Annonse

Lag din egen nettsky

Kommersielle nettskyer er ikke sikre nok. Det er bedre å danne en nettsky i vennegjengen eller familien, mener it-forsker.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvilke nettskyer kan du stole på? (Illustrasjon: Shutterstock)

FAKTA

Prosjektet DeStore – Decentralized Storage of Multimodal User Data har hatt støtte fra VERDIKT i Forskningsrådet fra september 2006 og ut 2011. Seniorforsker Ellen Brox ved Norut har ledet prosjektet. Delft University of Technology og Lancaster University som er eksperter på P2P-nett har vært samarbeidspartnere.
 

Kommersielle nettskyer er enkle og billige å bruke og gir deg tilgang til dataene dine overalt. Google, Microsoft og Amazon er blant dem som tilbyr slike nettskyer.

– Nettsky, eller cloud computing som det heter på engelsk, har blitt et moteord, men det er egentlig bare et nytt navn på noe vi har jobbet med lenge. I en nettsky er ressursene fordelt på flere servere i nettet, sier Marte K. Skadsem ved Northern Research Institute (Norut) i Tromsø.

Det typiske for en nettsky er fokuset på tjenester som e-post og lagring og deling av for eksempel bilder. Vi har tilgang til tjenestene via internett og trenger ikke forholde oss til systemet bak så lenge tjenestene fungerer som de skal.

Flere peker imidlertid på at du mister kontroll over dataene dine når du lagrer dem her.  

Offentlig informasjon

– Når du bruker disse nettskyene, lagrer du dataene dine på servere som du ikke vet hvor står. Dersom de står i andre land, er det lovene der som gjelder, sier Skadsem.  

Hun mener også at det er usikkerhet omkring hvem som eier dataene og hva som skjer hvis nettsky-leverandøren går konkurs.

– Det finnes eksempler på at det da kan være vanskelig å få tak i informasjonen. Dessuten kan det være vanskelig å flytte dataene hvis du ønsker å bytte leverandør, påpeker Skadsem.

Hennes råd er å betrakte det du lagrer i kommersielle nettskyer som tilgjengelig for alle. Du bør ikke «si» noe der som du ikke ville stått og sagt på et åpent torg eller skrevet i et postkort.

Del med venner

Skadsem har vært stipendiat på forskningsprosjektet “DeStore” som har hatt støtte fra Forskningsrådet. Basert på det hun har funnet ut i dette femårige prosjektet, tar hun til orde for bruk av fellesskapsnettskyer, eller community clouds, som det heter på engelsk.

I slike nettskyer lagrer medlemmer sikkerhetskopier av dataene hos hverandre og deler data. Skadsem mener slike nettskyer gir bedre sikkerhet og personvern.  

En kommersiell nettsky gir lavere sikkerhet enn en fellesskapsnettsky, ifølge it-forsker. (Illustrasjon: Norut)

Sammen med kollegaene i Norut har Skadsem utviklet programvaren DeStore, som egner seg til å sette opp fellesskapsnettskyer. Her bidrar medlemmene med den nettkapasiteten og de dataressursene de har, og dataene blir fordelt på hverandres maskiner.

Datamaskinene danner et såkalt peer-to-peer-nett (P2P-nett). Jo flere datamaskiner som er på samtidig, desto større blir kapasiteten i nettverket.

Kast dem ut

For å få det til å fungere, må medlemmene lage regler for bruk. For eksempel må noen forplikte seg til alltid å ha på sine maskiner. Hvis noen bare bruker av ressursene uten å bidra med ressurser selv, kan de bli kastet ut. 

Skadsem sammenlikner en fellesskapsnettsky med en dugnad.

– En dugnad finner sted på grunn av et felles mål. Deltakerne bidrar med det de kan og drar nytte av det som kommer ut av dugnaden, forklarer hun.

Her er tillit et viktig begrep.

– Tillit er sentralt for at en «dugnadsnettsky» skal fungere. Bildene og dokumentene du lagrer i denne skyen, vil tross alt ligge på andres datamaskiner. Derfor må du ha tillit til at de ikke bruker ufine midler for å prøve å få tilgang til dem.

– Vi må stole på de som vi deler dataressurser med. Det er kanskje andre ting du vil dele med svigermor enn med nære venner, understreker Skadsem.

Båndbredde bremser

Stipendiat Marte K. Skadsem ved Norut.

Lav båndbredde og dårlig data- og lagringskapasitet kan være en praktisk utfordring. Det gjør at for eksempel overføring av bilder fra en stasjonær maskin i nettskyen til en bærbar datamaskin over et trådløst nett, kan gå veldig tregt.

Skadsem og kollegaene lager et system som løser dette problemet. Systemet gjør at du ikke trenger å overføre originalbildene, men overfører bilder som først er prosessert til en lavere kvalitet på den stasjonære datamaskinen som har større datakapasitet.  

Dette er enda viktigere dersom du skal overføre bildene til en mobiltelefon som har enda mindre kapasitet.

Noruts programvare DeStore og programmeringsgrensesnittet DeLight som kan brukes til å sette opp fellesskapsnettskyer, er ennå ikke klare for allmennheten.  

– Målet vårt er også å lage en programvare som gjør at privatpersoner enkelt kan sette opp slike nettskyer selv, sier Skadsem.

Lenke:

Forskningsrådets program Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT (VERDIKT)  

Powered by Labrador CMS