I det australske eksperimentet testet forskerne unge plystreskjærer flere ganger for å forsikre seg om at det ikke var noen tilfeldighet at de gjorde det bra.
Tilgang til mat, kroppsstørrelse og fremmedfrykt – det vil si engstelse i møte med boksene forskerne satte fram – hadde lite å si.
Men det gjenstår å finne ut nøyaktig hvorfor de er smartere, plystreskjærene som bor i store flokker.
Det er trolig krevende for hjernen å forholde seg til mange andre i en sosial sammenheng. Men forskerne kan selvsagt ikke sjekke om størrelsen på gruppa er selve årsaken til evnene, for da måtte de ha plassert fuglene i flokker av ulik størrelse.
De lurer også på hvorfor de smarteste hunnene har større suksess som mødre. For de får nemlig flere unger enn sine dummere artsfrender, uavhengig av størrelsen på flokken. Flere av ungene overlever dessuten den første tida.
Annonse
Forskerne tror det kan tyde på at det er så fordelaktig å være smart at naturen sørger for at genene til disse hunnene føres videre gjennom naturlig utvalg.
Faren til ungene kunne de ikke teste, for han visste de sjelden hvem var.
Referanse:
Benjamin J. Ashton m.fl: Cognitive performance is linked to group size and affects fitness in Australian magpies. Nature, 8. februar 2018. DOI: 10.1038/nature25503. Sammendrag.