Annonse

Har forskere sett insekter leke for første gang?

Forskerne har invitert fluer til å leke på en karusell.

Fluen har akkurat hoppet av karusellen etter mange morsomme runder.
Publisert

De snurrer, sklir, vipper og svinger seg rundt. 

Akkurat som barn på en karusell.

Tyske og engelske forskere mener å se at insekter – akkurat som mennesker og dyr som hunder og katter – bruker lek til å utvikle bevissthet om sin egen kropp.

Noen fluer lekte mye

I alt 190 fluer ble invitert av forskerne til å leke på en karusell. 

Den var plassert inne under en glasskuppel, som forskerne kunne stå og se på.

Da forskerne filmet fluene over flere dager, så oppdaget de at noen fluer unngikk karusellen. Andre fluer brukte den masse til det forskerne er ganske sikre på at var lek.

Her kan du se et opptak i 5 ganger hastighet, av en flue som går på karusellen (rød). Innimellom er den borte og får seg litt mat (grønn). Video fra studien.

Forskerne kunne ikke tvinge fluene til å gå på karusellen. 

Alt skjedde helt frivillig.

Å leke er bra for oss

Glaskuppelen hvor eksperimentet foregikk, var bare 1 centimeter høy. Det var for å hindre at fluene fløy opp og tilfeldig havnet på karusellen.

Filmingen viser at mange fluer gikk helt bevisst opp på karusellen. Det var sjelden at noen lot til å havne på den tilfeldig.

Forskernes hypotese er at lek kan være en adferd som både insekter, mennesker og andre dyr kan ha fordel av når vi skal utvikle hjernen og resten av kroppen vår.

Kanskje er lek noe som rett og slett ligger i genene våre?

– Dette kan hjelpe oss med å forstå hvordan vi mennesker utvikler en effektiv selvbevissthet om kroppen vår, sier forskeren Wolf Huetteroth ved Universitetet i Leipzig om eksperimentet i en pressemelding.

Kilder:

Tilman Triphan m.fl: «Play-like behavior exhibited by the vinegar fly Drosophila melanogaster», Current Biology, februar 2025.

Pressemeldingen fra Universitetet I Leipzig/Universitetet i Northumbria.

LES OGSÅ

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS