Thor Heyerdahl tok feil

Polynesiernes mytiske hjemland var Taiwan, og ikke Sør-Amerika slik Thor Heyerdahl hevdet. En ny DNA-studie bekrefter det størstedelen av forskningsmiljøet har ment hele tiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- At polynesierne kom fra Taiwan er veldig sannsynlig. Det er man stort sett enige om, sier Ingjerd Hoem.

Hun er sosialantropolog, forskningsleder ved Kon-Tiki-museet i Oslo og prosjektleder for Oceaniaprosjektet ved Universitetet i Oslo.

- Men forskerne er også ganske enige om at polynesierne hadde kontakt med Sør-Amerika, sier hun.

Eventyrer

Heyerdahl var en av Norges største eventyrere. Han gjennomførte spektakulære ekspedisjoner og hadde kontroversielle teorier om hvordan tidligere kulturer spredte seg og var i kontakt med hverandre.

Han fikk internasjonal berømmelse da han viste at det var mulig å krysse Stillehavet på en enkel flåte av balsatre - fra Peru i Sør-Amerika til Tuamotu-øyene i Polynesia. Flåten Kon-Tiki var en kopi av de forhistoriske indianske flåtene.

Det er imidlertid stor forskjell på å vise at noe er mulig, og å vise at det samme faktisk skjedde en gang for lenge siden.

Lite oppslutning

"Thor Heyerdahl døde i 2002."

Heyerdahls idé om at Polynesia ble befolket av indianere fra Sør-Amerika rundt 500 e.Kr. fikk svært lite oppslutning i fagmiljøet, på tross av den vågale verden med Kon-Tiki.

Turen over Stillehavet var på 8 000 kilometer, som ble tilbakelagt på 101 dager i 1947.

Boken om ferden ble en enorm suksess, er oversatt til rundt 70 språk og solgt i mer enn 20 millioner eksemplarer. Filmen om ekspedisjonen skaffet Heyerdahl Oscarprisen for beste dokumentarfilm i 1951.

Insisterte

Etter ekspedisjonen publiserte Heyerdahl artikler hvor han hevdet at den første bosetning i Polynesia kom fra Peru rundt 500 e.Kr, og at en annen innvandring fra Nord-Amerikas nordvestkyst fulgte i tidsrommet 1 000 - 1 300 e.Kr.

Han la frem sitt budskap med karismatisk overbevisning og lot seg ikke rokke av motforestillinger.

- Han insisterte veldig på de store teoriene, sier Hoem.

Polynesia

Polynesia er en stor øygruppe med over 1 000 øyer i Stillehavet. Geografisk sett er Polynesia en trekant med sine tre hjørner på Hawaii, New Zealand og Påskeøya. Andre viktige øygrupper er Samoa, Tonga, Marquesas og Fransk Polynesia.

Stillehavet er verdens største hav, og selv om seilere fra vest ville hatt havstrømmene på sin side, er det snakk om enorme avstander med åpent hav uten et eneste hvileskjær. Seilere fra vest ville hatt mange flere øyer å stoppe ved - selv om de riktignok måtte seile motstrøms.

- Man regner med at befolkningen av Polynesia kom som følge av et stort befolkningspress i Sørøst-Asia. Man tror også at menneskene på Taiwan hadde klart å bygge båter som kunne seile motstrøms, sier Hoem.

- Det var nemlig dette Heyerdahl syns var så rart - at de måtte seile motstrøms. Han mente det var mer sannsynlig at de drev med flåter på havstrømmer fra Sør-Amerika.

Genetiske studier

Heyerdahls engasjement overbeviste aldri forskningsmiljøene. I dag står det klart at Polynesia ble befolket fra vest, og ikke fra øst slik han holdt fast ved.

Mitokondrielt DNA er genmateriale i cellenes mitokondrier som bare overføres gjennom kvinner. Gjennom oppdagelsen av dette arvestoffet har forskerne fått et nytt verktøy til å spore menneskers forflytning gjennom tidene.

Genetiske fra Asia, Polynesia og Amerika viser at polynesierne ikke stammer fra Sør-Amerika, og har den siste tiden pekt mot Taiwan eller Kina. Den siste studien mener å kunne si at polynesierne stammer fra Taiwan.

Mutasjoner

Analysen av DNA-sekvenser i denne studien avdekker et motiv med tre mutasjoner som deles av urbefolkningen på Taiwan, i Melanesia og i Polynesia.

Det er ikke funnet noen befolkning på fastlandet i Øst-Asia som stammer fra disse DNA-posisjonene, skriver forskerne i studien.

Dette genetiske motivet har sannsynligvis utviklet seg i befolkningsgrupper som har bodd på eller nært Taiwan for mer enn 10 000 år siden.

Tidsfaktoren gjør at forskerne ser for seg en modell der den polynesiske migrasjonen spores tilbake til Taiwan. Studien er publisert i tidsskriftet PLoS Biology.

Hvordan og når polynesierne hadde kontakt med Sør-Amerika er det fortsatt uenighet om.

Skapte interesse

Hoem syns ikke det er problematisk at Heyerdahl tok feil.

- Han oppdaget så mye annet. Han oppdaget at det hadde vært kontakt over havet, at kulturer ikke hadde oppstått i et vakuum, og at folk reiste mye i gamle tider. Det er veldig spennende funn, sier hun

- Dessuten var han en type person som gjorde at folk ble veldig interessert i det området. Det er noe som vi gjerne vil føre videre.

Referanse:

Jean A. Trejaut, Toomas Kivisild, Jun Hun Loo, Chien Liang Lee, Chun Lin He, Chia Jung Hsu, Zheng Yuan Li, Marie Lin; Traces of Archaic Mitochondrial Lineages Persist in Austronesian-Speaking Formosan Populations

Lenke:

The Scotsman: Taiwan DNA-discovery sinks Kon-Tiki theory

Powered by Labrador CMS