

– Det har dannet seg et bilde av at autoritære stater får til veldig mye på kommunikasjonsfronten og at demokratier er så sårbare, sier forsker Kjetil Selvik.

Han var ikke hvem som helst. Soleimani hadde gjennom to tiår ledet den fryktede utenlandsavdelingen til Irans revolusjonsgarde. Det er det iranske militærets viktigste spesialstyrke. Han ble fremstilt som den iranske nasjonens store beskytter som ledet kampen mot det forhatte IS.

Han var selve symbolet på det iranske regimets innflytelse i regionen, berømt og beryktet langt utenfor landets grenser.

– Soleimani var utvilsomt en dyktig strateg som kjente alle som betydde noe i Syria, Jemen, Irak, Libanon og Afghanistan. Han hadde et enormt nettverk, forteller Selvik.

For Donald Trump var Soleimani først og fremst symbolet på hvordan Iran rammet USA og deres interesser og allierte i Midtøsten. USA anklaget Iran og de irakiske militsene de støttet, for å stå bak flere hendelser i tiden før drapet. 

I tillegg hevdet Trump at Soleimani planla nær forestående angrep mot amerikanere i Midtøsten. Derfor måtte han dø.

Faktaboks: USA og Iran

  • Iran og USA har vært erkefiender siden Irans islamske revolusjon i 1979.
  • I samme år okkuperte iranske studenter USAs ambassade i hovedstaden Teheran og holdt amerikanske diplomater som gisler i 444 dager.
  • USA og Iran har siden den gang gjerne stått på hver sin side av alliansene i Midtøsten.
  • Irans mulighet til å stoppe store deler av verdens oljeforsyning ved å stenge stredet ut av Persiabukta, har vakt bekymring i Washington.
  • USA har lenge fryktet at Iran skal utvikle atomvåpen, og har vært en pådriver for økonomiske sanksjoner mot landet.
  • Under Barack Obamas presidentperiode tok USA og Iran store steg mot bedre forhold. I 2015 inngikk landene en atomvåpenavtale som lettet på sanksjonene mot Iran.
  • Donald Trump gikk til valg på å oppheve atomavtalen. I 2018 annullerte han avtalen og gjeninnførte sanksjoner mot Iran.
  • I maktvakuumet som oppsto etter at USA invaderte Irak i 2003, er Iran beskyld for å destabilisere Irak og ramme amerikanerne ved å støtte irakiske opprørsgrupper.
  • Både USA og Iran hadde derimot en felles fiende i IS.

 

Kilder: Aftenposten, Store norske leksikon

Kampen om fortellingen

Drapet på Soleimani var kontroversielt verden over. Mange reagerte på at Donald Trump hadde beordret en unødvendig aggressiv handling som utløste reell fare for krig.

– Kommunikasjonsmessig skulle man tro at dette var et vinnerkort for det iranske regimet. Med sympatien fra angrepet burde de kunne score noen poeng i kampen om historiefortellingen.

Fortellingen om hvordan verden henger sammen, er veldig viktig for Iran og deres verdibaserte utenrikspolitikk, forteller Selvik. 

Banafsheh Ranji (bildet) og Kjetil Selvik har analysert mediedebatten i de ledende persiskspråklige satellitt-kanalene BBC Persian og Iran International i etterkant av en dramatisk hendelse 3. januar 2020.

I den iranske fortellingen holder USA og Vesten andre nasjoner nede, mens Iran betaler en høy pris for å forsvare sine allierte og stå opp mot USA og Israel som tar seg til rette. Drapet på Soleimani burde passe perfekt inn i denne fortellingen.

– Men Iran feilet fullstendig i å vinne sympati i de persiskspråklige mediene vi har analysert. Det tyder på at autoritære regimer har større kommunikasjonsmessige sårbarheter enn det som kommer frem i forskningslitteraturen, sier NUPI-forskeren.

Hvorfor gikk det så galt?

En krig på to fronter

Utflyttere fra demokratier framsnakker ofte det kjente og kjære gamlelandet. For diktaturer, derimot, er det gjerne en grunn til at de som lever i eksil, har flagget ut. Mange eksiliranere har en heller lunken innstilling til regimet i hjemlandet.

– I stedet for at folk slo ring om nasjonen i en krisesituasjon, havnet Iran i en tofrontskrig om historiefortellingen. Fortellingen ble ikke bare angrepet av USA, men også av eksiliranere, forteller Selvik.

Mediekommentatorene i de eksil-dominerte TV-kanalene plukket fra hverandre regimets historiefortelling om Soleimani på ulike vis:

Var han egentlig en forsvarer av det iranske folk eller først og fremst det iranske regimet? Var han symbolet på kampen mot IS eller på myndighetenes undertrykkelse av eget folk? Betyr store folkemengder i begravelse og minnestunder nødvendigvis mange tilhengere? Det var da mange i gatene for å demonstrere mot regimet også. Jo da, Soleimani hadde sine tilhengere, men hadde motstanderne anledning til å uttrykke sitt syn? 

– En annen ulempe med et anstrengt forhold til folk som lever i eksil er at andre stater kan utnytte splittelsen for å svekke motstanderen og fremme egen agenda, sier Kjetil Selvik. 

Det er grunn til å tro at Saudi-Arabia, Irans konkurrent i regionen, gjorde nettopp det ved å finansiere TV-kanalen Iran International. Saudi-Arabia kan ikke holdes ansvarlig for kommentatorenes meninger og utspill, men solid finansiering og påkostede sendinger har tiltrukket seg både seere og kjente iranske journalister.

– Da de to rivalene ble enige om å gjenopprette diplomatiske forbindelser våren 2023, var et av kravene til Iran at Saudi-Arabia skulle legge bånd på Iran International.

Vondt til verre

2020 startet dårlig for Iran. Qasem Soleimani ble drept 3. januar. Dagene som fulgte, skulle gå fra vondt til verre.

Allerede dagen etter drapet truet Trump med å angripe 52 mål i Iran, herunder kulturarvsteder, dersom Iran tok hevn. 

7. januar ble minst 56 mennesker klemt og trampet i hjel i trengselen under en minnemarkering for Soleimani i den iranske byen Kerman. 

Dagen etter skulle en enda større katastrofe inntreffe.

Tross Trumps trusler, hevnet Iran seg 8. januar ved å bombe en militærbase i Irak hvor amerikanske og norske soldater var stasjonert.

Bare noen timer senere styrtet et ukrainsk passasjerfly rett etter at det hadde lettet fra Imam Khomeini-flyplassen i Teheran. 176 mennesker døde.

Iran nektet for å ha noe med flystyrten å gjøre, men videoer i sosiale medier og på eksil-TV-kanalen Iran International viste at flyet ble truffet av et missil. Alt tydet på at et nervøst iransk forsvar hadde vært for raske på avtrekkeren.

Diktatur møter krisekommunikasjon

11. januar 2020, etter tre dager med benektelse, innrømmet Iran at deres luftvern hadde skutt ned passasjerflyet.

– Dette var virkelig nådestøtet for Irans forsøk på å vinne fortellingen. Først løy de, så nektet de i tre dager. Deretter ble de nødt til å innrømme tabben etter videoene som dukket opp. Regimet prøvde å selge en fortelling om at fiendtlige makter ville ramme nasjonen, men så var det de selv som gjorde det, sier Selvik.

Han mener hemmeligholdet er typisk diktaturer.

– Dette er måten autoritære stater responderer på i møte med kriser fordi de er vant til at informasjon skal holdes skjult. Statsansatte er livredde for å ta ansvar for det som har skjedd, men når det til slutt kommer frem, hadde det vært mye bedre å innrømme tabben på dag én. Det er grunnleggende krisekommunikasjon.

Paralleller utenfor Iran

Tilfeldighetene ville ha det til at det var et ukrainsk passasjerfly som ble skutt ned, men er det ellers lærdommer å trekke til diktaturet Russlands angrepskrig mot Ukraina?

– En fellesnevner er at det blir flere og flere eksilrussere med ganske bitre forhold til hjemlandet. Mange har jobbet i russiske medier. De fortsetter å lage og spre nyheter på russisk fra utlandet, sier Selvik.

Han skulle gjerne studert om Irans kommunikasjonssvakheter går igjen fra ett diktatur til et annet.

– Jeg tror det er en del paralleller. Putins fortelling møter stor motstand utenfor Russland. Spørsmålet er i hvilken grad de alternative fortellingene spiller inn igjen i diskusjonene internt i Russland. Et viktig aspekt ved de persisktalende satellittkanalene vi har studert, er at de har mange seere i Iran, sier Selvik.

Referanse:

Kjetil Selvik og Banafsheh Ranji:  Messaging Soleimani's killing: the communication vulnerabilities of authoritarian states. International Affairs, 2023. Doi.org/10.1093/ia/iiad223

Powered by Labrador CMS