Har du et Jennifer Aniston-nevron?

Nye undersøkelser tyder på at kjendiser, familiemedlemmer og venner kan få hver sin private nervecelle oppe i hjernen din. I så fall er sannsynligheten for at du har både et Jennifer Aniston-nevron og et bestemor-nevron mellom øra.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er flere tiår siden ideen først dukket opp: kanskje hjernen gir ei og ei hjernecelle oppdraget med å kjenne igjen viktige mennesker, steder og ting? Kanskje hodet ditt faktisk inneholder ett enkelt nevron for konseptet “bestemor”?

Tanken ble imidlertid snart avfeid av andre psykologer, som mente at en slik modell var alt for enkel. Det måtte nok et helt nettverk av celler til for å huske folk og ting. Siden den gangen har ideen om såkalte “bestemor-nevroner” blitt framstilt som nærmest latterlig. Helt til nå.

Et team av forskere registrerte nylig hva som foregikk inni knotten når folk så bilder av kjendiser og andre typer. De fant noe som lignet mistenkelig på bestemornevroner.

Eller Jennifer Aniston-nevroner, for å være mer presis.

Elektroder i hjernen

Det er ikke så lett å finne ut av hva alle småtingene som skjer inne i hodet på levende folk, men i dette tilfellet hadde forskerne flaks. De fikk hjelp av åtte epileptikere, som allerede hadde fått elektroder implantert i hodene i et forsøk på å finne områdene som utløste anfall.

Dermed hadde forskerne anledning til å overvåke hva enkeltceller foretok seg når de ble konfrontert med bilder av mennesker og ting. Vitenskapefolkene viste fram ei rekke bilder av kjendiser, dyr og bygninger, og resultatene kan faktisk tyde på at enkelte nevroner er tilegnet en spesiell person.

Friends og the Simpsons

Ei dame hadde for eksempel ei eneste celle som reagerte på bilder av Jennifer Aniston. Nevronet fyrte av på sju ulike bilder av Friends-stjerna, men ignorerte Julia Roberts og de andre fotografiene som flagret forbi. Til og med et bilde av paret Aniston og Brad Pitt ble forkastet.

Ei annen dame så ut til å ha et Halle Berry-nevron, som reagerte både på bilder og tegninger av filmheltinna. De lyste til og med opp hvis Berrys navn dukket opp.

- Dette nevronet reagerer på konseptet, det abstrakte begrepet Halle Berry, sier Rodrigo Quian Qiroga fra University of Leicester til New Scientist.

Sammen med både amerikanske og israelske kollegaer fant han også nevroner som hadde spesialisert seg på Bill Clinton, The Beatles, Michael Jordan - ja til og med tegnefilmfigurene i The Simpsons.

Dermed kan det altså se ut som det virkelig er enkeltceller som har ansvaret for å kjenne igjen konsepter i hverdagen, antageligvis for å spare lagringsplass i hjernebarken.

En slags biologisk svar på Jpeg, muligens?

Referanse:

R. Quian Quiroga, L. Reddy, G. Kreiman, C. Koch & I. Fried, Invariant visual representation by single neurons in the human brain, Nature 435, 23. juni 2005, p 1102-1107.

Lenker:

Nature: Jennifer Aniston strikes a nerve
New Scientist: Why your brain has a ?Jennifer Aniston cell’

Powered by Labrador CMS