Deprimerte har annerledes hjerne

Kanadiske forskere har oppdaget at ungdom med alvorlig depresjon har mindre hippocampus enn sine friske jevnaldrende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Major depression disorder - altså alvorlig depresjon - er en ganske vanlig sykdom som kan gjøre livet temmelig surt for den som blir rammet. Men hva er det som forårsaker tilstanden?

Forskere fra Dalhousie University og National Research Council of Canada har undersøkt ei gruppe ungdommer for å finne ut om det går an å se forskjell på syke og friske hjerner.

Det gjør det.

Hjernebilder

Forskerne skannet hodene til 34 ungdommer mellom 13 og 18 år. Halvparten av gruppa hadde fått diagnosen alvorlig depresjon, mens resten var friske.

Fellestrekket for ungdommene med depresjoner var at de hadde mindre hippocampus, som er den delen av hjernen som styrer motivasjon, følelser og sortering av minner. I gjennomsnitt var hippocampus i en deprimert hjerne 17 prosent mindre enn i en frisk.

Ikke medisiner

Det er omtrent like vanlig å lide av depresjon, enten man er ungdom eller godt voksen, men den kanadiske studien inkluderte bare ungdom som ennå ikke hadde fått noen behandling. Dermed kunne forskerne forsikre seg om at de deprimerte hjernene faktisk var forskjellige i utgangspunktet, og ikke bare var blitt forandret av medisiner og langvarig sykdom.

Og nå tror forskerne at forskjellene i hjernen kanskje kan være årsaken til depresjonene. Men sikre kan man ikke være.

- Disse konklusjonene må sees som innledende resultater, tatt i betraktning at utvalget var ganske lite, skriver forskerne.

Nå planlegger de å gjøre nye undersøkelser med mange flere deprimerte, og forsøk for å finne ut hvordan størrelsen på hippocampus varierer etter som depresjonen utvikler seg.

Referanse

F. P. MacMaster & V. Kusumakar, Hippocampal volume in early onset depression, BMC Medicine 2004, 2:2, Publisert 29. januar 2004.

Lenker:

BioMed Central: Hippocampal volume in early onset depression

Powered by Labrador CMS