Annonse
Bittesmå insekter har store nok hjerner til å mestre livet sitt.

Bananfluer skjønner forskjell på få og mange

Det er kjekt når de vurderer om de skal tørre å slåss. 

Publisert

Du tenker kanskje ikke over det, men dyr forholder seg til matematikk hele tiden. 

Hele tiden tar de valg som er basert på tall-informasjon fra miljøet de lever i. 

Det kan være å beregne hvor mange konkurrenter de har før de skal slåss, hvor mye mat som finnes på et sted det er vanskelig å komme til, eller antall mulige partnere i et nytt miljø. 

Alt er avgjørende for at dyrene skal kunne overleve og få unger. 

Trenger ikke å kunne tall

Noen dyr har forbløffende evner til å beregne dette, mener forskerne bak en ny studie som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell Reports

Forskeren Mercedes Bengochea forklarer det slik i en pressemelding fra Paris Brain Institute, der hun og kollegene jobber: 

Du trenger ikke å kunne tall for å skille mellom en, flere og mange. 

Uansett var hun og forskerkollegene fascinert av egenskapen. De lurte på hvor i hjernen den egentlig sitter hen. 

Bananfluer er enkle å forske på

For å finne ut det visste forskerne at de måtte måle hjerneaktiviteten til et dyr som nettopp drev på med å skille én fra mange. 

Når denne er målt, må de aktivere og deaktivere ulike nerveceller for å finne ut hvilke områder i hjernen som jobber. Det er en vanskelig oppgave. 

Derfor passet det godt at oppskriften på hvordan man kan gjøre det, allerede finnes hos et dyr, nemlig bananfluer.

Det er kanskje litt overraskende at bananfluene kan håndtere tall? 

Gjemmer seg når arméen er for liten

–  Disse insektene tilpasser oppførselen sin ved en trussel etter hvor mange fluer som er rundt og kan hjelpe, forklarer forskeren. 

Det betyr at jo færre de er i gruppen, jo mer sannsynlig er det at de holder seg helt i ro og forhåpentligvis unngår å bli oppdaget. 

Fluene ble plassert i en spesiell, liten beholder - en såkalt «Buridan arena». Der inne får de se ulike ting. I dette tilfellet så de ulike sett med ting, to sett om gangen. 

Forskerne så på mens fluene undersøkte dem. Hvilket sett med ting brukte fluene mest tid på å undersøke? 

Slet med tre versus fire objekter

Resultatene fra studien tyder på at bananfluene foretrakk tre ting fremfor en. Det spilte ingen rolle hvor store tingene var. Flere så ut til å være bedre. 

Det gjaldt når de skulle velge mellom to eller fire ting og når de skulle velge mellom to eller tre. 

Men det så ikke ut som de greide å skille mellom tre og fire ting.

–  Det virker som at forskjellen mellom disse to tallene ikke er nok for dem til å se en forskjell, sier Bengoechea. 

–  På den andre siden kan de veldig enkelt se forskjell på en gruppe på fire og en gruppe på åtte objekter, fortsetter hun. 

Som når du bedømmer hvilken kurv som har flest jordbær

Så strengt talt teller ikke fluene, men de gjør en ganske enkel oppgave som handler om å se forskjellen på to mengder. Også mennesker gjør det samme når vi ser på en gruppe med folk eller en kurv med jordbær. 

Det er for mange til at vi kan telle dem fort, men på et øyeblikk gjør vi oss opp en mening om omtrent antall. 

Forskerne fant også ut hvor i hjernen denne egenskapen hos bananfluene satt. Den samme hjernedelen styrer også hvordan de oppfører seg, forklarer forskerne. 

For eksempel når bananfluene skal bestemme seg for om de har nok venner rundt seg for å slåss, eller hva som er best å gjøre når de må forsvare seg mot en fiende. 

– Vi tror at evnen til å bedømme mengder har vært viktig for evolusjonen hos virveldyr, sier forskeren Bassem Hassan i pressemeldingen. 

Bananfluer fikk prøve VR

Forskning på bananfluer er i vinden. Tidligere i 2023 skrev forskning.no om en studie som viste at bananfluer er smartere enn forskerne har trodd. 

Det mente forskere etter å ha latt bananfluer fly i VR. Bananfluene fikk se ulike tegn på en skjerm. De kunne bety ubehagelig varme eller behagelig temperatur. Det var tydelig at de husket disse tegnene en stund. 

I april skrev forskning.no om en annen studie. Den viste at bananfluer lærer litt på samme måte som kunstig intelligens. 

I 2019 skrev forskning.no om en studie som viste at ensomme bananfluer sov mer og spiste mindre

Referanse: 

Bengochea, Mercedes., Sitt, Jacobo D., Izard, Veronique., Preat, Thomas., Cohen, Laurent og Hassan, Bassem A. (2023). Numerical discrimination in Drosophila melanogaster. Cell Reports

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS