Annonse

Hetta av matte? - Hopp i det

Overbevis deg selv før matteprøven om at det bare er å kaste seg ut i oppgavene, og fokuser på dem.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Matteangst er et utbredt fenomen, både hos menn og kvinner. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no) (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Slik kan du få i gang aktiviteten i hjerneområder som styrer oppmerksomhet og negative følelser.

Og det kan i sin tur resultere i flere riktige svar på matteprøven, ifølge ny hjerneforskning publisert i tidsskriftet Cerebral Cortex.

Studenter som opplever matteangst, men som evner å omsette frykt til fokus, vil løse vanskelige regnestykker med større suksess, antyder resultatene videre.

- Handler mindre om hva du kan

- For at personer med matteangst skal lykkes med matematikk, må de må lære seg å kontrollere følelsene, sier forsker og psykolog Sian Beilock ved University of Chicago.

- Å overvinne angsten handler mindre om hva du faktisk kan, og mer om å overbevise seg selv om at det bare er å hoppe i det, fortsetter hun

Han har blant annet gitt ut boken Choke: What The Secrets Of The Brain Reveal About Getting It Right When You Have To.

I den nye studien har Beilock og doktogradsstudent Ian Lyons benyttet seg av hjerneskanning (fMRI).

De ser en sammenheng mellom resultater studenter med matteangst oppnår, og graden av aktivitet i områder som kontrollerer oppmerksomhet og negative følelser.

Høy aktivitet - bedre resultater

Studenter med matteangst og liten aktivering i dette hjerneområdet før en matteprøve, svarte bare riktig på 68 prosent av oppgavene. De med høyest aktivering fikk 83 prosent riktig.

Det var også de sistnevnte som i størst grad klarte å legge vekk frykten, og i stedet konsentrere seg om oppgavene.

Resultatene i gruppen med matteangst og høy aktivering, når nesten opp til kontrollgruppen (88 prosent), som også skåret høyt på aktivitet, men lavt på engstelse.

Jo sterkere aktiveringen var, jo nærmere kom de angstplagede prestasjonene til de mer avslappede.

- Funnet står kanskje i en motsetning til hva man skulle tro. Hvorvidt studentene gjør det bra eller dårlig handler altså ikke om aktivering av områder som behandler  matematisk utregning, sier Beilocki en pressemedling.

Mange med matteangst

Matteangst er et utbredt fenomen, både hos menn og kvinner.

Én av fire mener matteangst er en betegnelse som i betydelig grad er dekkende for forholdet deres til matte, ifølge en undersøkelse NORSTAT har gjort for Kunnskapsdepartementet.

Beilock og  Lyons mener arbeidet deres antyder at å jobbe for å kontrollere følelser før matteprøver, kan være den beste måten å overvinne vansker som ofte følger med matteangst.

- Men hvis du venter til eksamenen har begynt, er det for sent å håndtere angsten, mener Lyons.

Referanse:

M.L. Lyons et. al, Mathematics Anxiety: Separating the Math from the Anxiety, Cerebral Cortex, 20. Oktober 2011

Powered by Labrador CMS