Fremtidsmagi til møterommene

Mange av oss lever fortsatt i den digitale steinalderen, men visningsveggen ved Universitetet i Tromsøs Institutt for informatikk gir allerede i dag en forsmak på fremtidens kontrollrom, møterom og konferanselokaler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

SHARE

Prosjektet SHARE (A Distributed Shared Virtual Desktop for Simple, Scalable, and Robust Resource Sharing across Compute, Storage, and Display Devices) ledes av Professor Otto J. Anshus ved Universitetet i Tromsø.
Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd gjennom programmene IKT 2010 (Grunnleggende IKT-forskning) og VERDIKT (Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT).

I den digitale steinalderen (nå) er det vanlig å streve med enkle ting, som å vise en Powerpoint-presentasjon på skjermen i møterommet.

Men snart blir det lett som et knips å vise mange aktive og detaljrike dokumenter, videoer og presentasjoner samtidig, på en hel vegg.

Og hvis du sprayer veggene med displaymaling, kan skrivebordsvinduet følge deg rundt i huset mens du går.

(Foto: Universitetet i Tromsø)

Det tekniske grunnlaget for visningsveggen er 28 datamaskiner som styrer hver sin prosjektør, og dette genererer til sammen et bilde som er 230 tommer diagonalt over skjermen.

Oppløsningen er cirka 22 megapiksler, og prislappen da veggen ble bygd i 2004 var fem millioner kroner. Men det er ikke datakraften som er imponerende med visningsveggen, derimot hva den kan brukes til. 

– Vi synes det er morsomt å legge inn effekter som virker litt magiske, forteller professor Otto Anshus.

– Derfor ville vi blant annet etterligne det som skjer når du stifter opp et dokument på en veggavis. Hos oss kan du holde opp et ark foran visningsveggen, og det blir automatisk fotografert av et kamera bak i salen.

– Deretter blir dokumentet plukket opp av en pc og lagt ut på veggen som et høyoppløselig dokument, forteller han.

Møtedeltakerne kan nå rusle opp til veggen og lese dokumentet, eller studere det på sin egen laptop.

Visningsveggen gir både oversikt og detaljer på en gang, og kan brukes til alt fra informasjonsutveksling mellom forskere til dataspill i et helt nytt format. (Foto: UiT)

Gruppemøtene og veiledningstimene ved instituttet gir også et gløtt inn i fremtiden.

– Vi møtes gjerne ved bordet inne på visningslabben. Alle har med seg en laptop, og så kan vi eksportere hele eller deler av skjermbildene våre opp på visningsveggen. Du kan gå frem til veggen og peke på et dokument, eller flytte det rundt, eller forstørre det, hva som helst.

– Alt styres med håndbevegelser eller knips, så du trenger ikke dra med deg musa eller tastaturet. Hvis du heller vil sitte ved bordet og studere det samme dokumentet, eller et annet dokument, er det helt i orden. Det viser seg at dette er en veldig effektiv måte å jobbe på, sier Anshus.

Oversiktlig og detaljert på samme tid

De fleste som kommer inn i visningslabben for første gang går bakover i rommet, fordi de tror de skal få en kinolignende opplevelse.

Men dette er ingen kino, for det er fullt lys i rommet, og bildene blir projisert fra baksiden av skjermen. «Visningsvegg-debutantene» finner dermed fort ut at det er mulig å gå helt inn til skjermen uten at skarpheten blir redusert.

– Veggen kan for eksempel vise alle de femti sidene i en manual samtidig. Da er både oversikten og detaljene tilgjengelig på samme tid, forklarer Anshus.

Det går også an å ha det moro ved visningsveggen. En av studentene har lagt ut tre årganger av den norske tegneserieskaperen Mads Eriksens serie «M», hvor hovedpersonene er veldig opptatt av Star Wars, Ringenes herre og annen popkultur.

Du kan se alle stripene på en gang, eller lese hver stripe i full oppløsning hvis du går nær inntil veggen.

Mange videregående skoleelever i Tromsø har stått skulder ved skulder ved visningsveggen og spilt «Quake» mot hverandre ved hjelp av hånd- og armbevegelser. Plutselig er ikke kjellerstuer og joysticks like kult lenger.

Hvis du går inn på YouTube med søkeordene display wall stoedle, får du et inntrykk av hvordan veggen virker i praksis.

Anvendelsene står i kø

Otto J. Anshus.

Professor Anshus tror det bare er et spørsmål om tid før kontrollrommene i oljebransjen blir erstattet av liknende interaktive visningsvegger.

Meteorologene er også interessert – her kan de studere både været i Nordfjordeid og på Nordvestlandet og i hele Norge samtidig. Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har vært på besøk for å studere om en slik vegg kan brukes til medisinsk bildebehandling.

Mens legene på 1980-tallet hang røntgenbildene opp foran en liten lyskasse når de skulle studeres, kan de her studere et detaljrikt bilde som strekker seg over en hel vegg.

Flyplassene, brannvesenet og politiet er også mulige tidlige brukere av teknologien. I tillegg til interessen fra næringslivet og andre brukere, har prosjektet generert en svært lang liste over vitenskapelige publiseringer.

Bildene på visningsveggen projiseres bakfra, med hjelp av 28 datamaskiner som styrer hver sin prosjektør. (Foto: UiT)

– Det har skjedd mye på de fire årene siden vi bygde veggen, i tillegg til at vi har utviklet programmene som får den til å fungere.

– Prosjektørene er blitt bedre og billigere, pc-ene er sterkere og billigere, og utviklingen av flerkjerne grafikkort med høy ytelse er midt i blinken for det vi gjør både på grafikk og spesielt på regnesiden.

Og det trenger ikke stanse ved visningsvegger:

– Vi ser for oss en fremtid der du, hvis du vil, kan gjøre alle veggene i hele huset om til displayer. Enten ved å kjøpe displayer som en rull med tapet, eller kanskje som en sprayboks med displaymaling.

– Da kan vi lage et program som gjør at desktopen følger deg mens du går rundt i huset, profeterer Anshus.

Lenker:

Forskningsrådets program: Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT (VERDIKT)

Forskningsrådets program: Grunnleggende IKT-forskning (IKT–2010)

Powered by Labrador CMS