Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fakta om nikotin
Nikotin er en giftig alkaloid og er et fargeløst stoff i væskeform.
Navnet nikotin kommer fra tobakksplanten Nicotiana tabacum, som igjen er oppkalt etter den franske ambassadøren Jean Nicot, som i 1550 anbefalte tobakk som legemiddel.
Nikotin ble raffinert fra tobakksplanten for første gang i 1828, og ble syntetisert i 1893.
Nikotin trekker sammen muskulaturen i blodåreveggen, reduserer blodgjennomstrømningen og øker blodtrykket i arteriene og gir hypertensjon.
Nikotinen øker også pulsen ettersom blodet frakter mindre oksygen da O2 molekyler i blodet blir erstattet med CO molekyler.
Nikotin øker produksjonen av saltsyre i magesekken og kan forverre magesår og spiserørsbetennelse.
Det tar bare ti sekunder fra man inhalerer sigarettrøyk til nikotinet når hjernen. Det fører til at det frigjøres stoffer som gir en beroligende eller stimulerende effekt.
Nikotinavhengighet oppstår svært raskt, og nikotin er minst like avhengighetsskapende som heroin og kokain.
- Nikotin er mye mer potent enn koffein, for eksempel, men det har vært gjort lite studier på det. Kanskje det er fordi det fortsatt sees på i forbindelse med røyking, sier han.
Nikotin øker blodtrykket og hjerterytmen, og kan potensielt sørge for at det pumpes mer blod inn i musklene.
Mündel sier at nikotinet også kan gjøre en idrettsutøver mer oppmerksom i slutten av et løp, slik at de kan ta bedre taktiske avgjørelser. Men han påpeker også at stoffet kan gjøre kroppen overarbeidet eller overopphetet, og at det kan være med på å slite ut hjertet.
- Kan ha positive virkninger
- Gjennom jungeltelegrafen har vi fått høre at en del syklister allerede har prøvd nikotin for å se om det virker prestasjonsfremmende. Syklister er jo kjent for å prøve det meste, i alle fall hvis det er lovlig, sier han.
Han forteller at nikotin kan sammenliknes med koffein og pseudoefedrin og at det er svært kraftig stimulerende middel.
- Det er avhengighetsskapende, som selvfølgelig er negativt, men det er også bevis for at nikotin kan ha positive medisinske virkninger, sier han.
- Overraskende resultater
I 2006 gjorde Mündel en studie hvor han fant ut at nikotin var prestasjonsfremmende under trening, men denne studien så bare på effekten ved bruk av nikotinplaster. Syklistene som ble testet syklet så langt de kunne både med og uten plaster.
- I denne studien syklet ti av tolv syklister lenger med nikotinplaster på, men mange hadde også ganske ubehagelige bivirkninger som rare drømmer og tørste.
Den nye studien bruker godt trente syklister som blir gitt enten nikotintyggegummi, nikotinplaster eller et placebo og blir så bedt om å sykle førti kliometer, den såkalte gullstandarden for syklister.
- Denne studien ligger mye nærmere det syklistene faktisk driver med, og vi har så langt fått inn noen svært overreaskende resultater, sier Mündel.
Forskerne holder øye med syklisetenes hjerterytme og kroppstemperatur og tar blodprøver av dem. Syklistene må også gjennom en spørreundersøkelse om hvordan de oppfattet treningsøkten.
- Bivirkningene ser ut til å være mye svakere enn vi trodde. Vi hadde regnet med en del kvalme og svimmelhet, som man får hvis man som ikke-røyker tar seg en røyk, men vi har sett lite til det, sier han.
Annonse
Vil se på nikotin og varme
Resultatene fra studien skal være klare om et par måneder, og Mündel og kollegaene skal sende de til World Anti-Doping Agency slik at de skal få vite om eventuelle prestasjonsfremmende egenskaper og farer ved bruk av nikotin.
Mündel sier at de kommer til å bruke resultatene fra undersøkelsene til å skrive to studier, en om eventuelle prestasjonsfremmende egenskaper og en om helsemessige effekter.
- Vi er også interessert i å teste kombinasjonen av nikotin og varme, siden de fleste sykkelritt finner sted om sommeren, avslutter han.