Betyr at kildekoden til et dataprogram er gjort tilgjengelig for alle. Åpen kildekode betyr ikke at programvaren er gratis, men at den er fritt tilgjengelig for utviklere.
Det finnes flere lisenser som kan sikre kommersiell bruk av programvaren, samtidig som man frigjør kildekoden. Den mest brukte lisensen er GNU General Public License (GPL).
Linux og MediaWiki, som er programvaren til Wikipedia, opererer under denne lisensen.
GPL er en såkalt copyleft-lisens. Det betyr at et program som distribueres, skal være tilgjengelig for brukerne i form av kildekode.
Alle filer som er nødvendige for å produsere den distribuerte versjonen, skal være tilgjengelig for fri bruk. Hvis programkode som er GPL-lisensiert inkluderes i et annet program, må også dette programmet lisensieres under GPL.
Det vil si at ingen kan ta over kildekoden og lage egne lukkede versjoner av en programvare.
Prosjektet heter p2p-next og handler om nestegenerasjons teknologi for lagring, deling og distribusjon av data på internett.
Peer to peer (p2p) er mest kjent som en teknologi som muliggjør den høyeffektive piratdelingen av film, musikk og TV-serier
– Poenget er å lage noe som vil gjøre kommersiell bruk av p2p attraktivt. Når vi jobber sammen med både universiteter, innholdsleverandører som BBC og teknologiselskap som Pioneer blir det duket for spennende muligheter, sier Njål Borch.
Han jobber med prosjektet på Norut.
– Det er viktig å innse at pirater er en konkurrent, og den beste måten å ta markedet tilbake på, er å tilby bedre tjenester, sier Borch.
EU finansierer p2p-next med 19 millioner euro.
Hurtig nedlasting
P2p gir et enormt potensial for lagring, og har ypperlige distribusjonsegenskaper. Grunnen til at den er så effektiv, er at alle som deltar i nedlastingen også tilbyr data til de andre.
Jo flere som laster ned, desto mer kapasitet blir tilgjengelig. En vanlig server vil derimot ha samme kapasitet hele tiden, så flere brukere gir dårligere fart.
I fildelingsverdenen brukes ord som “leeching” og “seeding” for å beskrive hva maskinene gjør. Når du leecher, det vil si laster ned, låner du data hos andre maskiner, og så betales det tilbake ved å seede, altså laste opp.
Ettersom de fleste i Europa har bedre hastighet på nedlasting enn opplasting, må maskiner gjerne seede betydelig lengre enn de laster ned for å kunne betale tilbake lånet sitt.
– En episode av Grey’s Anatomy på 45 minutter, eller 350 megabyte, kan lastes ned på to minutter. Hvis den har 50 til 60 seeds tar det rundt en time, men de nyeste episodene har over tusen seeds og lastes ned i enorm fart. Hvis det er flere som leecher enn som seeder så kan det gå mye saktere, forteller en fildeler som vil være anonym.
På enkelte nedlastings-sider er du ikke nødt til å seede utover det du gjorde under leeching. Men på de beste sidene er det ikke lov med «hit and runs» – du må seede, ellers blir du kastet ut.
Må tilby bedre tjeneste
Alle løsningene som er nevnt overfor, er gratis. Fildelingsnettene benyttes gjerne til å dele opphavsrettsbeskyttet materiale uten å be om tillatelse, men sidene gjør ikke noe for å forhindre lovlig bruk. Så løsningene er nøytrale – brukerne bestemmer hvordan de brukes.
– En kommersiell løsning må tilby en bedre tjeneste enn gratis fildelingstjenester, slik at du som sluttbruker er fornøyd med det du betaler for.
– Et av problemene med dagens p2p-løsning er at nedlasting kan ta lang tid eller feile, særlig for innhold som er eldre enn en uke, sier Borch.
Annonse
– Det vår nye teknologi kan gjøre, er å garantere at du som betalende kunde vil få en meget rask tilgang på en TV-serie, og tilby muligheten til å se innholdet mens det lastes ned.
– Pirate Bay kan ikke garantere dette. Når du klikker på en fil aner du ofte ikke når den er ferdig nedlastet, forteller Njål Borch.
Åpen kildekode
Teknologien bak p2p-next-prosjektet vil være i åpen kildekode, altså tilgjengelig for bruk og videreutvikling, så fremt de tillater andre det samme etterpå.
– EU er positiv til åpen kildekode da man skaper kompetanse som kan spres, og teknologi som kan gjenbrukes i nye verk. Så mange som mulig av våre prosjekter er i åpen kildekode, det gir akademisk frihet.
Det er heller ingen piratsperrer, såkalt DRM eller kopisperre, på teknologien. Og siden kildekoden er åpen, vil den i teorien kunne brukes til ulovlig fildeling.
– For å kunne konkurrere med piratene kan man ikke bruke DRM. Filer med DRM har bare ulemper, de kommer i veien for legitim bruk og er overhodet ikke til hinder for piratene, sier Borch.
– Vi lager en ny teknologi som vil endre p2p fundamentalt og tilrettelegge for kommersielle tjenester. Men vi kan ikke være ansvarlig for hvordan teknologien brukes, eller hvilket innhold som deles.
– Store forbedringer i teknologi kan brukes på rett eller gal måte – det at det kan brukes galt kan ikke være et argument mot dets eksistens og utvikling.
- Hvis to tyver kommuniserer via mobiltelefon mens de raner en bank, er det ingen som skylder på telefonen, avslutter Borch.