Der ingen skulle tru at nokon kunne surfe

4G-teknologi kan gi deg høyhastighets Internett-tilgang på steder man ennå ikke har dekning for mobiltelefon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Utprøving av 4G-teknologien WIMAX viser stort potensial i avsidesliggende områder med lang avstand til sentral infrastruktur. (Foto: iStockphoto)

Hvis du er en av de som alltid må være på nett, kan dette være en scene fra framtiden din:

Etter flere timers vandring i fjellheimen kommer du endelig fram til hytta, avsidesliggende og øde. Du tørker svetten av panna, slenger fra deg tursekken, setter deg ned i lenestolen.

Godt plassert inne i villmarken finner du fram laptopen, og plutselig skryter du av bragden din på Twitter og Facebook, selv om det ikke er dekning for mobilen din her oppe.

– WiMAX er en radioteknologi som gir bredbånd uten at man må bruke etablert båndbredde. Med andre ord vil du ikke lenger være avhengig av at noen har påkostet seg å legge ned bredbåndskabler i området du bor, forklarer Bjørn Gulla ved det norske kommunikasjonsselskapet Gintel.

Pilotprosjekt i Pyreneene

Gintel har deltatt i et multinasjonalt prosjekt kalt Genesis. Prosjektet ble gjennomført i Sobrarbe-regionen i Pyreneene, helt nord i Spania hvor det bor knappe 3 mennesker per kvadratkilometer.

Her ble WiMAX utprøvd ved bedrifter og hos privatpersoner i et område hvor kabelnettverk er utenkelig. Området ble plukket ut på grunn av de geografiske og infrastrukturelle utfordringene.

Det er svært avsidesliggende og har svakt utbygde forbindelser til omverden.

Som en del av Genesis-prosjektet ble et trådløst nettverk utbygd i fjellheimen, og den lokale befolkningen ble tilbudt Internett med bredbåndshastighet. Ifølge Gulla var resultatet meget tilfredsstillende.

– Vanligvis i slike prosjekter vil det være deltakerne i prosjektet som evaluerer, men her var det faktiske brukere, altså de som bodde der, som var med på vurderingen, sier Gulla.

I tillegg til Gintel fra Norge bestod prosjektet av deltakere fra Spania, Israel og Irland. Ifølge den irske prosjektkoordinatoren, Mark Roddy har prosjektet bevist at WiMAX kan levere høykvalitets nettløsninger i områder med topografiske utfordringer.

Mer stabilt

I den nordspanske fjellheimen er kabelnettverk utenkelig. (Foto: Forskningsrådet)

WiMAX er kun tatt i bruk noen få steder i Norge, men Gulla mener det er et stort potensial her i landet.

– Det vil fungere best der avstanden til sentral infrastruktur er stor. Da er WiMAX mer kostnadseffektivt enn fiber og kabel, samt raskere og mer stabilt enn mobilt bredbånd. WiMAX er absolutt en av de mest lovende trådløse teknologiene, sier Gulla.

Han mener at potensialet også strekker seg utover den vestlige verden. Utviklingsland vil eksempelvis kunne dra mye nytte av WiMAX, ettersom det krever minimalt med infrastruktur for å fungere.

– Det er realistisk å tenke på land i for eksempel Afrika. Der er utviklingen av WiMAX allerede godt i gang, ivrer Gulla.

Ikke enestående

Antenner kan festes i master og sender ut et signal som kan oppnå en rekkevidde på 50 kilometer. Mottakere kan plasseres på bygninger, biler eller båter, eller bygges inn i maskiner.

Det fungerer som en mobiltelefon, men har lengre rekkevidde, er raskere, mer stabilt, og har flere muligheter for oppkobling.

Men WiMAX er ikke den eneste løsningen i en trådløs framtid. LTE er en annen trådløs teknologi som kan komme til å utkonkurrere WiMAX på det trådløse markedet. Det er for tidlig å si hvordan verden vil se ut når 4G teknologien setter standarden.

Lenke:

Prosjektet er delfinansiert av Forskningsrådets program Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT (VERDIKT)

Powered by Labrador CMS