Glitrende glis

Stadig flere vil bleke og pynte tennene sine, men bør tannhelsepersonell tilby bleking bare fordi det er etterspurt? Odontologiprofessor ved Universitetet i Tromsø er skeptisk til det.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Skinnende, nesten blendende smil er mer og mer ettertraktet. Kommer vi alle til å ha hvite Barbie-glis om noen år?

Synes du mange rundt deg plutselig har fått hvitere tenner? Det er ikke usannsynlig at de har prøvd tannbleking, for det er en behandlingsform som har økt merkbart de siste ti årene.

– Det skjer stadig oftere at folk kommer innom klinikken og etterspør tannbleking, sier professor og instituttleder ved Klinisk odontologi ved Universitetet i Tromsø, Harald Eriksen.

Han har merket seg at tilbud om estetisk og kosmetisk tannbehandling i stadig større grad brukes i markedsføring, særlig av tannleger i privat praksis og i områder med stor tannlegetetthet.

Selv er han ikke spesielt glad for denne utviklingen:

– Selv om det er ønsket av pasienten, er det ikke alltid forenlig med min definisjon av helsearbeid. Argumentet om at «det er bedre at vi som tannhelsepersonell utfører slik behandling enn å overlate det til amatører» er etter min mening en farlig holdning.

– Jeg mener at vi som tannhelsepersonell også må stille spørsmål ved hvilket skjønnhetsideal vi vil være med på å utvikle. Jeg synes det er en plikt at vi diskuterer dette, sier Harald Eriksen.

Knyttet til popkultur

Som fagperson skiller Eriksen mellom estetisk og kosmetisk tannbehandling. Førstnevnte har som mål å korrigere avvik fra det som oppfattes som normalt og ønskelig. Bleking og korrigering av tannstilling er eksempler på estetisk tannbehandling, og kan ifølge Eriksen bidra til økt livskvalitet hos mange.

Kosmetisk tannbehandling omfatter både påliming av smykker på tennene og piercing av tunge/ leppe, og ligger stort sett utenfor det han oppfatter som helsearbeid.

Hvorfor er dette blitt så populært? Ifølge Eriksen henger det sammen med endring av kroppsidealer, stort mediefokus på ungdommelighet og sterk markedsføring.

Et strålende og blendende hvitt smil symboliserer det mange helst vil være: Unge, vakre og vellykkede.

– Estetisk tannbehandling er sterkt knyttet til en vestlig ungdoms- og popkultur. Det er spesielt mange unge mennesker som ønsker å pynte og bleke tennene sine, og kvinner ser ut til å være i flertall, forteller Harald Eriksen.

Førstelektor i klinisk odontologi ved Universitetet i Tromsø, Catarina Wallman, er enig med Eriksen:

– Samfunnet er blitt mer fiksert på det estetiske. I tillegg finnes det flere preparater på markedet nå enn tidligere.

Barbiedoll-syndromet

For noen går det litt for langt, og på samme måte som det finnes mennesker som er sykelig opptatt av slanking og kosmetiske operasjoner, så finnes det mennesker som er sykelig opptatt av å ha et feilfritt smil. Man gir seg ikke med det som er normalt, men vil ha noe ekstraordinært.

Noen snakker om Barbiedoll-syndromet: man strekker seg etter en standard som er uoppnåelig.

– Noen er fiksert på hvite tenner og bleker mye og ofte. Men det går an å overbleke tennene. De blir da så lyse at de mister sin translucens, det vil si at de ikke lenger slipper igjennom lys. Det gjør at de mister glansen og minner mest om kritthvite baderomsfliser, sier Wallman.

For å bleke tennene brukes hydrogenperoksid og karbamidperoksid. Førstnevnte er samme stoff som brukes til hårbleking og det er ganske lett tilgjengelig.

– Dette er sterke preparater. Jeg vil absolutt anbefale at man enten bleker tennene på tannklinikken, eller tar en hjemmebehandling som er styrt fra tannklinikken. Dessuten er det ikke alt som kan blekes. Hvis man derimot får informasjon om hvordan dette skal anvendes riktig, så kan resultatet bli bra.

Kommet for å bli

Å pynte tennene sine er egentlig noe nytt. I mange kulturer har kosmetisk tannbehandling lange tradisjoner. I noen afrikanske kulturer ble tennene slipt ned eller trukket, og innen Maya-kulturen var det ikke uvanlig med edelstener i tennene.

Verken Eriksen eller Wallman tror at folk vil slutte å pynte eller bleke tennene sine.

– Nei, det er nok helt klart kommet for å bli. Derfor er det viktig at vi sprer kunnskap om det i stedet, sier Wallman.

Kan det skade tennene?

– Estetisk tannbehandling slik det utføres av tannhelsepersonell, inkludert de fleste former for «hjemmebleking», er stort sett ikke skadelig. En har observert ising i tennene etter bleking og forbigående skader på tannkjøtt, men permanente skader er sjeldne, sier Eriksen.

– Når det gjelder kosmetisk tannbehandling er det ubetydelige skader knyttet til å lime smykker på tennene. Disse kan lett slipes av igjen. Piercing har langt flere uheldige og skadelige bivirkninger.

– Men det er nå engang slik at noen få mennesker har naturlig hvite tenner, mens de fleste av oss har tenner som er litt grå eller gule. Og det er viktig å påpeke at det er helt normalt, avslutter Harald Eriksen.

Powered by Labrador CMS