Saken er produsert og finansiert av Norges forskningsråd - Les mer

Setter standarden for web-TV

Nordmenn har tilgang til verdens mest avanserte web-TV-løsninger og skilter med en brukerkompetanse og interesse høyt over gjennomsnittet.
20.7 2011 05:00


Web-TV er populært, men ikke like sosialt som gamle TV-stua. (Foto: Shutterstock)

– Norge er et foregangsland innen denne teknologien og vi opplever at forskere og utviklere i andre land spent følger med på hva som skjer her, sier Amela Karahasanovic ved SINTEF.

Hun leder det internasjonale forskningsprosjektet R2D2 Networks, som er delfinansiert av VERDIKT-programmet i Forskningsrådet. Prosjektet har sett på hvordan informasjon om brukeratferd kan brukes til å bedre kvalitet på web-TV-løsninger.

– Vi har samlet inn data om over 270 000 brukere fra Spania, Sverige og Norge. Blant resultatene ser vi altså at norske brukere har høy interesse og mye teknisk kunnskap i forhold til andre. Vi ble også positivt overrasket over hvor ivrige og interesserte forbrukerne var i å delta i undersøkelsene.

Stabile bruksmønstre

Resultatene viser også at bruksmønstrene som når på døgnet man bruker web-TV og hva man bruker det til, er stabile og forutsigbare på tvers av landegrenser. 

– Med unntak av enkelte lokale forskjeller i nettverksbruken som at man spiser middag senere i Spania, oppfører brukerne seg stabilt på tvers av land og over tid, forklarer Karahasanovic.

Hun tror fleksibilitet og personifisering blir blant de viktigste drivkreftene for web-TV framover.

– Seerne vil ikke lenger tilpasse seg kanalenes sendeskjema. De vil se på TV når det passer dem. I tillegg vil man kunne få skreddersydde programmer med innhold som er tilpasset hver enkelt bruker.

Lite sosialt

Noen av resultatene var også overraskende for forskerne. 

– Web-TV er noe man ser på alene. Det har ikke den samme sosiale funksjonen som den tradisjonelle TVen. Mulighetene til å dele innhold med andre var ikke så viktige som vi hadde trodd for brukerne, men det er fullt mulig at dette vil forandre seg med tid, påpeker hun.

– Det er vanskelig å forutsi om web-TV vil ta helt over, men vi ser at den tradisjonelle TVen har skiftet rolle over tid. Nå står den ofte på i bakgrunnen, mens man for eksempel bruker en laptop eller iPad. TVen har fått rollen til radioen, kan man si.

Utfordringene

Utviklingen til web-TVen møter også utfordringer. En av dem er samarbeidet mellom nettverksleverandørene og innholdsleverandørene.

– De store nettverksleverandørene misliker egentlig internett og er motvillige til å tilpasse seg, sier doktorgradsstudent Bjørn Villa ved NTNU.

Villa mener store leverandører som Telenor og Teliasonera prøver å melke penger fra det andre produserer og at de dermed ødelegger utviklingen. Han trekker fram Teliasoneras planer om å ta ekstra betaling for «over the top»- innhold som web-TV som et eksempel.


Mange unge mennesker eier ikke vanlig TV. I denne gruppen vil sannsynligvis web-TV raskt bli dominerende. Foto: SINTEF

– De må innse at de er nettverksleverandører og ikke prøve å tjene penger på alt av ekstra innhold, uttalte han på R2D2s seminar i juni. 

Karahasanovic ser lysere på det.

– Noen organisasjoner er vant til å ha monopol og forholder seg litt saktere til endringer på markedet, men jeg tror flere nå ser muligheten for samarbeid. Alle involverte vil jo tjene på å levere best mulig. Et av resultatene i prosjektet er at det er nyttig for både innholdsleverandører og nettverksleverandører å dele data.

Lenke:

Forskningsrådets program Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT (VERDIKT)  

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse