Produsenter av kosttilskudd har anbefalt hjertepasienter å ta tilskudd av B-vitamin. Nå viser ny studie at dette verken bedrer helsen eller leveutsiktene for hjertepasienter.
I befolkningsundersøkelser er det satt sammenheng mellom lave nivå av B-vitamin i blodet og forekomst av og risiko ved hjertesykdom.
Tilskudd av B-vitamin har derfor blitt anbefalt hjertepasienter av kosttilskuddsprodusenter, i forebyggende hensikt.
Nå viser en ny studie at tilskudd av B-vitamin ikke bedrer helsen og leveutsiktene for hjertepasienter, skriver Helse Bergen.
Ingen grunn til anbefaling
Studien er gjennomført av en forskingsgruppe fra Hjerteavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus og Stavanger Universitetssykehus.
Gjennom flere år har 3100 hjertepasienter fra Vestlandet fått ulike typer B-vitamin eller narrepiller for å teste mulige positive effekter.
Studien viser at forskerne ikke kunne påvise noen sikker gunstig eller ugunstig effekt av behandlingen med B-vitamin på dødelighet eller sykdomsutvikling blant hjertepasientene.
– Derfor har vi nå ingen grunn til å anbefale tilskudd av B-vitamin for pasienter med kransåresjukdom, en lidelse som kan gi angina og hjerteinfarkt, sier lege og stipendiat Marta Ebbing ved Haukeland Universitetssjukehus til Helse Bergen sine nettsider.
Hun er en av forskerne bak studien, og tilknyttet Institutt for indremedisin ved UiB.
Hovedspørsmålet i studien var om det å ta B-vitamin kunne forsinke utvikling av hjerte-kar- og slagsykdom og redusere dødeligheten hos pasienter med kransåresjukdom.
Tidligere studier har indikert at det å senke stoffet homocystein i blodet, ved å gi B-vitamin, kunne virke gunstig for slike pasienter.
Blodprøver viste at B-vitamintilskuddene virket som forventet på homocystein-nivået, men studien fant ingen holdepunkt for at det å ta de ulike B-vitamin tilskuddene var gunstig når det gjelder sykdomsutviklingen og risiko for død.
Ikke kreftfremkallende
Tidligere er det reist spørsmål om tilskudd av B-vitamin kunne være farlig, og kanskje øke risikoen for kreft. Det er ikke funnet holdepunkt for dette i studien som nå er publisert.
– Det er likevel flere spørsmål rundt virkningen av B-vitamin vi enda ikke har full klarhet i, for eksempel i forhold til kreft. Vi vet lite om langtidseffekter etter at behandlingen med B-vitamin er avsluttet.
– Dette er viktige spørsmål som gjelder mange mennesker, fordi mange tar vitamintilskudd eller spiser matvarer som er tilsatt ekstra B-vitamin, seier Ebbing.