Barneofringer i London?

Historier om menneskeofringer dukker stadig opp, også i dag. BBC hevder at afrikanere i London ofrer guttebarn. Religionsviter Asbjørn Dyrendal er ikke overbevist.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2001 ble det lemlestede liket av en svart gutt funnet i Themsen. Det groteske funnet ble koblet sammen med vestafrikansk “Muti”-praksis, der heksedoktorer bruker kroppsdeler i magiske midler. Media gikk fort av hengslene.

- I avisskriveriene koblet man ulike kristne, afrikanske og karismatiske og “fundamentalistiske” menigheter til anklager om drap for bruk i magiske remedier, mishandling med døden til følge under eksorsisme-ritualer og andre ting, sier Dyrendal.

Retoriske sprang

"Asbjørn Dyrendal"

Disse påstandene ble deretter koblet til at det var en del barn med afrikansk tilknyting i London man simpelthen ikke visste hvor var. Det som ble antydet var selvsagt at hvis det var afrikanskættede barn i London som man ikke kunne gjøre rede for, måtte disse ha blitt drept i grufulle ritualer.

Resultatet var en sak som så svært, svært ille ut. Heldigvis la Scotland Yard demper på spekulasjonene og media har moderert seg, selv om BBC fremdeles insisterer at barneofringer foregikk.

Teoretisk mulig

- Selv om det kanskje ikke er noe utenkelig i anklagene om ofringene, er både retorikken og bevisføringen påfallende lik den som forekom i de tidligste fasene av påstandene om omfattende satanistiske ritualmord: Ulne anklager mot udefinerte grupper ble koblet til store, men udokumenterte, tall. Man kom opp med et fryktelig eksempel på noe som kanskje kunne ha noe med saken å gjøre, i dette tilfellet et skamfert guttelik. Så koblet man dette skrekkeksempelet til de store tallene.

- Som faktastøtte har man, så langt jeg har sett, ingenting annet enn rykter og noen usikre tall på antall innvandrere man ikke kan finne igjen, påpeker Dyrendal.

Han er likevel ikke i tvil om at lignende beskyldinger vil dukke opp igjen, og at mennesker vil fortsette å forsøke å slå politisk mynt på dem.

Powered by Labrador CMS